Erdogan zabranio okupljanje na trgu 1. maja

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je danas objavio kako neće dozvoliti okupljanja povodom 1. maja na trgu Taksim, tradicionalnom mestu protesta u centru Istanbula.

Svijet 25.04.2012 | 09:38
Erdogan zabranio okupljanje na trgu 1. maja

Slična odluka prošle godine je rezultirala nasilnim sukobima između demonstranata i policije i proširenjem antivladinih demonstracija na mnoge turske gradove tokom juna. U tim protestima je poginulo osmoro
ljudi, prenosi AFP.

Erdogan je na sastanku svoje Stranke pravde i razvoja (AK) poručio potencijalnim učesnicima da "odustanu od svojih nada u vezi sa Taksimom" i od borbe protiv države. On je pozvao da se ne remeti mir stanovništva, koje ne želi da ulicama dominiraju kamenice i Molotovljevi kokteli. Turski premijer je predložio neka druga mesta za okupljanje tokom 1. maja, ponudivši i besplatni prevoz tog dana.

Levičarski sindikati već su obećali da će ignorisati zabranu okupljanja na Taksimu.

U ponedeljak je policija bacala suzavac na članove organizacije Komitet 1. maja, kojeg čine predstavnici sindikata i organizacija civilnog društva, kako bi ih sprečila da izdaju saopštenje o demonstracijama 1. maja na Taksimu.

Uprkos korupciji za koju su optuženi najbliži Erdoganovi saradnici i njegovim kontroverznim otpuštanjima u sudovima i policiji, kao i nepopularnim novim zakonima kojima nastoji da pojača svoju vlast, stranka turskog premijera je na lokalnim izborima 30. marta odnela nadmoćnu pobedu.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar