Slavko Mršević van školske klupe

Početak nove školske godine devetnaestogodišnji Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, dočekao je, opet, pred vratima Srednjoškolskog centra u Rudom .
Ulazak u učionicu da nastavu pohađa sa svojim vršnjacima iz četvrtog C mu je onemogućen i poslije dvogodišnje zabrane od rukovodstva škole.

Republika Srpska 18.09.2018 | 20:39
Slavko Mršević van školske klupe
„Nakon mnogih pisanija i zahtjeva Ministarstvu prosvjete i kulture prije nekoliko dana dobili smo dopis u kome piše da se Slavko definitivno ne može vratiti u srednju školu odnosno u svoje odjeljenje. U ministarstvu već dvije godine ostaju pri svojoj tvrdnji koja je očigledno nezakonita jer su nam na to ukazale brojne institucije, obdusmen, Republički pedagoški zavod i drugi, „ kaže Slavkov otac Nenad.

Ministarstvo je za Slavkove roditelje ponudilo, za njih nevjerovatno rješenje.

„Poslije tri godine su se sjetili da ponude Slavku da krene u srednju školu i to u prvi razred za zanimanje bravar što je, za njega kad smo mu rekli bio pravi šok jer su njegovi drugovi već u četvrtom razredu, „ objašnjava Mršević.

Mršević kaže da dječak ne može nikako da shvati ponašanje administracije i pita se zašto samo on u Republici Srpskoj ne može da ide u školu kao sva djeca i zašto su ga iz nje istjerali i zašto je on kriv da se tako prema njemu odnose.

Slavko je teško podnio najnoviji udar na njegovu ličnost , tvrdi otac.

Slučaj nesuđenog učenika Slavka Mrševića našao se i u Osnovnom sudu u Višegradu i još nije završen.

„ Trenutno direktor i osam profesora protiv kojih su podnešene prijave za nasavjestan rad u službi na sve moguće načine vrše opstrukciju suđenja jer na osam ročišta koja su bila zakazana nisu se pojavili na četiri", navodi Mršević.

Slavko Mršević je upisan u prvi razred školske 2015/16. i ocjnjivan je do polugodišta a onda su neki od profesora prestali da mu upisuju ocjene s obrazloženjem da ometa nastavu.

Naredne školske godine uprava srednje škole nije mu dozvolila da pohađa nastavu u drugom razredu i od tada počinje dječakov hod po mukama.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

LEJLA

18.09.2018 18:46

ZALOSNO STASE DESAVA U RS ZA SVE KRIVIMO DODIKA.

ODGOVORITE
Name

Mile

18.09.2018 19:40

Žalosno kakvi ste pa dajte kolektivni otkaz zajedno sa ministrom stoko smeta vam ovaj andjeo a ne smetaju vam jadnici koji kupuju diplome i vedre i oblače jadnom srpskom,jadnici jadni gdje će vam duša,narode Rudog ustanite i borite se za ovoga dečka nemojte dati da bude drukčiji od druge djece,dole ministar dole vlada,dole snsd jadnici sa kupljenom školom

Name

Majka Koja Je Prosla I Gori Pakao

18.09.2018 19:54

Slavko dijete drago,i tvoji roditelji,ako ptocitate ovu poruku,spremna sam kao majka da se pridruzim Vama,jer sam prezivjela i umalo kobnu situaciju za dijete,isto u srednjoj skoli,u cetvrtoj god.gimnazije. Neznam kako,ali bi volela do vaseg br.tel.doci. Pozz od majke koja je pakao prezivela od te skole. Republicka inspekcija je utvdila nepravilnosti,i preprevljanje ocjena,ali nisam imala snage da dalje idem tuzbom,i na kraj sveta. Zalosno,sta se u prisvjeti desava. pozz

Name

izraelac

19.09.2018 11:30

Pa što otac komplikuje ako može da mu kupi školu il da vanredno polaže školu.. ima bezbroj načina da se situacija riješi. samo oni žele neki nemogući a to je da djete sa posebnim potrebama prati redovnu nastavu.. nemaju logike očekivanja, jer škole muče muku sa egzszencijom a školstvo samo što ne propadne

Name

IV

19.09.2018 11:49

U naopakoj drzavi je sve naopako,pa je i skolstvo doslo na red da se unisti.Za djecu sa posebnim potrebama postoje posebna odjeljenja pa cak i posebne skole.Ta djeca nisu u stanju da prate klasicnu nastavu i za njih postoji poseban program i posebno obuceni profesori.Pa ljudi moji postoje skole i programi i za nadarenu djecu.Ni tu ne moze svako dijete,vec samo ta ekstremno pametna djeca.Dovedite se pameti to pravilo postoji od pamtivjeka i znalo se kome je gdje mjesto.Roditelji,budite svjesni da takvim ponasanjem cinite lose svom djetetu.

Name

Xx yy

18.09.2018 19:08

Nažalost ovo je očigledan primjer bahatosti i osionosti pojedinaca na čelu institucija u Republici Srpskoj.Svoju moć demonstriraju nad jednim bespomoćnim dečakom. Sramota ministre Maleševiću.

ODGOVORITE
Name

Agata

18.09.2018 19:09

Stoke...Boze Blagi. Sta rade nadlezni

ODGOVORITE
Name

Samo slijepac ne vidi

18.09.2018 19:38

Sigurno jedni druge pokrivaju i naravno slučaj zataškavanju .

Name

?!?!?'?!

18.09.2018 19:57

Gospodo prosvjetari u Rudom sjetite se riječi našeg blaženopočivšeg Patrijarha Pavla:"BUDIMO LJUDI".Nadam se da će neko od vas da se počne ponašati normalno.

Name

audi

18.09.2018 19:32

Zbog cega se sad druga djeca ne solidarisu i ne pomognu mu da ga prime u skolu da pohadja nastavu? Neka sva djeca dodju pred skolu i neka fino kazu necemo ni mi unutra ako njega ne pustite i neka stoje vani sve dok ga ne puste da prati nastavu kao i drugi. Ili je tim nastavnicima i direktoru sve jedno imace vise vremena za tracanje i ispijanje dzabni kafa.

ODGOVORITE
Name

Ruđanin

18.09.2018 20:09

Deca su ga podržala, 95% je potpisalo peticiju da se on vrati u školu ali uzalud, to nije uticalo na bezosjećajne birokrate koji sebe nazivaju pedagozima. Moj sin je potpisao i kaže da su imali veliki pritisak od strane direktora Eleza, čak je i pretio pojedinim učenicima.

Name

Jesu

18.09.2018 20:10

Uradila su to djeca. Ima teks na drugom portalu, oko 80%, mozda i vise djece je potpisalo peticiju da se djecak vrati u skolu. Borili su se ali dzaba. U ovoj drzavi dijete posteno ne moze da uci, ali zato moze sumnjiva diploma i posao u drzavnoj sluzbi preko noci za odabrane. Jadno dijete, ni krivo ni duzno, samo na svoju nesrecu u ovoj drzavi rodjeno. Zalosno. Odvratno ponasanje institucija.

Name

Dundo Maroje

18.09.2018 19:53

Svako ima pravo na obrazovanje! Tukci to zaboravljaju! Na veliku žalost, veliki broj roditelja suočava se sa sličnim poteškoćama. Kod nas su ogromne rupe u zakonu! Dječak na žalost ima problem ali to nije razlog da se direktor i profesori ponašaju kao Bogovi! Na koji način on ometa nastavu? Pa ni zdrava djeca ne sjede kao statue! Dječaku se MORA omogućiti školovanje! RODITELJI, BORITE SE ZA SVOJE DIJETE!

ODGOVORITE
Name

TODJO

19.09.2018 10:24

RODITELJI NE GUBITE VRIJEME VEC TRAZITE RJESENJE ZA DJECAKA NA DRUGO MJESTO. NEMA PRAVDE U REPUBLICI SRPSKOJ A O LJUDSTVU DA SE I ME GOVORI. SRDACAN POZDRAV

Name

Pustite me u školu.

18.09.2018 20:30

Sve o Slavkovoj borbi protiv nepravde i diskriminatorskog sistema koji mu je onemogućio pravo na školovanje možete pogledati na sledećoj adresi. https://www.facebook.com/UcenikSlavko/

ODGOVORITE
Name

Bl 83

18.09.2018 22:05

Ima li pravde u nasoj drzavi!! Da li sve mora preko televizije da se rjesava, mozeli se ista rijesiti normalnim putem i bez protesta? Da nema BN televizije ne bi znali sta se desava ...

ODGOVORITE
Name

ometen u razvoju

19.09.2018 09:42

Imam diplomu srednje škole ali mi ne treba zato što sam hronično bolestan i trajno radno nesposoban. Ima i mlađih od mene koji namjerno nisu htjeli završiti ni osnovnu školu. Što se tiče ovog momka ne bi mu branio ni fakultet ako postoji odgovarajuća asistencija za toga.

ODGOVORITE
Name

Rudo

19.09.2018 11:10

Nažalost to je naše Ministarstvo prosvjete i kulture, na čelu sa ministrom Danetom Maleševićem i stranački postavljenim direktorima, poslušnicima.

ODGOVORITE