Predata peticija za oslobađanje Ivanovića

Predstavnici Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" predali su danas specijalnom predstavniku EU na Kosovu Samuelu Žbogaru i predstavnicima Euleksa peticiju kojom se traži puštanje na slobodu predsjednika te inicijative Olivera Ivanovića.

Srbija 25.04.2012 | 09:38
Predata peticija za oslobađanje Ivanovića

Prikupljanje potpisa počelo je prošlog četvrtka i danas je završeno, a prikupljeno je ukupno 10.116 potpisa.

Zamjenik predsjednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović izjavila je na konferenciji za novinare da su od predstavnika Euleksa dobili obećanje da će peticija sa potpisima biti proslijeđena šefu Misije EU na Kosovu, sudijama i tužiocu Euleksa.

"Nama mnogo znači da oni budu upoznati da ovoliki broj ljudi veruje u nevinost Olivera Ivanovića i podržava zahtev da mu se omogući da se brani sa slobode i učestvuje u pripremi svoje odbrane", rekla je Božovićeva.

Ona je izrazila nadu da će pravda i razum pobijediti i da će tužioci i sudije uzeti u razmatranje ovu peticiju i podršku građana i 27. aprila, kada ističe pritvor Oliveru Ivanoviću, donijeti odluku i omogućiti mu da se brani sa slobode.

U popratnom pismu Građanske inicijative SDP, koje je proslijeđeno specijalnom predstavniku EU na Kosovu i predstavnicima Euleksa, navedeno je da su peticiju, osim iz opština na sjeveru Kosova i opština sa srpskom većinom na cijelom Kosovu i Metohiji, podržali građani centralne Srbije i raseljena lica sa Kosmeta.

"Građani ovom peticijom ne žele da utiču na pravosudne institucije i sam tok procesa, ali od vas očekuju da Oliveru Ivanoviću omogućite pravo da se brani sa slobode i nesmetano priprema svoju odbranu", prenijela je Božovićeva.

Ona je dodala da se među potpisnicima peticije nalaze premijer i ministri u Vladi Srbije, bivši predsjednik Srbije i drugi državnici, političari, pravnici, značajni građani iz društenog i javnog života.

Ivanović je uhapšen 27. januara pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. godine i da je učestvovao u ubistvu jednog Albanca početkom 2000. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar