Odbrana slobode i istine

Pisac Dobrica Ćosić izjavio je da njegova nova knjiga "Bosanski rat" za njega predstavlja odbranu slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja su sadržana u Republici Srpskoj - toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobjedi srpskog naroda u drugoj polovini 20.

Republika Srpska 07.03.2012 | 11:31
Odbrana slobode i istine

Pisac Dobrica Ćosić izjavio je da njegova nova knjiga "Bosanski rat" za njega predstavlja odbranu slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja su sadržana u Republici Srpskoj - toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobjedi srpskog naroda u drugoj polovini 20. vijeka.

Predstavljanju nove knjige Ćosića, nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije, u prepunoj velikoj sali beogradskog Doma omladine sinoć su prisustvovali njegovi brojni poštovaoci i prijatelji iz političkog, kulturnog i javnog života, a piscu je pismo-čestitku uputio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. "Ova knjiga sačinjena je sa namerom da posluži stvaranju istorijskog razuma, kojim mi Srbi jedino možemo da delamo humanistički i demokratski u normalizaciji života pometenih ljudi i naroda na celokupnom Balkanu, jer to je, po mom uverenju, moralna i patriotska dužnost svih Srba, ma gde oni danas žive i ma kakva ideološka uverenja imali", rekao je Ćosić. On kaže da se u knjizi koju je, zajedno sa kćerkom Anom, sačinio od fragmenata tekstova iz raznih knjiga, bilježaka i dokumenata iz lične arhive govori o najsvirepijem međunacionalnom, vjerskom i građanskom ratu na ovim prostorima. "To je knjiga o ratu koji je bio vrhunac jugoslovenske tragedije", naglasio je Ćosić. On je podsjetio da je 1992. godine izabran za predsjednika SR Jugoslavije što, kako je istakao, nije bila njegova ambicija, ali je "bila izvršenje patriotske dužnosti koju je istoričar i državnik Stojan Novaković sažeo u načelo: Otadžbini se služi bezuslovno". Govoreći o srpsko-hrvatsko-bošnjačkom pomirenju na teritoriji današnje BiH, Ćosić je ocijenio da su istorijska iskustva nedvosmislena - da se vjerski rat lako započinje, a teško okončava, ako se i okončava. "U tom fundamentalističkom manihejstvu pomirenja nema, jer se uloga žrtve nagrađuje i uvažava u američkim i evropskim parlamentima i obožuje u islamskim džamijama. Za bosanske ratne zločine velike sile nemaju istu vagu, a to ovekovečuje nepravde, najtrajnija zla mira", istakao je Ćosić. Orijentalista Darko Tanasković rekao je da će se, zasigurno, burno raspravljati o Ćosićevoj knjizi i poručio svima da prije izricanja bilo kakvih sudova knjigu prvo pročitaju, jer je to knjiga-dokument u kojoj Ćosić polemiše sam sa sobom o svojoj borbi i zalaganju da bosanskog rata ne bude. Pisac Vladimir Kecmanović rekao je da je "Bosanski rat" istorijsko svjedočenje, ali i borba protiv prećutkivanja, jer je pisac (Ćosić) "glasno prekinuo svoje ćutanje o raspadu bivše Jugoslavije, o pogaženim srpskim pravima, stradanjima svoga naroda i gušenju opštenacionalnih osjećanja". Knjiga Dobrice Ćosića pod nazivom "Bosanski rat" izašla je u izdanju "Službenog glasnika" i obuhvata zapise prelomnih trenutaka u novijoj istoriji Srbije, od 16. aprila 1992. godine do 17. decembra 1995. godine, kada je Nikola Koljević, u ime Republike Srpske, potpisao mirovni sporazum u Jelisejskoj palati. Knjiga je za svega nekoliko dana prodata u 20 000 primjeraka, a novih 10 000 primjeraka već sutra izlazi iz štampe. U "Službenom glasniku" Srni je potvrđeno da će krajem marta ova knjiga biti predstavljena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.