Radnici plijene imovinu farme

Radnici "Farmlanda" iz Nove Topole kod Gradiške, danas su uz pomoć sudske policije ušli u ovo preduzeće i pokušali da zaplijene imovinu kako bi naplatili oko 300 hiljada maraka koje im ovo propalo preduzeće duguje. Međutim, na osnovu onoga što su zatekli, pitanje je hoće li išta biti naplaćeno.

Republika Srpska 31.10.2018 | 19:04
Radnici plijene imovinu farme
Radnici "Farmlanda" pokušavaju na sve načine da naplate ono što im nekadašnji gigant duguje. Uz pomoć sudske policije i advokata koji zastupa 55 radnika, ušli su u krug preduzeća da bi popisali imovinu od čije prodaje bi trebalo da budu isplaćeni dugovi.



Međutim, nakon ulaska u krug preduzeća postalo je jasno da od namirenja dugova kroz prodaju imovine najvjerovatnije neće biti ništa. Ono što je od imovine vrijedilo je razgrabljeno, a ono što je ostalo je zapušteno i pitanje je da li će uopšte biti pogodno za prodaju, kažu ogorčeni radnici.



"Farmland" od početka veoma sumnjivog procesa privatizacije prati propadanje. U međuvremenu su ovom preduzeću dodjeljivani podsticaji Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, koncesioni ugovori, kao i dva kredita Investiciono razvojne banke, ali bez ikakvog efekta. Uprkos nesebičnoj pomoći institucija Republike Srpske, oporavak se nije dogodio.

Ova firma je imala ugovor o saradnji i sa Robnim rezervama Republike Srpske, koje su sada u stečaju, a ranije su tužile "Farmland" zbog kršenja potpisanog ugovora.

Nadležni su prošle godine najavljivali da će "Farmland" biti prodat jednoj kineskoj kompaniji, ali od toga nije bilo ništa. Tako se nastavlja agonija radnika u koju ih je dovela jedna od najvećih privrednih pljački novca i imovine, za koju niko do sada nije kažnjen.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Srbo

31.10.2018 16:36

Svi znamo da je Farmalend Dodikovi da je izvukao stotine mil. nezakonito i pustio niz vodu. No tako i treba pa su prevareni radnivi glasali za svog robovlasnika

ODGOVORITE
Name

Kakva Crna Farma

31.10.2018 17:37

Naj bolja krava muzara je glupi narod.

ODGOVORITE
Name

stoka

31.10.2018 17:51

Narod je stoka, ka ostala marva, smatra Dodik.

Name

Dok Holidej

31.10.2018 19:35

Čini mi se da je ovaj put u pravu nažalost, ali nije ni narod kriv on bi pobjedio i bez naroda ima on štampariju šta će mu narod.

Name

Semberac

31.10.2018 19:45

E moj narode šta ste dozivili, koja je to banda da tako nešto napravi od jedne firme a ima ih na stotine. Ja šta je uradio taj milokrad sa svojom družinom da normalan um ne može shvatiti,al on je od većine zakletva i zato mi nije žao takve.