Tužbe protiv autora knjige „Rušenje Republike Srpske“

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), Centar za informativnu dekontaminaciju mladih (Buka), Helsinški parlament građana Banja Luka (HCA), te Svetlana Cenić i Tanja Topić,podnijeli su Osnovnom sudu u Banjaluci tužbu protiv Stefana Karganovića, Nenada Novakovića i izdavačke kuće Besjeda zbog klevete.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
 Tužbe protiv autora knjige „Rušenje Republike Srpske“

Naime, u knjizi Rušenje Republike Srpske: Teorija i tehnologija prevrata,  pomenute organizacije i pojedinci su stavljeni na “crnu listu” organizacija i pojedinaca koji se optužuju za rušenje ustavnog poretka i podsticanje na nerede. Posebno je zabrinjavajuće da su ove ozbiljne optužbe objavljene kao dio edicije SNSD, i nalaze se na zvaničnoj web stranici vladajuće stranke u RS, što dodatno podgrijava atmosferu linča, prijeti slobodi govora i Republiku Srpsku stavlja u rang sa diktatorskim režimima.

 

Zbog toga su TI BiH, HCA, Buka, Cenić i Topić, pozivajući se na Zakon o zaštiti od klevete, zajedno podnijeli tužbe protiv Stefana Karganovića, autora spornog teksta, kao i Besjede kao izdavačke kuće, i Nenada Novakovića, kao glavnog urednika Besjede. U tužbama se jasno navode dokazi protiv tvrdnji da se radi o “lažnim organizacijama” i ukazuje na nedostatak bilo kakvih argumenata.

Iznošenje veoma ozbiljnih optužbi, bez ikakvih dokaza i argumenata i bez navođenja izvora, jasan su pokazatelj da je jedini cilj ovakvih napisa diskreditovanje i pozivanje na linč ovih organizacija i pojedinaca, što šalje veoma opasnu poruku cjelokupnom civilnom društvu u Republici Srpskoj.

 

Imajući u vidu da ovakve optužbe narušavaju ugled organizacija i pojedinaca i ugrožavaju njihov rad i bezbjednost, cilj tužbe je pravna zaštita i zvanična osuda ovakvog ponašanja, kako bi se zaustavila praksa kreiranja crnih lista i pozivanja na linč onih koji ukazuju na nepravilnosti u društvu. TI BiH se nada da će Sud stati u zaštitu organizacija civilnog društva i pojedinaca i time doprinijeti zaustavljanju prakse obračunavanja režimskih pisaca i medija sa civilnim društvom kroz napade, iznošenje neistine, pa čak i pokušaje kriminalizacije organizacija i pojedinaca.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

GOJA GRADIŠKA

22.04.2014 15:03

ŠTA NJIH BRIGA ZA TUŽBE, BITNO JE DA IH JE DODIK DOBRO POČASTIO NAŠIM PARAMA.

ODGOVORITE
Name

SIMO

22.04.2014 21:15

SREĆA PA LIK ŽIVI U REPUBLICI SRPSKOJ .. HAAA ...LIK SADA UVELIKO TROŠI PARE PO AMERICI I NE INTERESUJE GA BIJEDA..

ODGOVORITE
Name

BOMBAŠ RAJKO

22.04.2014 21:20

SA TOLIKO PARA MOGAO JE PORODICAMA RVI I BORACA ŠTOŠTA RIJEŠITI + NJIHOVA DJECA BI ZA PRAZNIK MAKAR MOGLA ŠTA KVALITETNO JESTI.

ODGOVORITE
Name

bivši rvi i džaba borac bio

22.04.2014 21:38

BOMBAŠ RAJKO ... kakvi borci oni iz parka nisu smjeli da izađu i ove obmane javnosti sa kojekakvim vijestima samo da skrenu pažnju jer je neko uzeo pare od demonstranata iz parka i tu je priči kraj,a bijeda neka glaba kosti i divi se našem PREDSJEDNIKU kako obilazi svjetske sile koje nam se smiju kakav nas kriminalac vodi.

ODGOVORITE
Name

pera

22.04.2014 23:01

Sta to ni njima ne smijes reci da su srbomrsci,zapadni placenici i sl. Hm ti demokratiju kada ne mogu da kazem istinu.

ODGOVORITE