Vulin: Srbija šalje poruku mira

Ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i ministar odbrane Nebojša Rodić prisustvovali su ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice, na sjeveru Kosova.

 

Srbija 25.04.2012 | 09:38
Vulin: Srbija šalje poruku mira

Vulin je nakon liturgije izjavio da Srbija šalje poruku mira i očekuje da Priština i međunarodna zajednica ispune svoje obaveze, a prva i najvažnija je bezbjednost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji,
pa onda povratak raseljenih.

"Na današnji veliki praznik Srbija šalje poruku mira, a da je ta poruka shvaćena i da je primljena znaćemo kada svi Đakovčani budu mogli da slave svoje praznike bez straha da će ih neko kamenovati i kada budu mogli da uđu u svoj grad bez pratnje", rekao je ministar Vulin, prenose beogradski mediji.

On je istakao da će se znati da je poruka mira shvaćena i prihvaćena i kada se manastir Devič više ne bude štitio ovolikom bodljikavom žicom, kada ne bude bilo razloga za to i kada protjerani Srbi budu mogli da se vrate u svoje domove i uživaju u slobodi i svojoj imovini.

Vulin je podsjetio da je prošlo godinu dana od kako je Srbija potpisala briselski sporazum i da je učinila sve što je od nje traženo i na šta se obavezala u procesu normalizacije života na Kosovu i Metohiji.

"Da bi povratka bilo i da bi se Srbi osećali bezbedno, oni moraju da budu deo života na Kosmetu, a da bi to bilo moguće moraju da imaju pravo da glasaju sa svojim dokumentima, kao i ranije", poručio
je Vulin.

On je čestitao svim vjernicima Vaskrs uz želju da sljedeći dočekaju u "boljoj i mirnijoj situaciji".

Ponoćnoj litirgiji u manastiru Devič prisustvovali su načelnici okruga Vasa Jelić i Vinka Radisavljević, gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić i oko 70 vjernika iz Kosovske Mitrovice.

Manastir Devič podigao je despot Đurađ Branković oko 1434. godine i nalazi se na sjeveru Kosova u Drenici, pet kilometara južno od Srbice. Manastir je u martovskom nasilju 2004. godine spaljen, a uništavan je i 1999. godine. Ovaj manastir u kome žive monahinje, danas čuvaju pripadnici policije
Kosova.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar