Sramna odluka ministarstva

Otac dječaka sa blagim oblikom autizma Slavka Nenad Mršević ogorčen je najnovijom odlukom Ministarstva prosvjete i kulture RS koje je poništilo odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, kojom je dozvoljeno prisustvo nastavi u njegovom nekadašnjem razredu ne kao učenika nego posmatrača sa danom početka 4. aprila ove godine.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Ministarstvo je obrazložilo da odluka školskog odbora nije u skladu sa zakonom o srednjem obrazovanju i da se učenik Mršević može upisati samo u prvi razred i to pod posebnim uslovima jer je kad je u njemu bio ostao neocijenjen.

Ova odluka koja je ekspresno donijeta od strane nadležnog ministarstva zaprepastila je moju porodicu, njegove drugove i prijatelje. Predsjednik školskog odbora je uu srijedu poslije podne potpisao tu odluku, mi roditelji smo je dobili dan kasnije i to popodne a u to vrijeme su u ministarstvu poništili, kaže Mršević.

On s rezignacijom dodaje da nije ostalo prostora ni bukvalno nekoliko sati da se Slavko napokon obraduje tom radosnom informacijom.

Mršević kaže da je ministarstvo donijelo jednu bezosjećajnu odluku, na brzinu ne vodeći računa ni za tren o bolesnom dječaku. Za razliku od njih školski odbor je imao roditeljsko razumijevanje.

"Po toj odluci Slavku se naredne četiri nedelje dozvoljava prisustvo nastavi . On ne bi bio ocjenjivan, ne bi bio upisan u dnevnik, ne bi imao nikakva prava kao učenik i jednostavno bi bio posmatrač", ističe Mršević.

Mrševiću nije jasno kako to da djeca migranata u nekim školama u BiH mogu da prisustvuju časovima i nastavi ili u Crnoj Gori djeca poslovnih ljudi Rusa a njegov sin ne može u rodnom gradu.BN TV

KOMENTARI14
POŠALJITE PORUKU

Pero

06.04.2019 20:55

Zaista, ovo je velika sramota !

Nije sramota. Ovo ima jasne dimenzije i okvire, ako nekome zabranjujemo bilo po invaliditetau, izgledu, rasi, vjeri ili nekom drugom obliku koi nema dimenziju ograničavanja i smetnji na ukupan rad. To se zove fasizam.

Re

06.04.2019 22:14

To je nama nasa borba dala.

re

07.04.2019 07:30

Alo jeste vu čuli da je dječak u prvom razredu ostao neocijenjen pa kako da pređe u viši razred. Nije mi jasno, žao mi je momka i roditelja ali...

Alo

07.04.2019 13:27

Komentarisete a ne znate detalje.Dijete nije ocjenjeno zbog naredjenja direktora i pedagoga. Oni su od pocetka krsili ljudska prava ,a sto je potvrdjeno vodjenjem krivicnog postupka kod nadleznog suda. Dijete nisu ocijenili, niti su donijeli rjesenje da se dijete ispisuje iz skole. Skolski odbor je samo ljudski razmisljao, u interesu djeteta, za razliku od direktora skole i ministarstva, koji stite sebe jer su duboku zagazili u kriminalne vode.Slavkov slucaj ce uci u anale inkluzije i ostace kao velika mrlja Ministarstva prosvjete i kulture,ako se tako moze nazvati.

Re alo

07.04.2019 19:12

Vulkanizer

06.04.2019 20:57

Moj prijetelju djete pod ruku i seli se iz ove pećine, metastaza je uveliko zahvatila entitet

boticeli

06.04.2019 21:03

Ni jednog komentara ali zato o Luki kriminalcu ima komentara.

slažem se sa komentarom,samo moraš priznati veliku sramotu ministra ivlade u cjelini da momku ne iziđu u susret i daju volju za budućnost.dječaku želim svu sreću ovoga svijeta.

re/boticeli

06.04.2019 21:55

Aca

06.04.2019 21:26

Andjele moj, nadam se boljem i pravednijem vremenu, za tebe, za svu djecu.

Agata

06.04.2019 21:29

Glupavi... Sta li su

Bruka

06.04.2019 21:33

Koliko djece ima sa smetnjama u razvoju i pohadjaju nastavu.Zasto bi ovaj djecak bio izuzetak.Stvarno bruka i sramota.Ima li kraja ovom nakaradnom sustemu sto vlada i njihovim bolesnim odlukama.Fuj

Dobar komentar

re

06.04.2019 22:58

Kalinovik

06.04.2019 22:56

Moze Ministarstvo ponistiti odluku skolskog odbora, ali postoji presuda Osnovnog suda u Visegradu, kojom su i skola i ministarstvo proglaseni krivim i duzni dijete vratiti u skolu, a isti taj sud je donio presudu u skladu sa Zakonom. Zakljucak: skola i ministarstvo su prekrsili zakon i zato su osudjeni i kaznjeni.

Luna

07.04.2019 12:17

Ovo je strasna nepravda prema neduznom djetetu i njegovim roditeljima a velika bruka i sramota za RS ! Strasno je da slike koje su obisle svijet kad policija tuce svoj narod,nije bila dovoljna bruka,nego je bilo potrebno i ovo?! Pa znaju li podobni,nepismeni kadrovi da krse OSNOVNA PRAVA djeteta!? Da li je djecak kriv sto ga je snaslo to sto jeste? Da li iko na svijetu moze reci da se to njemu ne moze desiti? Sta mocnici misle da imaju imunitet i protiv Boga dragog?! Mozda imaju zdravu djecu a hoce li imati zdrave unuke ?! U Engleskoj jedan od najtrazenijih bastovana je autistican,i tezi oblik! Iako sa velikim problemima zavrsio je skolu i postao to jeste,sada okuplja mlade ljude sa raznim psihickim poremecajima i pitice ih da se bave bastovanstvom! Neka nas bude sramota,pali smo kao ljudi!! Djecaku i roditeljima od srca zelim da sto prije rijese ove probleme! Andjele sretno!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.