Maksimalna kazna ili novo suđenje Turkoviću

U Sarajevu je danas održana prva javna sjednica Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu "Zijad Turković i drugi", na kojoj je tužilaštvo zatražilo izricanje maksimalnih kazni, dok je advokat Fahrija Karkin tražio ponavljanje suđenja.

Bosna i Hercegovina 25.04.2012 | 09:38
Maksimalna kazna ili novo suđenje Turkoviću

Karkin je rekao da je tokom krivičnog postupka došlo do grubog kršenja Povelje o ljudskim pravima i bitnih povreda krivičnog postupka.

On je naveo da je tokom postupka saslušano 14 svjedoka odbrane, a 137 svjedoka tužilaštva što, kako je rekao, dovoljno govori o ugroženom pravu na odbranu njegovog klijenta.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 28. novembra 2013. godine u predmetu "Zijad Turković i drugi" izrečena je kazna od 100 godina za pljačku Kargo-centra Aerodroma u Sarajevu, monstruozna ubistva pet lica, šverc droge i oružja, iznudu i druga krivična djela.

Zijad Turković i Milenko Lakić osuđeni su tada na kazne zatvora od po 40 godina, Saša Stjepanović na 12, a Fadili Aljović pet. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.

Sjednica Apelacionog vijeća biće nastavljena sutra.

Komentari / 0

Ostavite komentar