Šarović: Krenuo izvoz jabuka

Ukoliko bude nabavljena ambalaža, te pojednostavljena procedura izvoza u Rusiju, ova sezona mogla bi da obezbijedi dobru zaradu voćarima u Republici Srpskoj, zaključci su sa sastanka koji je održan između
proizvođača voća i institucija BiH u Trebovljanima kod Gradiške.

Republika Srpska 08.08.2018 | 20:52
Šarović: Krenuo izvoz jabuka
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović iznio je podatak da je na rusko tržište iz Srpske već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 miliona KM.

“Nastojali smo da postignemo saglasnost sa voćarima u vezi sa potezima ključnih institucija u lancu izvoza, te da omogućimo da ovaj posao bude u interesu za one koje se bave ovim sektorom, a nipošto za pojedince manipulante koji su zloupotrebili ovaj proces, jer smo šest mjeseci bili bez izvoza u Rusku Federaciju”, rekao je ministar Šarović.

Procedure se moraju poštovati, istakao je ministar Šarović, jer se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je uvoz zaustavljen pola godine zbog neodgovornih pojedinaca.

Voćari iz Potkozarja, gdje je proizvodnja voća rekordna u Republici Srpskoj, kazali su Mirku Šaroviću, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, te predstavnicima Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, da postoje svi uslovi da ova godina bude uspješna. Potrebno je otkloniti manje probleme i ispoštovati jasne
izvozne procedure.

“Tražimo da se sertifikati i potrebna dokumentacija daju na granicama koje su ovlašćene za izvoz. To je jedan od najvećih problema koje imaju izvoznici u Republici Srpskoj i BiH, pošto se nekoliko dana čeka papirologija. Ove godine je natprosečan rod i možemo da izvezemo desetine hiljada tona”, izjavio je Dragoja Dojčinović iz Udruženja voćara Republike Srpske.

Poslije apela u medijima, voćari su riješili i nedostatak berača.

(BN televizija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

neko

08.08.2018 17:54

Ko o čemu Šarović o jabukama, treba se čuvati jabuke razdora, moj ministre...

ODGOVORITE
Name

РЕАЛНО

08.08.2018 17:58

Мирко Шаровић је увијек био господин и прави примјер како се ради у интересу свог народа.

ODGOVORITE
Name

Bravo

08.08.2018 18:32

Bravo ministre...

Name

Ako ćemo istinu

08.08.2018 18:37

Uvijek je bio don Korleone

Name

Vocar

08.08.2018 18:15

Samo naprijed ministre Sarovicu u interesu naroda koji zivi od svog rada. Koliko cujem vlast iz Banjaluke se nije udostojila niti da dodje na sastanak, a kamoli da pomogne vocarima. Njih ocigledno zanima samo vlastiti dzep, a od izvoza jabuka ocigledno nemaju procenat.

ODGOVORITE
Name

Jel ovo realno

08.08.2018 18:59

E moj ministre cijeli mandat se bavis samo tim nesretnim jabukama i jos se hvalis time...

Name

Re

08.08.2018 19:12

Eto ti bas znas cim se Sarovic bavi. Znaju oni u Snsd-u, pa se hvale njegovim rezultatima, kao sto je povećanje ukupnog izvoza, rast proizvodnje i sl.

Name

Podsticaj

08.08.2018 18:22

Lako je Nikoli Vukelicu biti vocar kad mu DODIK obezbedi podsticaj za sve za grad susu kisu sneg crve sankcije moj Sarovicu

ODGOVORITE
Name

A,

09.08.2018 08:42

ide li izvoz preko Laktaša?

ODGOVORITE