Kasni izgradnja mosta na Savi

Hrvatska je rok za izdavanje građevinske dozvole za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške pomjerila za kraj proljeća, iako je ranije najavljeno da će dozvola biti gotova najkasnije do polovine marta.

Republika Srpska 23.04.2018 | 07:41
Kasni izgradnja mosta na Savi
Na sastanku zvaničnika RS, BiH i Hrvatske krajem juna prošle godine u Gradišci rečeno je da će najkasnije do početka proljeća ove godine biti gotova građevinska dozvola i raspisan tender za izbor izvođača radova.

Međutim, u Hrvatskoj sada imaju nove rokove, pišu medji u Republici Srpskoj.

- "Hrvatske ceste" zatražile su izmjenu lokacijske dozvole i uskoro se očekuje da će ona biti izdata od nadležnog ministarstva. Na tenderskoj dokumentaciji rade "Hrvatske caste", zajedno sa kolegama iz BiH i ulažu napore da sve bude pripremljeno i da u objavu krene krajem proljeća ove godine, a najkasnije do tada biće izdata i građevinska dozvola - kazali su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, gdje nisu ni odgovorili na pitanje kada se može očekivati gradnja mosta na Savi.

Priča o izgradnji mosta na Savi dužine 463 metra traje još od 2004. godine. BiH je već dobila grant EU u iznosu od 6,8 miliona eura, dok Hrvatska, osim za pola mosta, treba da obezbijedi novac i za izgradnju pristupne saobraćajnice do čvora Okučani duge oko 9,5 kilometara, za šta će joj biti potrebno više od 40 miliona evra.

Čini se da je upravo u tome problem jer taj novac Hrvatska uopšte nije planirala u budžetu za 2018. godinu, nadajući se da će ga namaći iz evropskih fondova. No, Hrvatska ima nekoliko važnijih saobraćajnih projekata s kojim konkuriše u EU, pa je malo vjerovatno da će promijeniti vlastite prioritete i dati prednost mostu na Savi kod Gradiške.  

Projekat izgradnje mosta na Savi kod Gradiške sa pristupnim saobraćajnicama vrijedan je 64 miliona evra, a vrijednost samog mosta je 23,2 miliona eura. Ovaj most predstavlja saobraćajnu žilu kucavicu za RS, a posebno za Gradišku. Njegovim završetkom autoput Banja Luka - Gradiška bio bi spojen sa autoputom Zagreb - Beograd, dok bi Gradiška konačno riješila probem saobraćajnih gužvi, s obzirom na to da je trenutni prelaz preko Save smješten u njenom centru.

Hrvatska ne žuri s izgradnjom mosta n Savi pored ostalog i zato što autoput Doboj-Grdiška posmatra i kao izravnu konkurenciju autoputu Beograd-Zagreb. To ne znači da je Hrvatska odlučila blokirati izgradnju mosta na Savi, ali svakako znači da neće žuriti s njegovom izgradnjom.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

KIKI

23.04.2018 06:16

Kakava glupost...zg-bg...konkurencija gr-do...hahahaha...

ODGOVORITE
Name

Time for elections

23.04.2018 06:33

Hoće li polagati kamen temeljac pred izbore?

ODGOVORITE
Name

Hrvatska posla

23.04.2018 06:36

Oni i dalje žive u uvjerenju da je svijet ravna ploča, a ne kugla, i da je centar tog svijeta EU, a kraj na granici prema BiH i Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Duro

23.04.2018 06:40

Izgleda je problem šta se u RH zna red: lokacijska, građevinska dozvola pa tender pa... ukratko po zakonu a sve drugo. kada usporedite infromacije sa dvije tri strane zapravo je špekulacija za BiH potrebe...

ODGOVORITE
Name

SA BAJOM U PROPAST

23.04.2018 08:09

Ova fotografija simbolise Dodikov put RS u buducnost.

ODGOVORITE
Name

Opa cupa

23.04.2018 09:49

Bravo!

Name

Misko

23.04.2018 10:47

Smo fali velika rupa na kraju puta.

Name

Re Misko

23.04.2018 13:03

Ne! On je to zamaskirao kako bi naivni i dalje mu vjerovali.