Uhapšen bježeći u džihad u Siriji

Šesnaestogodišnji Armin Delić, austrijski državljanin porijeklom iz BiH, uhapšen je u Rumuniji pri pokušaju bijega u džihad u Siriju, saznaje sarajevski mediji.

Bosna i Hercegovina 25.04.2012 | 09:38
Uhapšen bježeći u džihad u Siriji

Ovaj list piše da je Armin u pratnji austrijske policije već vraćen u Beč.

Tinejdžer je iz stana, gdje je živio s roditeljima, pobjegao prije nekoliko dana i to u jeku potrage za nestalim Sabinom Selimović i Samrom Kešinović, takođe austrijskim državljankama porijeklom iz BiH, za koje se sumnja da su 10. aprila krenule na isto odredište - u Siriju.

Iako nema zvaničnih informacija o ovom slučaju, kao ni onih o povezanosti bijega dvije djevojčice s Arminovim pokušajem, pozivajući se na sagovornika upućenog u slučaj, "Dnevni avaz" tvrdi da je dječak bio član vehabijske zajednice u Beču, a to su navodno znali i njegovi roditelji.

Isti izvor navodi da su Arminovi roditelji izrazili veliku zabrinutost jer postoji mogućnost da, ako se dokaže da je njihov sin pošao u Siriju i da je namjeravao ratovati, može biti osumnjičen za terorizam, jer je poznato da su te pobunjeničke grupe u Siriji povezane s Al kaidom.

Šef Konzularnog odjeljenja u Ambasadi BiH u Beču Elvira Zvizdić potvrdila je da
su se ovom odjeljenju obratili roditelji maloljetnog Delića.

"Naknadno smo utvrdili da je Armin austrijski državljanin, čime naše nadležnosti u takvim situacijama automatski prestaju. Stupili smo u kontakt i sa Magistratom u Beču i rekli su nam da je za dječaka već dodijeljena socijalna radnica", navela je Zvizdićeva.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kameleon

02.05.2016 13:39

Malom se žurilo na ahiret. Zašto mu ne udovoljiti, glupost.

ODGOVORITE