Evropski sud nije imao pravo na reviziju Dejtona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nije imao pravo da se upustiti u reviziju Dejtonskog sporazuma - međunarodnog ugovora čijem su zaključenju doprinijele, a potom svjedočile najveće svjetske sile.

Republika Srpska 06.03.2012 | 12:59
Evropski sud nije imao pravo na reviziju Dejtona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nije imao pravo da se upustiti u reviziju Dejtonskog sporazuma - međunarodnog ugovora čijem su zaključenju doprinijele, a potom svjedočile najveće svjetske sile.

"Nije mogao, niti imao pravo, ali u današnjem svijetu i to je moguće. BiH je obavezana međunarodnim ugovorom na primjenu Evropske konvencije, pa i njenog Protokola broj 12 koji je bio osnov za presudu Evropskog suda. Inače, taj Protokol nije ratifikovalo 30 država Savjeta Evrope, a samo 17 jeste. To dovoljno govori", navodi Dodik u kolumni u "Glasu Srpske". Dodik postavlja pitanje da li iko može mijenjati međunarodni ugovor, suprotno postupku njegovog zaključenja i obavezujuće primjene, kako su se strane potpisnice obavezale članom 3.3.b Ustava. "Presuda Evropskog suda je jedan od instrumenata revizije dejtonskog Ustava BiH i to je nastavak onoga što su prvi započeli visoki predstavnici primjenom takozvanih izmišljenih bonskih ovlašćenja, sa čijom se bespravnošću i posljedicama muči BiH, a sve više briselska administracija", ističe Dodik. Predsjednik Srpske podsjeća da je "bošnjačka nezajažljivost u stvaranju unitarne države po mjeri samo bošnjačke nacije jednom sve narode odvela u krvavi građanski rat". "Rata više neće biti, ali je raspad moguć po istoj formuli nestanka Jugoslavije - odlukom velikih sila kada konstatuju da nije mogla opstati ni `Jugoslavija u malom` kakvom se uvijek smatrala višenacionalna BiH. Kada to nije dovoljno, onda su `ostali` Sejdić-Finci, u stvari oni koji pripadaju bošnjačkim političkim opcijama, krenuli pred Evropski sud, koji je prihvatio njihovu apelaciju", kaže predsjednik Srpske. "Interesantno je da se Evropski sud nije oglasio nadležnim za drastična kršenja ljudskih prava upravo od strane OHR-a, daleko gorim od nemogućnosti kandidovanja onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog od tri konstitutivna naroda", navodi Dodik. Citirajući izdvojeno mišljenje dugogodišnjeg sudije Evropskog suda Đovanija Bonelija na presudu u slučaju "Sejdić-Finci", koji podsjeća da je "Dejtonski sporazum sa apotekarskom preciznošću dozirao tačne etničke proporcije recepta za mir", Dodik konstatuje da je sada ovaj Sud na sebe preuzeo da sve to poremeti. "Sud je naložio BiH da odbaci Dejtonski mirovni sporazum, samelje ga i onda počne tražiti neko novo rješenje. Ja, sa svoje strane, sumnjam da bilo koja država treba da bude dovedena u pravnu ili etičku obavezu da sabotira sistem koji je očuvao njeno demokratsko postojanje", navodi Dodik i poručuje da promjena Ustava u ovom vremenu svake neizvjesnosti i nepredvidive dugotrajnosti puta do punopravnog članstva EU, ne vodi stabilnosti BiH zato što ruši temelje konstrukcije i postojanja dejtonske BiH. On podsjeća da je mirovni sporazum samo okvir koji svojim sadržajem upućuje na anekse koji su kao njegov sastavni, provedbeni dio, i dodaje - da nije bilo tih aneksa, a pogotovo Aneksa četiri Ustava BiH, nikada ne bi došlo do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.