Srpski penzioneri "utamničeni" u FBiH

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić ukazao je danas da je Federacija BiH nastavila diskriminaciju penzionera koji su ovo pravo stekli u FBiH, a žive ili
namjeravaju da žive u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Srpski penzioneri "utamničeni" u FBiH

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Milić je javno postavio pitanje zašto je Ustavni sud BiH čekao gotovo godinu dana sa objavom odluke koja je nepovoljna za Fond PIO Srpske i kojom se praktično omogućava nastavak diskriminacije.

"Republika Srpska nikada neće odgovoriti istom mjerom i nećemo primijeniti diskriminatorske odredbe protiv kojih se borimo gotovo cijelu deceniju", rekao je Milić. On je naglasio da Fond PIO Republike Srpske isplaćuje penzije u 22 zemlje svijeta i na četiri kontinenta.

Prema podacima Fonda, svakoga mjeseca umire više od stotinu penzionera Republike Srpske koji imaju pravo na isplatu u FBiH, gdje su stekli penziju, a FBiH mjesečno vraća u sistem isplate samo desetak korisnika. Za protekle dvije godine primjene penzijskog zakona u FBiH sa diskriminatorskim uslovljavanjem povratka u ovaj entitet, na isplatu u Federalni zavod prihvaćena su 182 penzionera, od njih 20.600 koji imaju to pravo.

Milić je rekao da je po ovom osnovu Fond PIO do sada izgubio 846 miliona KM, što je gotovo jednogodišnji budžet ove institucije. Stručnjaci Fonda kažu da je za ostvarivanje prava u FBiH penzionerima iz Republike Srpske potrebno da pribave devet dokumenata.

Srbima koji ovo pravo i ostvare uslov je da se ne smiju preseliti u Republiku Srpsku, jer u tom slučaju ponovo gube penziju u FBiH, baš kao i nakon smrti, jer se u FBiH njima ne isplaćuju porodične penzije. Ustavni sud BiH je 24. maja 2013. godine odbio zahtjev Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kojom se ukazuje na nastavak diskrinacije penzionera u FBiH, a odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH 18. marta.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar