Drašković diže ruke od Trebinja

Trebinjska opozicija tvrdi da se zbog odluka vlasti povlače ulagači iz ovog kraja. Zbog višestruko povećanih renti smanjiće se ulaganja u centar istočne Hercegovine

Republika Srpska 08.12.2018 | 18:36
Drašković diže ruke od Trebinja
Na poslednjoj sednici Skupštine grada Trebinja odbornik PDP Saša Borjan istakao je da će zbog odluka trebinjske vlasti najveći investitor u istočnoj Hercegovini Rodoljub Drašković smanjiti ulaganja u centar istočne Hercegovine, obustaviti izgradnju turističkog kompleksa “Grad sunca”, broj radnika u svojim fabrikama svesti na oko 800 i zatvoriti pogon u Nevesinju.

Borjan tvrdi da ima saznanja da je Drašković takvu odluku doneo nakon što je grad područje na kojem se nalazi “Grad sunca” iz šeste zone prebacio u petu, čime su povećane rente.

– Renta je za “Grad sunca” povećana sa sedam maraka, koliko je iznosila u 2016, na 20 KM, dok je naknada za uređenje zemljišta sa 24 povećana na 40 KM. Tako će Drašković morati da uplati u budžet grada oko milion i po maraka.Takva odluka je doneta jednostrano, bez Draškovićeve saglasnosti i, po mom mišljenju, ona ima ucenjivački karakter – istakao je Borjan i dodao da je Drašković do sada uložio oko 100 miliona KM u Trebinje i da ova odluka može da ima nesagledive posledice.

Na drugoj strani, načelnik Odeljenja za prostorno uređenje Trebinja Marko Rikalo je objasnio da je povećanje naknada po osnovu građevinske rente i uređenja građevinskog zemljišta “Gradu sunca” kompanije “Svislajon” uslovljeno zakonskom regulativom, koja za sve propisuje ista pravila, ali i da Trebinje ima pravo da računa na više prihoda tamo gde najviše i investira.

– Od 2017. do sada u infrastrukturno opremanje tog područja uloženo je 2,5 miliona KM. U tom periodu smo od kompanije “Svislajon” prihodovali 260.000 KM. Dakle, naše ulaganje je bilo skoro deset puta veće od iznosa koji smo prihodovali. A zakon nalaže da u slučaju infrastrukturnih ulaganja u bilo kom delu grada promenimo i građevinsku zonu. Pored toga, ne postoji u zakonu nikakva mogućnost da se nekom sa ovom vrstom investicija omogući bilo kakav popust – rekao je Rikalo.

Drašković je za portal “Trebinjelajv” naveo je da u Hercegovinu na planira više da ulaže, ali da će završiti sve započete radove. Kako prenosi ovaj portal, razlog je loš privredni ambijent.

– Pokušali smo da utičemo na stvaranje privrednog ambijenta – u čemu nismo uspeli. Mnoge odluke su kontraproduktivne za razvoj ovog kraja – istakao je Drašković. – U našim pogonima u Trebinju i u trgovinama širom Hercegovine nastavljaju da rade u punom kapacitetu, dok će fabrika u Nevesinju biti zatvorena jer nema kadrovskog potencijala.

(novosti.rs)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Colder

08.12.2018 17:47

Ма нека све пропадне, нека види марва кога је подржала на изборима, Невесиње и Требиње нарочито, тако вам и треба! Марвоооо!

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

08.12.2018 18:49

Одакле ти право да своје суграђане називаш марвом? Одакле ти право да вријеђаш? Срам те било, и тебе и оне који одобравају овакве коментаре. Говор мржње није слобода говора!

Name

Re

08.12.2018 18:54

Tako je,kad su prokleti,taj Draskovic sta god mislili o njemu je digao to Trebinje na noge.Al i pasce sigurno,jbm ti ovaj narod !

Name

Re Banjalucin

08.12.2018 19:11

Ma ne govor mrznje nije dozovoljen,ali ako ti zasmeta neki gradjanin radi zemljista,ideja,trgovine mozes da ga nekaznjeno pretuces,otmes mu zemlju ili ubijes zavisno gdje se nalazis u mafijaskoj rezimskoj hijerarhiji.Ne lupetaj s tim cirilicnim slovima i tom gradskom titulom koja vise radi vas analfabeta i tutumraka nista ne znaci.!!!!

Name

RE

08.12.2018 19:17

Nevesinjci samo vi podrzavajte Iliju Tamindziju koji je stvaranje Reublike Srpske pratio iz Srbije I Crne Gore.

Name

ee

08.12.2018 19:27

colder tebi pisem ko si da si sve si marvi objasnio i nacrto.pasi marvo i zoblji sto si posijala.pjesak ce te pasti i zobati,a i to ce vam naplatiti.i niste za boljega.jedinstvena vrsta koja samu sebe ponizava i unistava.

Name

Ranko

08.12.2018 19:56

Draskovic ce Swisslion prebaciti u Federaciju, konkretno u Sarajevo na podrucje Ilidje- Blazuj. Kad nas srbe kriminalci vode i SNSD onda i ne cudi informacija koju sam iznio , a iz pouzdanih izvora je. Nama srbima se crno pise zbog Dodika. Zato svi idu u Federaciju. Bravo Milorade

Name

Dr.Iggy

08.12.2018 20:08

Srbi bi boga otjerali a ne investitore. Mi smo prokleta nacija definitivno. Nije cudo sto kompanije iz Srbije lete u Federaciju da investiraju a mi u RS se ljutimo. Eto primjera konkretnog. Ide Draskovic i dize sidro, al ce i narod otici zato , od slava i srbovanja se ne zivi i popova vec od love.

Name

Re b

09.12.2018 00:14

Cuj Draskovic investitor? Taj samo otima pare. Nije on dosao u Hercegivinu da daje, vec da uzima. Treba mu jos vece poreze i rente nabiti, pa neka ulaze u Sloveniji ako mu je to poboljnije.

Name

Kogde

08.12.2018 17:54

Sastale se dvije strane klosara: sa jedne lokalna vlast i vlast RS a sa druge lopov i profiter draskovic. Sve sto je napravio draskovic napravio je uz kredite nalijepe oci koje je vlada RS davala kao i pokradenim novcem koje mu je Vuk krao u Srbiji Realno on nista ne zna da radizato mu je sve i puklo. Sa druge strane RS i onaj jado luka koji je em pohlepan em nesposoban.ne razumije osnove ekonomije Tako da realno trebinje ne ocekuje blistava buducnost kao ni RS. Mada je bolje tako jer skroman je ovo i fin narod , malo priglup i kukavice ali to na stranu. Ne treba im mnogo da budu zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

Aqua

08.12.2018 18:50

Svaka cast na opsirnom i tacnom komentaru.

Name

Neso Republika Srpska

08.12.2018 18:10

To bi bila velika steta za trebinje i istocnu hercegovinu!

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

08.12.2018 18:49

u trebinju postoje tajkuni koji grabe samo sebi, narod su natjerali da odlaze iz ovoga grada,buducnost ovoga grada svedena je na propast

Name

Re Neso

09.12.2018 00:13

Ipak ostaje zastava. Besplatno mogu mahati zastavom citav dan. To je zivot a ne tamo neke pare.

Name

Re

09.12.2018 06:58

Tajkun kao svaki tajkun...plaća nekog jakog političara, a onda sisaju budžet zajedno.

Name

Aco

08.12.2018 18:33

Kako je krenulo posle izbora , sad ce da zatvore i Aerodrum u Trebinju.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

08.12.2018 18:37

TESKO OVOM NARODU U TREBINJU, DA NIJE DUBROVNIKA NE ZMAM STA BI. ALI NIJE MI ZAO NIKOGA, NEKA OBUSTAVI SVE, TAKO I TREBA KAD POHLEPA LUKE PETROBICA NEMA KRAJA. NARODE, IZGLASALI STE GA I SAD ,,UZIVAJTE,,. TAKO JE TO KAD SE VLAST DOBIVA NA SILU, UVJENAMA ,KRADJOM I KUPOVINOM .. ONDA SE SVE ODJEDNOM SRUSI KAO KULA OD KARATA. OVAKO CE ISTO BITI I SA CIJELOM RS. VLAST NA SILU JE POSLJEDNJE SRESTVO U RUKAMA DIKTATORA.

ODGOVORITE
Name

Baldo

08.12.2018 19:24

Ajme meni ća je ovega svita kod nas ovih Trebinjana ovo onaj gvido ča ga zovu sve rastira

Name

RE

08.12.2018 20:51

DRAŠKOVIĆ JE SVAKOG RADNIKA BIVŠE FABRIKE ISPOŠTOVAO U ROKU OD 10 MINUTA KADA JE STEKAO USLOVE ZA PENZIJU ODMAH UPLATIO SVE OBAVEZE. UPOSLIO MNOGO STANOVNIKA BEZ OSVRTA NA POLITIČKU OPREDJELJENOST.RODOLJUBA INTERESUJE EKONOMIJA I SAMO EKONOMIJA.SVIM UPOSLENIM UPLAĆUJU SE REDOVNO SVI DOPRINOSI I IZMIRUJU OBAVEZE. ŠTO NEĆE DA PLAĆA REKET LUKI I NJEGOVIM SLUGAMA TO JE NJEGOVO PRAVO. A ŠTA TEK ČEKA KADA POČNE OTPUST IZ EPS DO SADA JE BILO MILOM A OD JANUARA SILOM.OSTAĆE SAMO BRANITELJI BJELOG.

Name

He He

08.12.2018 19:17

More blizu,koga interesuju bazeni,bitno da se aerodrom gradi.

ODGOVORITE
Name

Реал

09.12.2018 08:09

Pozurite nà Zupce sletio je àvion pun pàra, nestace ako zakasnite.

Name

Peko

09.12.2018 08:33

Ja ovoga Draskovica i ne cijenim nesto narocito,odkada je propao sa poslom u Industriji alata Tb.

ODGOVORITE
Name

Bravo za Trebinje

09.12.2018 09:02

Tako i treba da se odmjeri naknada za one koji hoce da investiraju i zaradjuju. Cisto sumnjam da ce se na ovo buniti gospodin Draskovic kao ozbiljan covjek, vec ovo samo pokusavaju razne tracare da zapometnu guzvu. Da je kojim slucajem grad smanjio naknadu onda bi ovi isti koji kritikuju odmah skocili i rekli kako se daje u bescijenje. Uostalom njima se ne treba ni pravdati jer su oni gubitnici koji vise nikoga ne mogu ubijediti u ono sto govore. Ovakve stvari su jasne gradjanima da i gradsku kasu treba puniti i da ce i investitori naci svoju racunicu. Lijep pozdrav.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.12.2018 14:12

Evo zasto nema investicija u BiH, a narocito u RS. Vlast umjesto da privlaci investicije, ona i one koji su nekako uspjeli da se probiju kroz prepreke, tjera iz BiH.

ODGOVORITE
Name

Nuraga

11.12.2018 12:28

Tuzla te ocekuje.Ionako svu proizvodnju Swisliona je otkupio Bingo.