Obavještajne službe znale gdje se krije Pavelić

Američke i britanske obavještajne službe znale su gdje se nalazi ustaški poglavnik Ante Pavelić, ali ga nisu uhapsile - pokazuju dokumenti američke obavještajne agencije CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Svijet 25.04.2012 | 09:38
Obavještajne službe znale gdje se krije Pavelić


Prema tim  informacijama, Ante Pavelić je 6. maja 1945. godine napustio NDH i   otišao u Austriju u američku okupacionu zonu.

Pavelić se sa porodicom smjestio u selo Tifebrunau u blizini Salcburga, a američki oficiri mislili su da se radi o izbjeglicama i, navodno,  nisu bili svjesni njihovog identiteta.

Ubrzo je Pavelićeva porodica  prebačena u selo St. Gilgen gdje je ostala do aprila 1946. godine.

Pavelić je u Italiju ušao sa peruanskim pasošem  pod imenom "don Pedro Goner".

Nakon što je stigao u Rim, prema informacijama iz dokumenata CIA, utočište mu je pružio Vatikan.

Dokumenti su otkrili i da je 11. avgusta 1947. godine britanska obavještajna služba znala tačno gdje se u Vatikanu nalazi Pavelić.

Ali, hapšenje Pavelića nije bilo u interesu Britanaca i Amerikanaca, jer je veliki broj hrvatskih doušnika bio lojalan Paveliću.

Postojao je i plan kojim bi se u zajedničkoj akciji Britanaca i Amerikanaca uhapsio ustaški poglavnik - stoji u dokumentima CIA.

Plan je bio da se Pavelić natjera da napusti Vatikan. Britanski obavještajac  obavijestio bi Amerikance, a italijanska policija bi tako
uhapsila  Pavelića.

Međutim,  Britanci se nisu javljali i plan nije proveden. Navodno, Britanci  nisu mogli "izvući" Pavelića iz Vatikana.

Ustaški poglavnik Ante Pavelić, saradnik Adolfa Hitlera i šef marionetske nacističke NDH, u kojoj su važili rasni zakoni prema Srbima, Jevrejima i  Romima, i u kojoj su otvarani mnogobrojni konc-logori, pa čak i logori da djecu, nikada nije odgovarao za masovna istrebljenja ljudi i kolaboraciju sa nacističkom Njemačkom.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

21.01.2015 16:27

www.rtvbn.com

ODGOVORITE