15 godina od bombardovanja RTS-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika "Zašto?", noćas u 2 sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji su odali poštu radnicima RTS-a, poginulim u bombardovanju 1999. godine.

Srbija 25.04.2012 | 09:38
15 godina od bombardovanja RTS-a

U napadu NATO-a ubijeno je 16 naših kolega.

Tačno u 2 sata i šest minuta navršilo se 15 godina od pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije.

NATO je 23. aprila 1999. godine bombardovao RTS sa dva razorna projektila. Porodice, kolege i prijatelji položili su vijence i upalili svijeće kod spomenika "Zašto?" u Aberdarevoj ulici.

Obraćajući se okupljenima u ime porodica nastradalih Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, je rekao da su radnici RTS-a poginuli u zločinačkom bombardovanju televizije od strane NATO.

"Ubijeni su hladnokrvo, na svom radnom mjestu. Oni nisu vojevali, samo su profesionalno obavljali svoje radne zadatke, nervozno isčekujući jutro ipovratak svojim kućama. Za njih to jutro nikada nije svanulo. (...) Neki od njih bi sada bili majke, tetke, očevi, stričevi, deke... Neko im je tu radost uzeo", rekao je Medić.

I dalje: "Krivci za njihovu smrt, generali i političari koji su bili upozoreni na tačan čas napada i koji su ih hladnokrvno žrtvovali, još uvijek nisu procesuirani. Petnaest godina poslije i dalje pitamo: Zašto? Zašto i kome je bilo potrebno da ovih 16 nevinih ljudi izgubi svoje živote? Odgovor još nismo dbili. Želmo da saznamo punu istinu i da se svi odgovorni privedu pravdi. Nadam se da krivci noćas barem neće mirno spavati", rekao je Miroslav Medić.

U ime RTS-a vijenac su položiili predsjednik UO RTS-a Slobodan Marković, predsjednik Programskog odbora RTS-a Dragoljub Kojčić, Milena Vučetić, direktor PJ Tehnika i Zoran Milikić, pomoćnik direktora TV Beograd. U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko  Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić  (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61),  režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

U znak sjećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

Komentari / 0

Ostavite komentar