Čubrilović protiv Anketnog odbora

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović(DNS) kaže da će sačekati zvanične informacije iz tužilaštva o slučaju smrti Davida Dragičevića, ali je kritikovao Anketni odbor zbog toga što su u izvještaju naveli da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen.

Republika Srpska 03.07.2018 | 12:59
Čubrilović protiv Anketnog odbora
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da Anketni odbor, niti bilo ko drugi, izuzev nadležnog tužilaštva, nema pravo da vrši kvalifikaciju bilo kog krivičnog djela, što se odnosi i na slučaj tragičnog stradanja mladića Davida Dragičevića.

– Da smo ušli u donošenje zaključaka kojim se izražava osnov sumnje u postojanje krivičnog djela, bez obzira da li je ta kvalifikacija da je riječ o samoubistvu ili ubistvu, mi bismo izašli izvan zakonskih okvira i prekršili član 70 Ustava kojim su striktno definisane nadležnosti Narodne skupštine – pojasnio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je ponovio da bi prihvatanje izvještaja Anketnog odbora kojim se kvalifikuje djelo jasno uvelo Narodnu skupštinu u vanustavno djelovanje jer je Anketni odbor, kao njeno tijelo, nenadležan organ za kvalifikacije te vrste.

– Član 99 Poslovnika Narodne skupštine precizno definiše obrazovanje i nadležnosti anketnog odbora. U stavu dva tog člana piše – Anketni odbor ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje – pojasnio je Čubrilović.

On je dodao da izvještaj Anketnog odbora ne sadrži sve elemente iz odluke o njegovom obrazovanju kojom je obavezan da zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, neophodne podatke, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izjave pojedinaca, a sve su ciljem kreiranja što potpunijeg izvještaja.

– Ako se sagleda sve navedeno, jasno je da predloženim zaključcima Anketni odbor izlazi iz nadležnosti, čime se ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u Srpskoj – naveo je Čubrilović.

On je naglasio da i vladajuća većina i opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske traže da Okružno tužilaštvo Banjaluka slučaj stradanja Davida Dragičevića dovede do kraja.

– Interesuje nas samo istina i ništa drugo, a nadležno tužilaštvo javnost mora informisati o stvarnim činjenicama – dodao je Čubrilović.

Komentarišući nezvanične navode da je Okružno tužilaštvo Banjaluka u petak, 29. juna, kvalifikovalo slučaj stradanja Davida Dragičevića, Čubrilović je rekao da nema zvaničnu potvrdu o tome.

Navode da je tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage o ubistvu Davida Dragičevića još u petak sinoć tokom rasprave je rekao poslanik NDP Dragan Čavić. On je tvrdio da je o toj naredbi upoznat vrh Republike Srpske. I ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač sinoć je rekao da je i on čuo da je ta naredba donesena ali zvanično nije saopštena i nije stigla do MUP RS.

– Tvrdnje da je nadležno tužilaštvo završilo istragu i kvalifikovalo djelo su nezvanične. Mi do danas nemamo potvrdu da se to dogodilo. Kao predsjednik Narodne skupštine nemam pravo da zovem tužilaštvo i pitam za navedeni slučaj ili da nešto provjeravam jer bi se to smatralo kao pritisak na pravosuđe. Sačekaćemo zvanične informacije, a do tada bilo bi neozbiljno upuštati se u polemiku o toj temi – zaključio je Čubrilović.

Narodna skupština Repbulike Srpske sinoć je završila raspravu o izvještaju Anketnog odbora o stradanju Davida Dragičevića.

Treba podsjetiti da je Anketni odbor formiran skupštinskom odlukom i to na zahtjev vladajućih stranaka SNSD, DNS i SP. ONi su i izdiktirali članove odbora i za predsjednika postavili Branislava Borenovića iz PDP-a, jer je, kako je tada obrazložio šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković iz Banjaluke.

Članovi odbora su iz SDS Nedeljko Glamočak, Radikala Milanko Mihajlica i Stranke napredna srpska Goran Đorđić i Drago Kalabić iz SNSD-a.

Poslanički klub DNS-a i SP su odbili da budu u Anketnom odboru koji je sagleavao stanje u vezi misteriozne smrti Davida Dragičevića.

(BN) 

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

03.07.2018 11:07

Uhljeb.

ODGOVORITE
Name

Q

03.07.2018 12:28

DAVANJE PRAVNE KVALIFIKACIJE OD STRANE ANKETNOG ODBORA, KAO ZAINTERESOVANOG SUBJEKTA OSNOVANOG OD SKUPSTINE, PO KRIVICNOM PRAVU JE DOZVOLJENA, ALI ONA NE OBAVEZUJE TUZILASTVO, KAO STO NE OBAVEZUJE TUZILASTVO DA NE VODI POSTUPAK UKOLIKO SE NE DA PRAVNA KVALIFIKACIJA - knjiga "Krivicno pravo" autora Srzentic-Stajic-Lazarevic, po kojoj su radili skoro svi pravni fakulteti u Jugoslaviji.

Name

JAD I BIJEDA UHLJEBA

03.07.2018 13:20

IZVIRI IZ BAJINOG MEDZUNOZJA UDAHNI DUBOKO PA VICI CUBRILOVICU KONACNO SAM SLOBODAN I MOGU KAO DEMOKRATA DA RAZMISLJAM SVOJOM GLAVOM,JESI JADAN CUBRILOVICU IMAS SVOJU PARTIJU A ROB SI DRUGE PARTIJE I MILORADA DODIKA NEK TE TJESI NISI SAM

Name

q

03.07.2018 13:38

Sram vas bilo Davidove nevine mladosti! Bagro jedna pokvarena i poslušnička. Vi ste se javno deklarisali da ste saučesnici u ubistvu Davida Dragičevića! Sotone ste u ljudskoj ljušturi. Za vas su istina i pravda nepoznanice. Baja vas ucijenio i kupio, ološu i bagro. Vi nemate svoje ja. Bolje da se nikad više ne pojavite na izborima. Bićete poraženi. Narod je ogorčen. Pravda za Davida!

Name

N*1

03.07.2018 13:46

PROPALI OTPRAVNIK VOZOVA ! ,,TA MANITE GA " ŠTO BI LALA REK'O.

Name

LLL

03.07.2018 13:49

Ovaj režim je zločinačka organizacija koja okuplja papke, poslušnike, lopove, poltrone, krimin alce i ostalu ološ. Danas su sve to pokazali na djelu. Narod vam to neće oprostiti. Vi ste neljudi, a mi smo ljudi. Vidjećete 07. jula koliko ima ljudi. Dolazi i dijaspora da podrži Davora. Vi ste ružna prošlost RS. Urušili ste institucije RS. Mi branimo RS!

Name

re

03.07.2018 13:59

ŽBIR

Name

Miljan

03.07.2018 14:11

Cubro bi trebao da objasni javnosti kako se obogatio? Ovog uhljeba treba financijski protresti i utvrditi sta je i kako stekao!

Name

babin decko

03.07.2018 11:21

Ovaj stari nas je ojadio osnivajuci stranku sa Biljanom. Narod jedva ceka da ode sa cela NSRS. Mnogo je nervozan i nedosledan.

ODGOVORITE
Name

ZA BABINA DEČKA

03.07.2018 11:40

POSTUPIO SI PRAVILNO DZEPNO IZDANJE.LUKAČ JE POKZAO NAMA SVIMA KAKO SE TREBA PONAŠATI. MAJMUNE SA KRAVATOM.

Name

O Banjaluko

03.07.2018 12:53

Banjaluko,vidiš li kako ovaj Čubrilović i DNS traže način da se povuče izvještaj Anketnog odbora o smrti Davida.Neće da glasaju ZA,pa traže izlaz.Oni koji štite ubice nezaslužuju podršku.Ovo je izborna godina,pa znate šta vam je činiti.SNSD,SP,papci svi od reda Stevandić i ostali su otvoreno protiv.Biti UZDRŽAN=PROTIV i nemogu se oprati svi oni koji neglasaju ZA izvještaj Anketnog odbora.PRAVDA ZA DAVIDA!

Name

Deda Tripko

03.07.2018 11:29

More marš.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

03.07.2018 13:35

Čubro, stari demagoški prdonja...tik tak tik tak✊

Name

rajkonen

03.07.2018 11:30

Svi vi znate sve, da smo načisto. Problem je što niko od vas ne smije reći istinu radi svoje guzice jer ste svi u nečasnim rabotama štitili jedni druge. Organizovana državna banda je na svim ključnim pozicijama na čelu sa Rudonjom. Ako u oktobru ne slete sa vlasti čeka nas još gore stanje. Zato pamet u glavu naaaarodeeee.

ODGOVORITE
Name

BOBA

03.07.2018 11:45

SLUŠAM STEVANDIĆA ŠTA ČOVIJEK RADI ZBOG GLASAČA KAKO KAŽE ČAVIĆ MALI SMO SVE SE ZNA. POZDRAV ZA NJEGA .STEVANDIĆ.LAŽOV UVLAKAČ ,PAPAK ,PLJUVAO SAD LIŽE. LJIGAV ,KARAKTER NULA KAO LJEKAR NE PRIMJETAN DA NIJE U POLITICI BIO BI RAVAN PORTIRU ZATO LETI U POLITIKU ŠTA RADI ZBOG VLASTI.POKAZAO JE SVOJU GADLJIVOST ODVRATAN OBEĆAVA SVE I SVAŠTA DA POBJEDI NAROD ĆE DEFINITIVNO BITI LUD AKO GLASA ZA NJEGA.FIZIJONOMIJA SE MIJENJA ALI ĆUD NIKADA. UVIJEK ĆE BITI ONO ŠTO JESTE . TO JE ODVRATAN LIK.TO POKAZUJE IZ DANA U DAN.SRETNO KO PREŽIVI PORED OVAKVIH LIKOVA.NIKAD TU NE BIH BIO DA NIJE TAKAV SADA JE KAO U PRVOM PLANU LJUDI SE JEŽE NA NJEGA.SRETNOI NARODE.

ODGOVORITE
Name

Dado

03.07.2018 13:16

Stevandić popušen kao ljekar a još popušeniji političar. (preletač).

Name

LJUTA GUJA,MICO MOJ !!!

03.07.2018 14:25

Bobo,kapa dole!!! Svaka Vam cas za komentar! PRAVDA I ISTINA ZA DAVIDA!!!

Name

Dorbirn

03.07.2018 12:03

Postavlja se pitanje samo po sebi.Zbog cega je onda osnovan anketni odbor?Osnovali su ga a nesmiju donosit nikakve zakljucke niti iznosit cak ni sumnju. Apsurd..

ODGOVORITE
Name

Vendetta

03.07.2018 12:07

Dole Vlada!!!!

ODGOVORITE
Name

Olbreit Leonida

03.07.2018 15:06

Ne moze vlada dole dok ne obavi zadatak potpuno: razaranje RS 113%.

Name

Dijagnoza

03.07.2018 12:12

Ustav ste prekršili po svim tačkama koliko ih ima, zašto ne i ovaj put?

ODGOVORITE
Name

kimi

03.07.2018 12:31

I onaj olos iz DNS Spomenka je protiv Anketnog odbora...

ODGOVORITE
Name

ZA KIM

03.07.2018 13:16

DNS JE POKAZAO JUČE STRAH OD KRIMINALNE HOBOTNICE. HVALA BORENOVIĆU ŠTO JE SAČUVAO ONAJ DOKUMENT DNS U KOJEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE UBISTVO DAVIDA I TRAŽI RIGOROZNE MJERE. SPOMENKA NEMA HRBROST DA GOVORI ŠTA MISLI VEĆ JOJ DODAJU RAKIJE, A ALKOHOLIČAR ZA RAKIJU SVE MOŽE I HOĆE. DODIK JE FIRMIRAO ANKETNI ODBOR DA BI DEVALVIRAO SLUČAJ, ALI JE UPAO U PROVALIJU. SKUPSTINA NEKA SE ZADUZUJE PROTESTI NEĆE STATI, A HOĆE LI BITI IZBORA SASVIM SVEJEDNO. DEFINITIVNO DODIK GUTA KNEDLE ALI NIŠTA NE SMIJE OD LUKAČA.LUKAČ JE POKAZAO SVOJ NIVO NEOBRAZOVANJA,NEKULTURE I NEDOSTOJNOST FUNKCIJE KOJU OBAVLJA.

Name

Re kimi

03.07.2018 13:17

Jbt ko se sve bavi politikom! Žena jedva i čita ono što je napisano, a tek što je nije u stanju da nešto samostalno artikuliše. Znači, ološ najstrašniji!

Name

SRAMOTA

03.07.2018 12:45

PA ZAR I TI?

ODGOVORITE
Name

Lako je nepismene zamajavati

03.07.2018 12:56

Postojanje osnova sumnje nije nikakva kvalifikacija.Da su rekli da je ubijen ili da je izvrsio samoubistvo,to bi bila kvalifikacija ovog dela.Onako kako su ga kvalifikovali pripadnici MUP-a i patolog Zeljko Karan.Anketni odbor je samo utvrdio da policija i patolog nisu profesionalno odradili svoj posao i kvalifikovali ovo delo kao "zades" ili slucajno stradanje (samoubistvo).Posle zavrsenog posla anketnog odbora i ispitivanja svih koji su ucestvovali u ovom slucaju,imaju apsolutno pravo da kazu da taj slucaj nije zades,nego da postoji OSNOV SUMNJE,da je mladic ubijen.Sto dalje treba da dovede do ostavki i smene svih koji su ucestvovali u tome i njihovo dalje procesuiranje i ispitivanje u tuzilastvu.Jer ako policija i patolog ne mogu da razlikuju ubistvo od slucajnog pada,onda su nesposobni za tako odgovorne pozicije.

ODGOVORITE
Name

razumenko

03.07.2018 13:24

da, pravo krivično, omogućilo je Anketnom odboru NS da utvrdi osnov sumnje. NSRS se mora izjasniti po odrađenom zadatku. Debil Čubrilović, uništavač željeznica i puteva, je samo sramotni davni babin ispljuvak, a slijede ga tupko Višković, ljigavac medo arkanodupelizalo Stevandić. narod u subotu međede treba istjerati na viđelo dana kao što je to sinoć narodni poslanik ŠUKALO iz jazbine izvukao onog jazavčara...

Name

Ре Лако је неписмене замајавати

03.07.2018 13:45

Браво за коментар! Нажалост, након година (и деценија!) манипулисања испали смо и необразовани, и заглупљени, и морално отупјели, и безосјећајни, огорчени и острвљени... шта све не. Овдје се просјечан човјек обично диви оном који га највише гази, не би тај био главни да није најјачи и највјештији, а разумног и умјереног сматра слабићем. Убисмо се од позивања на слободарску традицију, а нема ко није о нас ноге обрисао, од нивоа „локала“ до „националних вођа“...

Name

pop

03.07.2018 13:14

Dabogda i ti papče isto doživio

ODGOVORITE
Name

nosonja

03.07.2018 13:26

Pa geje je sad ona recenica zadesna smrt i taj srucnjak ilic KRIMINALISTICKA VERZIJA JE NESPORNA DA JE IZVSIO PROVALU KUCU IZASO OTISAO U RIJEKU UTOPIO SE uvidjaj provale nije vrsen a tako nesto pricati, on se razumije u kriminalistiku kao mara U KRIV K ,,,,, a tek o uvidju svi propali inspektori to famozno specijalno tuzilastvo neka kazu podatk o radu koliko je proslo optuznica i presudjeno po njihovim izvjestajima ...

ODGOVORITE
Name

Haha

03.07.2018 13:45

U skupštinu se zalijepio opanak sa kravatom

ODGOVORITE
Name

San

03.07.2018 13:46

Svi vi koji ste protiv anketnig odbora treba da se stiditi, bezdusnici.Docete i vi Bogu na istinu...Onda cete da osjetite pravdu.

ODGOVORITE
Name

Jkj

03.07.2018 14:22

Kako ne znate odluku Tuzilastva. Pa pitajte ih. Naravno da necete vi zvati, zvace ih Tegeltija Milan. Niste ga dzaba gurali u vrh pravosudja. Preko njega to sve pitajte Lepira.

ODGOVORITE
Name

drrr mrrr

03.07.2018 14:34

To je taj DNS cinicni gori su od SNSD-a

ODGOVORITE
Name

Anna

03.07.2018 18:10

Riječ je riječ reče Pavić Dodiku u prisustvu Lukača

Name

Glas

03.07.2018 16:22

Cubrilovic “Saucesnik u ubistvu,necovjek,sljam i izdajnik”.Ako sam sta zaboravio,slobodno me dodajte!

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

03.07.2018 16:33

Ако је "господин" Чубриловић видио слике са обдукције јасно му је да не постоји основ сумње, него хладнокрвно убиство. И он се као и остали из власти боји за своју позицију и да ће неко питати за његов криминал на претходним функцијама и зато грчевито брани тужилаштво и полицију који не раде ништа да то испитају. Правда за Давида!

ODGOVORITE
Name

X

04.07.2018 06:13

A ima li iko od novinara koji su slusali ovog lika da ga pita da li normalno da gost na sjednici prijeti poslaniku i zatim ga izvodi napolje da se obracuna?I zasto ovaj lik nije odmah zvao obezbjedjenje ?

ODGOVORITE