EL: Zvezdi ne znači previše, ali Real mora da grize večeras!

Kraljevski tim čak iako dobije dve utakmice do kraja, hipotetički ne mora da znači da će imati prednost domaćeg terena.  Za kraljevski oproštaj! Crvenoj zvezdi u goste dolazi madridski Real.

Košarka 30.03.2018 | 17:15
EL: Zvezdi ne znači previše, ali Real mora da grize večeras!
Možda je Crvena zvezda izgubila sve šanse za prolazak u TOP 8, ali će Real Madrid morati da grize večeras od 19 časova u Pioniru. Razlog je vrlo prost, Kraljevski tim će dati sve od sebe da dođe do 4. pozicije i prednosti domaćeg terena u četvrtfinalu. A čak ni dve pobede u poslednja dva kola mu to ne garantuju. Hipotetički.

Real bi sa dve pobede praktično obezbedio 4. mesto na kome se sada nalazi, ali postoji solucija i u kojoj to ne bi uspeo. Ako Panatinaikos dobije oba meča do kraja, a Olimpijakos izgubi dve utakmice. Onda bi se došlo do kruga u kom bi tim iz Pireja bio najbolji, a Real bi završio na petoj poziciji u tom slučaju.

Ukoliko Panatinaikos večeras izgubi od Valensije kod kuće, Real bi bio izuzetno blizu 4. mesta i pobedom nad Zvezdom i Bambergom bi osigurao tu 4. poziciju.

Problem Kraljevskom klubu pravi i Baskonija koja ima bolji međusobni skor, a na jednoj pobedi je manje od Reala.

To na kom će mestu Real završiti može dosta da utiče na koga će ići u eventualnom polufinalu, ali o tom, potom.

Olimpijakos ide na noge Unikahi i dočekuje Žalgiris, Panatinaikos igra protiv Valensije i ide na noge Milanu. 

Nisu to neki preveliki zalogaji za PAO tako da će Real večeras protiv Zvezde igrati najbolje što ume i zna. Pobeda mu je vrlo bitna večeras, ali pitaće se za to i Zvezda koja je ove sezone izgubila samo dva meča u Pioniru (PAO i Himki).

Na ovom meču što se tiče Reala neće biti Serhija Ljulja i Ognjena Kuzmića, dok su pod znakom pitanjaFakundo Kampaco i Gustavo Ajon.

Za častan evropski oproštaj od dvorane Pionir.

To je misao koja će se provlačiti kroz glave košarkaša Crvene zvezde u danu poslednje evroligaške utakmice u dvorani Aleksandar Nikolić za ovu sezonu. Za kraj crveno-beli sačuvali su ono najbolje - Real Madrid (TV Sportklub, 19.00).

Što se Crvene zvezde tiče, utakmica na papiru nema rezultatski značaj. Ali, okršaji s Kraljevskim klubom uvek su posebni. Tako je bilo na kraju prošlog i s početka ovog veka, u tada jedinom Zvezdinom evroligaškom izletu, pa i onih godina kada je komandovao Milan Gurović, naravno i poslednjih sezona u kojima je pod trenerskom palicom Dejana Radonjića Kralj pao na kolena dva puta. Isti je slučaj i sa ovom generacijom srpskog šampiona vođenom Dušanom Alimpijevićem. One sa boljim pamćenjem ne treba podsećati da je Zvezda na gostovanju u Madridu stigla do prvog evropskog brejka u ovoj sezoni, postavila klupski rekord u broju ubačenih trojki (17), ali i skinula prokletstvo dugo pune četiri decenije.

Gledajući situaciju iz Realovog ugla, gostovanje u Beogradu ima apsolutno najviši značaj! Kraljevski klub trenutno zauzima četvrtu poziciju na tabeli sa istim skorom kao i Panatinaikos (17-10), s tim Žalgiris zaostaje za pobedu što donosi pravu malu dramu u finišu ligaškog dela. Himki je sinoćnjim porazom od Fenerbahčea u dvorani Mitišći praktično ispao iz trke za mesto koje donosi prednost domaćeg terena. Realu pobeda u Beogradu imperativ, što je povratnik u tim Luka Dončić već najavio u razgovoru za lokalne medije. Zato treba očekivati da Real neće štedeti protivnika koji mora da čuva snagu za majstoricu u polufinalu Jadranske lige u ponedeljak.

„Teško je igrati protiv tima s takvim napadačkim kapacitetom i mnogo energije. Pobedili su nas u prvoj utakmici, imaju dobar balans unutrašnje i spoljne linije i jako je važno da to prepoznamo i budemo spremni za tešku utakmicu. Svi znamo kakav teren ima Zvezda i da tamo vlada neprijateljska atmosfera“, upozorava Pablo Laso.

Dobra vest za goste iz Madrida jeste već najavljeni povratak Luke Dončića, dok bi Pablo Laso trebalo da bude jači i za Džefrija Tejlora iGustava Ajona, koji uzimaju sve veće učešće u timskim treninzima posle oporavka od povreda. Pod znakom pitanja je igranje raspoloženogFakunda Kampaca, koji je na svojim leđima nosio igru Reala u danima kada je Dončić bio van stroja. Argentinski plejmejker u pet od poslednjih šest utakmica ima dvocifren broj poena i prosek od 12 poena u tom periodu. Bio je ključni čovek važnih pobeda nad Panatinaikosom i Olimpijom sa uzastopnim dabl-dabl učinkom i bio pokretačka snaga tima u organizacionom i napadačkom delu. Laso je pred dolazak u Beograd poručio da neće rizikovati sa prevremenim uvođenjem Tejlora, Ajona i Kampaca u tim, s tim da Argentinac cele nedelje nije mogao da odradi ekipni trening.

U Crvenoj zvezdi situacija je jasna - Nemanja Dangubić je na terapijama u San Antoniju, dok je veliki maler izostanak Pera Antića. Heroj pobede u Madridu izvrnuo je skočni zglob u utorak uveče i sigurno ga neće biti u pogonu za meč u petak uveče.

Posle tri uzastopna poraza Crvena zvezda će pokušati da odigra utakmicu na visokom nivou u oba smera kako bi ojačala timski duh pred prvo malo finale protiv Mornara u ponedeljak. To je sam najavio Dušan Alimpijević, svestan da odbrana njegovog tima bila jako loša poslednjih deset dana (86 primljenih koševa u poslednja tri meča), ali i da je napad donekle zatajio.

„Imamo obavezu da se na častan i dostojanstven način oprostimo od ove sezone, koja je bila izuzetna dobra. Ovih 11 pobeda u našoj prvoj sezoni je jako dobar rezultat, i želećemo da taj skor popravimo već u petak. Real nije protivnik kome se preti, ali mi imamo svoje motive za ovu utakmicu”, poručio je Dušan Alimpijević.

Šta naši kladioci mogu da očekuju od ove utakmice? U teoriji - veliki broj poena. U poslednjih jedanaest godina nije bilo meča Zvezde i Reala sa manje od 146 poena, poslednja dva susreta videla su između 166 i 170 poena. Ali, Zvezda se nije proslavila protiv dobrih odbrana Panatinaikosa (71 poen), i Fenerbahčea (63), s tim da je istim protivnicima dozvolila 91 i 80 poena. Ne treba zaboraviti ni to da je Mornar ubacio 88 koševa u nedavnoj pobedi u Baru. Zato se postavlja pitanje - koliko Zvezda može protiv Realove odbrane?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar