Višegrad: Najljepše stablo mušmule

Kad smo kod naših baka izvoljevali u ponudi hrane iznervirane su na kraju rekle – hoćeš li možda mušmula?

Republika Srpska 03.11.2018 | 21:19
Višegrad: Najljepše stablo mušmule
Da li ta uzrečica postoji zbog toga što je ovo vrlo rijetko ali zdravo voće, što ga nema svako u svom voćnjaku ili zbog nečeg drugog ostaje za razmišljanje.

Najljepše stablo mušmule u Višegradu ima u svom dvorištu Bogdanka Mirković iz naselja Okolište .

Predivna krošnja drveta i obilat rod plijene pažnju prolaznika s regionalnog puta Višegrad – Sjemeć.

„Svake godine ona rađa i kad su najveće suše puna je krupnih plodova, sigurno može na njoj biti i do 50 kilograma roda'', kaže domaćica Bogdanka Mirković.

On veli da od plodova ne prave ni džemove, ni sokove a ni rakiju kako su je neki savjetovali.

„Stablo je pored puta i ko god naiđe i pita dozvolimo mu da nabere koliko hoće ploda. Najviše se javljaju oni koji boluju od šećerne bolesti jer misle da im mušmule pomažu'', dodaje Mirkovićeva.



Sadnica mušmule posađena je pored kuće prije 35 godina i od tada komšije skidaju sa stabla mladice da bi ih okalemili na glog jer je to za ovo drveo najbolja podloga.

Bogdanka objašnjava da je mušmula najljepša u proljeće kad se rascvjeta velikim bijelim cvjetovima.

„I dok se mnogi slade plodovima mušmule moji unučići nisu baš raspoloženi da ih jedu jer više vole prskane jabuke i drugo voće iz prodavnice'', ističe starica.



Njena unuka Emilija kaže da je probala ukus mušmule i da joj se sviđa.

„Znam da je sadnicu posadio moj pokojni djeda Jovo, a kad je tata bio mali on i njegovi drugo su voljeli da se pentraju po njoj i beru plodove'', ispričala je Emilija.

Dok smo s njom pričali njen brt Jovan se kao vjeverica prebacivao s grane na granu da bi pokazao svoju penjačku vještinu.

Mušmula je ljekovito voće koje blagotvorno djeluje na ljudski organizam.

Pomaže u liječnju upala, koristi se za probvne tegobe, snižava holesterol, zaustavlja dijareju i krvarenje a može pomoći i kod eliminisanja kamena u bubregu.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar