Sumnjive nabavke MUP-a Srpske

Istraživanja o javnim nabavkama u Republici Srpskoj pokazala su da je ukupan iznos nabavki koje nisu zakonske veći od 15 miliona. U cifru spada i MUP Srpske koji je spornim nabavkama uniformi, ali i specifikacijama za nabavku pašteta više puta prekršio Zakon o javnim nabavkama. Ipak, revizorski izvještaj je sve te nabavke ocijenio pozitivnim.

Republika Srpska 24.06.2018 | 21:30
Sumnjive nabavke MUP-a Srpske
Javne nabavke MUP-a Srpske u revizorskom izvještaju ocijenjene su pozitivno sa jasnom naznakom da nisu utvrđena odstupanja u primjeni Zakona o javnim nabavkama. Međutim, u izvještaju se ne pominje sporna nabavka uniformi, o čemu je BN televizija ranije izvještavala, a koja je nailazila na brojne kritike. Apsurdno je, tvrde stručnjaci, da to ipak nije spriječilo službu za reviziju Republike Srpske da da pozitivnu ocjenu.

„Mi smo u toj nabavci utvrdili niz nepravilnosti, kvalifikacije ponuđača koje su bile definisane da protežiraju jednog ponuđača, tehničke karakteristike predmeta nabavke, uniforme su bile tako skrojene da se radi samo o jednom brendu u svijetu koji to može da ispoštuje i samim tim i o jednom dobavljaču“, izjavio je Bojan Kovačević.

Međutim, MUP Srpske nije stao tu sa sumnjivim javnim nabavkama. Prilikom nabavke prehrambenih proizvoda za potrebe organizacionih jedinica MUP-a, navedene su jasne specifikacije za nabavku pašteta za koje je propisano 97,7 odsto sastojaka i njihov udio u pašteti. Time je, tvrde u udruženju građana „Tender“, jasno prekršen Zakon o javnim nabavkama.

„Vidi se da se aludira na jednu paštetu, a znamo da je u Zakonu o javnim nabavkama zabranjeno upućivati na jednog ponuđača. Ono što je još zanimljivo je da traže da ta pašteta mora imati udio šećera 0,30%, te ne znam o kakvom se to kvalitetu govori“, kaže Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“.

To je jedan dokaz zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama gdje ponovo niko neće odgovarati za učinjene propuste, poručuju iz PDP-a. Jedino rješenje za sprečavanje zloupotrebe zakona i kažnjavanje onih koji ga krše je da se svi računi javnih preduzeća, institucija i državnih organa javno objave na internet stranicama tih institucija.

„To uključuje i ugovore i javne nabavke što to bi bio dobar način da se spriječe manipulacije u toj oblasti, te potencijalno koruptivne radnje i rasipanja narodnog novca“, smatra predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić.

Istraživanja su pokazala da su u prvih pet mjeseci ove godine 173 ugovorna organa na nivou BiH kroz 1.698 postupaka javne nabavke potrošila više od 815 miliona maraka, što je povećanje od 106 miliona u odnosu na isti period prošle godine.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dario

24.06.2018 19:35

Mafijaska Policija koja cuva pljacku,zaduzivanje i vlast Milokrada i Sekte Snsd.

ODGOVORITE
Name

I

24.06.2018 20:30

Nosi sahovnice plave boje, lagano prilagobjavanje ds mile prevede na svoje

Name

Mihajlo

25.06.2018 04:39

Sto bi lopova na ovim prostorima se ode u policiju, da cuvaju lopove na vlasti i sa njima pljackaju ovaj narod.

Name

sve

25.06.2018 22:09

Sve ce se to ukinut dok Bosna udje u Europu

Name

neko

24.06.2018 20:09

Što vam smeta MUP RS? Smeta li vam i RS? Čini se da.

ODGOVORITE
Name

ccccc

25.06.2018 06:56

Smeta lopovluk gdje god da je.

Name

Re neko

25.06.2018 15:57

Da . Smetaju pojedinci koji ga uništavaju na čelu sa Lukačev , oličen i ostalim banditima.

Name

Auuuu

24.06.2018 23:41

Covjece koja banda!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Čiča Gliša

25.06.2018 15:56

Ma nije moguće. MUP ? Ma oni samo ponekad opljačkaju banku, ne sve samo strane. To je rodoljublje na neki način. Oni isto tako rasturaju drogu, taj novac nekako puni budžet, valjda.

ODGOVORITE