Vanredna situacija u 11 opština

Vanredna situacija proglašena je u 11 opština širom Srbije zbog poplava i vodenih bujica koje ugrožavaju kuće i imanja, a evakuisano je 440 ljudi.

 

Srbija 25.04.2012 | 09:38
Vanredna situacija u 11 opština

Među opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija su  Prokuplje, Kuršumlija, Doljevac, Žitorađa, Lučani, Požega, Zaječar i Medveđa.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je na sjednici Štaba za vanredne situacije da pripadnici Sektora za
vanredne situacije MUP-a Srbije i drugi organi vlasti moraju da pojačaju aktivnosti kako bi bila spriječena veća šteta i zaštićeni ljudski životi.

Ministar energetike Zorana Mihajlović rekla je na sjednici da je zbog poplava bez struje oko 400 domaćinstava.

Na sjednici je rečeno i da, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u naredna dva dana neće biti padavina, ali se kiša ponovo očekuje od srijede.

U toku protekle noći porastao je vodostaj rijeke Toplice na području opštine Doljevac, poplavljeno je više od 500 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 30 kuća, a samo u toku noći spaseno je 60 ljudi.

Poplavni talas koji je krenuo od Kuršumlije, Prokuplja i Žitorađe, stigao je do Doljevca, protutnjao je ovom opštinom i nastavio dalje ka Južnoj Moravi.

Voda nije za piće, pa su obezbijeđene cisterne. Zahvaljujući Žandarmeriji i vatrogasno-spasilačkoj brigadi sačuvan je gerontološki dom u kome je smješteno 70 invalidnih lica. Evakuisani su korisnici staračkog doma iz prizemlja na posljednji sprat.

Crveni krst Srbije saopštio je da je uputio pomoć stanovništvu koje je postradalo od poplava u Kuršumliji, Doljevcu i Prokuplju. Pomoć se sastoji od 180 paketa hrane, 120 dušeka, 250 ćebadi, 180 higijenskih porodičnih paketa, 15 kreveta i 50 pari gumenih čizama. Crveni krst je uputio i 16 rezervoara za snabdijevanje građana vodom za piće i 10 sušilica za zidove.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar