“Noćni vukovi“ uskoro u Srpskoj

Nedjeljnik Newsweek tekst počinje svojim saznanjima da će 15 članova "Noćnih Vukova" 19. marta doći u Srbiju i BiH kako bi "istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu".  Prema istom izvoru, tura nosi naziv "Ruski Balkan" i tokom nje vjerovatno će se sastati sa političkim predstavnicima Republike Srpske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Republika Srpska 13.03.2018 | 08:34
“Noćni vukovi“ uskoro u Srpskoj
Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom istorijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada.

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu, posebno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Grupa bi trebalo da poseti Banjaluku 21. marta, a kako je predviđeno po njihovom planu putovanja, sastaće se i sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.



Dodik je 9. januara ove godine, obilježavajući dan Republike Srpske, nagradio Noćne vukove zbog njihovog "posebnog naglaska na afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima, vladavine prava i slobode i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i RS ".

Nagradu je primio jedan od članova kluba, jer Aleksandar Zaldastanov tog dana nije bio u Banjaluci. Međutim, nekoliko nedelja kasnije, čuveni "Hirurg" poslao je pismo Dodiku, kojim ga je pozvao da poseti godišnju bajkersku zabavu u Sevastoplolju, na Krmu.



Bez obzira na to da li Rusija ima uticaja, rukovodstvo Noćnih vukova očigledno vjeruje da je banda istorijska misija.

"Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvijezdama uz pomoć kojih pišemo istoriju i koji su zauvijek povezani sa borbom za budućnost Rusije", rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za " Srpski glas".

Kako prenosi zurnal.info, Noćne vukove će u Banjaluci dočekati Milorad Dodik i ministar za energetiku i rudarstvo RS Petar Đokić. Dodik će Zaldostanovu uručiti zlatni orden za širenje pravoslavlja.



Kako se navodi, planirano je da Noćni vukovi u Banjaluci dobiju i svoje prostorije, odakle bi, prema informacijama policijskih agencija, trebalo da nadgledaju izbore najavljene za oktobar ove godine, ali i da pruže podršku Miloradu Dodiku i njegovim koalicionim partnerima.

Tokom svoje turneje boraviće u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Bijeljini, Brčkom, Banjaluci, Doboju i Višegradu. U Višegradu bi trebalo da se sastanu sa Emirom Kusturicom.

Putinovi anđeli

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika. Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu.



Ovako počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Iako je klub sa sedištem u Moskvi privukao međunarodnu pažnju medija, postojanje kluba u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj Republici (LNR) ostaje uglavnom neprijavljeno.

Za članove Noćnih vukova, kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. "SSSR je bio najmoćnija imperija na svijetu“, njihova je poruka.

Noćni vukovi su prvo krenuli iz podzemlja u Moskvi 1980-ih godina. U liberalizovanom okruženju koje je cvjetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina, Noćni vukovi evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju. August 1991. godine bio je ključni trenutak, kada su se pomerili sa margine pridružujući se otporu protiv neuspešnog anti-Gorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedestih, klub je održavao godišnje zabave motocikala i pokrenuo liniju odjeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, sankcionišući ogromne grantove i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja Noćnih vukova.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao "zastupnici i alati države".

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Sankcije za Noćne vukove

Podsjetimo prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Giorgi Mgebrišvili rekao je novinarima u Tbilisiju 3. maja da članovima Noćnih vukova nije bilo dozvoljeno da uđu u zemlju 2. maja. Osim toga nije davao nikakve druge detalje.

Američka crna lista

Godine 2014. predsjednik SAD Barak Obama moskovske Noćne vukove stavio je na crnu listu. Istom odlukom, na crnu listu je stavljen i vođa Noćnih vukova – Aleksandr Zaldostanov zvani Hirurg.

(BN/Klix)

Komentari / 74

Ostavite komentar
Name

protektorat

13.03.2018 07:38

Svako svoga priziva, odgovor na NATO prijetnje..

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

13.03.2018 07:53

Zabranite g..ima ulazak u RS i BiH.

Name

Malo pameti falilo ne bi..

13.03.2018 07:56

Ko je to 'svako', koga to 'svoga'..??!! Bolje bi bilo malo pameti prizivati.

Name

Sale

13.03.2018 08:03

I SDS je sa njima u talu na američkoj crnoj listi.

Name

roki

13.03.2018 08:12

I sta mislis kako ce RS proci u trgovini svjetskih sila? Prodace vas kao vrecu brasna za vrecu krompira. Americi Balkan a Rusiji Sirija a gdje si ti?

Name

dodo

13.03.2018 08:15

Super vijest. Na ovaj nacin se ubrzava ulazak BiH u NATO. Jos da se sastanu sa Dodikom pa da mu i EU uvede sankcije.

Name

TORRO

13.03.2018 08:22

E JOŠ NAM SAMO ONI TREBAJU - NIJE BITNO ŠTO ŠKOLOVANA OMLADINA MASOVNO ODLAZI I ŠTO NAM JE KREDITNO ZADUŽENJE JEDINO RJEŠENJE ZA BUDŽET RS.... BITNO JE DA SE DESE "RUSKI VUKOVI" U BANJA LUCI I DA BAJA MILE - RUS PONOSNO ZAPJEVA "NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA...". NAMA NE TREBA NI PARADA PONOSA NI RUSKI VUKOVI - TREBAJU NAM JEDINO OZBILJNI POSLOVI !!! A SPORT, ZABAVA I REKREACIJA - PA NEKA SE SVAKO ZABAVLJA NA SVOJ NAČIN, NEKO U KUPLERAJ SA SPONZORUŠAMA, NEKO U CRKVU ILI DŽAMIJU, A NEKO NA BEČKI NOVOGODIŠNJI KONCERT...

Name

Мехтић

13.03.2018 08:47

Знаш кад ће ући у БиХ, никад док сам ја министар сигурности у овој држави.

Name

zasto

13.03.2018 08:56

Su srbi najsiromasniji narod

Name

malo realnosti

13.03.2018 09:21

Mislim da se ovoj bandi mora zabraniti ulazak u BiH (RS), ništa dobroga od njih, obavezno zabraniti ulazak.

Name

Realno

13.03.2018 09:50

Rusa 19 izabrao milokrad zar je zaboravio koliko vehabija ima pa nek se jednom krene kome saka kome kapa

Name

Banjalucanin SDS

13.03.2018 10:23

Vidim tekst Gardijana i vidim komentare ljudi koji nemaju bas nikakvog pojma i jasno mi je sto je ovako i uvijek ce biti. Na svakakvu propagandu nasjedate , covjeku je nadimak Hirurg zato sto to i jeste , nikakva banda nisu. Njegov najbolji drug je Putin.......A to sto voze harlije , sta sad ako volim hugo boss marku ja sam nacista???Hiljade i hiljade je dobrih stvari sa zapada, i trebamo se voditi tako. Uzimati najbolje i sa jedne i sa druge strane , a ne ako je mercedes ekstra auto Njemac nam je prijatelj. Nemojte gledati sve crno bijelo.I kad vidite ovakve tekstove o bilo kome, onda po netu sami istrazite.Ko vjeruje najvecim svjetskim zlocincima Englezima ?

Name

Blind

13.03.2018 10:38

Tzv.nocni vukovi su obicne bitange i grupa kriminalaca koji da ima vlasti u RS ne bi nikada ni usli,ali s obzirom koga je narod izabrao da mu vlada doci ce nam i levijatani i sotone samo da podrze Dodika i bulumentu

Name

Marko

14.03.2018 06:33

O zapadu i odlasku odavde pričaju samo oni koji nisu mrdnuli iz svog sela. Glupi ste. Uhvatite se posla i radite, privređujte, nemojte mlatiti po portalima, glupani jedni.

Name

Лија

14.03.2018 12:07

Хоће ли доћи по ноћи или по дану, да нас не изненаде.

Name

Meho

13.03.2018 07:38

Dzaba vam sve.... I republika i drzava. Mladi ovo ne zele da gledaju i idu odavde. A vi se slikajte s vukovima i vucicima.

ODGOVORITE
Name

Re Meho

13.03.2018 10:41

Begaj za Tursku.

Name

Re za re Meho

13.03.2018 18:52

Nece on za Tursku ali bi ti mogao lako za Sibir ili za Pi..u materinu...

Name

Meho

13.03.2018 21:41

Nece nasa djeca ni u Tursku ni u Rusiju, vec na zapad.

Name

Bošnjak

13.03.2018 07:41

Ne glasaš za dodika, dobiješ po leđima.

ODGOVORITE
Name

Sale

13.03.2018 08:05

Mile, Noćni vukovi i SDS zajedno na crnoj listi.

Name

HDZ

14.03.2018 16:44

Muje ce ipak za Tursku.

Name

Imam lud da sam papir

13.03.2018 07:44

...kako bi "istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu". Hahahah, koja sprdacina. Ne daj Boze nikome!

ODGOVORITE
Name

Ma

13.03.2018 11:35

Iza ovoga vjerovatno stoje kriminalci Dusko Vukotic i Zeljko Milinkovic, a oni su dobili prostor za djelovanje iskljucivo nesposobnoscu Milomira Savcica, koji je u potpunosti pogasio i ponizio borce. Sama cinjenica da se uopste nije ni oglasavao vezano za ranija istupanja tzv. Veterana govori u prilog da sa njima ima neku vrstu dogovora - a sve na stetu boraca. Jadno!

Name

Dijaspora

13.03.2018 07:46

Voze americke motora a vamo za majku rusiju. Sto ne uzjasu svoju ladu papani.

ODGOVORITE
Name

Samo Bahato

13.03.2018 07:56

A racune placaju u Evrima osim ovde gde ce Dodik da im plati u valuti u kojoj mi placamo porez a on to trosi na ovakve stvari.

Name

Almanah

13.03.2018 08:31

Orden za sirenje pravoslavlja Harley Davidsonom :))) i motoristickom subkulturom uvezenom iz USA. Ovcama mozes sve prodati, ako pastiru ide u korist. A pastir je malo nervozan. Osim ovih dvorskih luda, nema para iz Rusije, pa se mora opet zaduziti kod MMF-a

Name

re Dijaspora

13.03.2018 09:24

Dobar komentar, isto ko vehabije, po vas cijeli dan pričaju o "nevjernicima" a koriste tehnologiju koju prave ti isti "nevjernici". Zabraniti ulazak ovim banditima

Name

dr

13.03.2018 10:46

Pa sto bi, rusi ne mrze nikoga, nikada nikoga u istoriji nisu napali, stalno se brane od neke gamadi. Pa dokle vise. Kada je zapad vidio da im ne moze nista onda te neke liste smisljaju, a gore su budale koje to podrzavaju. Sta ce ubuduce, dolaze i kinezi u punoj snazi, sili, moci... Hoce li i njih na crne liste.?! I oni nisu podanici kao ni rusi. Njima samo odgovaraju dupeuvlakaci englezi. I EU ce im brzo okrenuti leda. Pitanje dana.

Name

Sinny Boy

13.03.2018 07:49

Priča se, priča... da Rusi dolaze. Događaj, ako se to može uopšte tako nazvati, koji nema ama baš nikakav društveni značaj. Minorna i nebitna stvar u našim životima. Grupa motorista koja voli Putina...bezveze. Zamislite grupu njemačkih motorista koji vole Angelu Merkel ili američkih koji vole Donalda Trampa. Hm, čudi me kako se naš car toga nije ranije dosjetio. Zamislite, srpski motoristi koji vole Milorada Dodika idu na turneju po Rusiji...

ODGOVORITE
Name

Ауу

13.03.2018 07:49

Боље бити ноћни вук него анђео пакла....

ODGOVORITE
Name

BAJKER RS

13.03.2018 11:19

Nepetljaj H.A. u ovo,zdravije je....nemate pojma o cemu se ovde radi a dajete za pravo sebi da komentarisete,drumovi su slobodni i svako ima pravo da ide kud mu volja...sto bi se reklo:GIVE RESPECT GET RESPECT...

Name

Kiki

13.03.2018 12:20

Pa nije bas tako...kako su ti vukovi prosli kad su krenuli za Berlin??? Nazaj u majku rusiju.

Name

Quo vadis?!

13.03.2018 07:55

Kako se navodi, planirano je da Noćni vukovi u Banjaluci dobiju i svoje prostorije, odakle bi, prema informacijama policijskih agencija, trebalo da nadgledaju izbore najavljene za oktobar ove godine, ali i da pruže podršku Miloradu Dodiku i njegovim koalicionim partnerima. Koji su oni ku.ac da nadgledaju oktobarske izbore?! Ne bih opoziciji bio na mestu u RS-u. Neka im je Bog u pomoći, a za ovakav cirkus, za podsmjeh od strane sviju u okruženju, za situaciju sličnu onoj u Sjevernoj Koreji su donekle krivi i opozicioni političari. Ovaj cirkus zaista prelazi svaku mjeru. Pa zar smo mi na to spali, da nam neki tamo bajkeri, od kojih je veliki broj članova tog „kluba“ sklon kriminalnim radnjama. Ne trebamo se zavaravati, oni su kriminalna organizacija, kao što su svi bajkerski klubovi na zapadu kriminalne organizacije. Odvratno kojim putem ide RS!

ODGOVORITE
Name

Boki

13.03.2018 08:01

Starog lopova Milokrada je doveo zapad i sfor tako da je ovo sve jeftina, lažna i nepotrebna predstava za narod.

ODGOVORITE
Name

borac

13.03.2018 08:06

Pisaj i Rusiju ako je zastupaju mafijasi a sto se tice Dodika on i okuplja takve oko sebe Za prepadanje naroda a mi srbski borci uvukli se u misije rupe

ODGOVORITE
Name

re

13.03.2018 08:46

Pa ajd navedi jedan razlog sto je sds posteniji?sto je svercovo sa neprijateljem I vraco im teritorije koje je Srpska vojska oslobodila.pitanje za vas svr.gdje je 40 mkliona otislo sto je alija platio da bihac nepadne.koje tad bio na vlasti?

Name

Naser

13.03.2018 08:18

Pa zar se naš ministar Mehtić nije isto slikao sa Noćnim vukovima?

ODGOVORITE
Name

Hamis

13.03.2018 08:58

A izvini nije znao da su to nocni vukovi ,tako kaze inace nebi on ...

Name

Rony

13.03.2018 08:28

Pa sama činjenica da veći dio godine provode vozajući se kojekuda, a zaposlen čovjek to sebi nemoze priuštiti. Zatim ko to finsnsira , to su teski neradnici koji se promeću na tuđoj grbači..

ODGOVORITE
Name

..

13.03.2018 08:32

Sirovo, adrenalinsko napucavanje naroda uz moto pravoslavlja..ko ima mozga ocekuje baju kako sve placa narodnim parama i sa njima okrece raznjeve uz mikrofon i rakiju..omladina pakuje kofere...

ODGOVORITE
Name

Kiki

13.03.2018 12:22

Ja poznajem dvojicu iz tih vukova sto jasu motore...pijanice i stari dzankisi..

Name

re kiki

13.03.2018 14:56

Sta ima u sarajevskom pasaluku?jel vam vracaju kozervisane isilovce?

Name

Ko zadnji izadje nek ugasi svjetlo

13.03.2018 08:38

Dodik na svom veoma slabom ruskom jeziku trazio od Putina pomoc u razvoju industrije, ali je greskom napisao da trazi moroiste! "Уважаемый президент! Отправьте нам мотоцикл для промышленности"

ODGOVORITE
Name

Slavko

13.03.2018 08:49

Naravno da treba da dodju.Pa nisu nas oni bombardovali i trovali nam djecu.

ODGOVORITE
Name

dr

13.03.2018 10:50

Tako je Slavko. Brzo ste zaboravili da su nas unistavali. A tek koliko su uranijuma bacili na nas, i ko zna do kada ce nam generacije patiti zbog toga. NEMOJTE TO ZABORAVITI, NIKADDDDAAAA!!!!!!

Name

Romana

14.03.2018 16:03

Pa nisu vas ni branili,,briga Ruse za banana Entitet.

Name

Damir

13.03.2018 09:02

Ja kao bosanac muslimanke ispovijesti sam se zgadijo na bosnu sopstveni narod i ostali narod koji zivi u ovoj nakaradnoj drzavi i jedino sto sam ovdje su moji stari roditelji vjeruj te kad ih nebude prodajem sve i kupujem kartu u jednom pravcu gdje god mognem a ovoj drzavi zelim dase raspane na 1000 drzavica dabogda ratovali milijon godina u bijedi i siromastvu

ODGOVORITE
Name

eto

13.03.2018 11:04

Eto, baš je dirljivo što si ovo podijelio sa nama. Treba da te molimo da ostaneš, ili šta?

Name

domi re damir

15.03.2018 17:18

E damire,mislm isto kao i ti vjeruj mi,a ne kao ova budaletina.

Name

Neso Republika Srpska

13.03.2018 09:15

Dobro dosli braćo!!!

ODGOVORITE
Name

Re Nesi

13.03.2018 09:30

Sad vec prestani da se kupas da ih spreman docekas..vola za raznja i pletaru rakije si vec pripremio, nadam se..kleberi se jer nista ne razumijes i samo ponavljaj spasiba..

Name

Osvit

13.03.2018 09:18

Tura se zove Ruski Balkan . Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

vidi čuda

13.03.2018 09:28

Kako je samo fino vidjeti ove moćne dvotočkaše ruske proizvodnje, sve sami zaporošci, krazovi, mazovi, uazi, mnogo su ljepšeg dizajna , kvalitetnije izrade i moćnijih motora od mrskih američkih harley-a i sličnih zapadnih krntija. Nema šta, Rusija je najmoćnija zemlja svijeta, a i prijatelj je Srba i Srbije, pogotovo Republike Srpske i Njenog predsjednika g.dina Milorada Dodika Svi na ulice da se Noćni Vuci dočekaju kako priliči, može i prigodna pjesma "Sa Urala (Manjače) krenuli su vuci"

ODGOVORITE
Name

Rusija do Tokia

13.03.2018 09:33

U ovih motora jedino je vazduh u gumama ruski, ostalo je sa mrskog zapada

ODGOVORITE
Name

Kosovar

14.03.2018 16:05

A Srbija ko Nokia,,e zbogom pameti.

Name

Jedan Minus

14.03.2018 19:40

E,moj Srbine,pametiji ovaj Albanac od tebe.Rusija je svakako do Tokija to jeste do Japana.Geografija,sjedi 1.

Name

Za Rusiju do tokija

16.03.2018 07:12

Ja bi rekao Rusija do Ukrajine

Name

Kakofonija

13.03.2018 10:08

Samo naprijed Mile. Kofrči se. Ne birni, ako nas napadne NATO, zbog tebe, pomoći će nam Rusi i poslaće nam rašarafljene migove, pa valjda stignemo da ih sastavimo i naučimo koristiti. Ionako su u američkoj vojsci samo kauboji i apači koji nemaju nikakvu tehniku. Jel vama ikako jasno, da mi dobro prolazimo samo ako druga strana prva počne? Ni Baja ni Rusi ne smiju jer će dobiti po tamburi a i mi ostali zajedno s njima. NATO je taj koji će lupiti onog koji prvi krene i tako će on izgubiti u BiH svoje pozicije. Rusi nisu i NIKADA neće biti u poziciji da nekog lupe na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

df

13.03.2018 11:02

Da ima ko pismen da napise pismo Zodastanovu da covjek zna ko je Mile Dodik ne bi se taj pojavljivao kod Dodika..nego dodik glumi a mi nepismenu opoziciji imamo

ODGOVORITE
Name

ahaha

13.03.2018 11:11

Voimja oca, okupiraće nas motoristi. Ima li kakvih vijesti o biciklistima, kajakašima, alpinistima i Marsovcima, oni su isto dosta opasni. O udruženjima kinologa da i ne govorimo, ti su u stanju napujdati pse na opoziciju. Zajebano. Za opoziciju. A oktobar se primiče: tik-tak, tik-tak...

ODGOVORITE
Name

Rs

13.03.2018 11:24

Brzo se zaboravi sa su bacali bombe punjene uranijumom i opet borba ko ce prije na taj zapad da cisto njihovo smece veliki domoljubi i velika ljubav izmedu Srba i Rusa moze li mi ko reci koliko Srba je otislo u Rusiju u posljednjih pet godina a koliko na zapad domoljubi

ODGOVORITE
Name

Patriota

13.03.2018 14:40

RS jedi hleb zasto jedes govna...

Name

Nije

13.03.2018 15:08

RS on je bh.

Name

Udruzenje Biciklista

13.03.2018 19:05

Samo da pitam,dali se ovome naucnom simpozijumu mozemo pridruziti mi biciklisti ?

ODGOVORITE
Name

motordzija

13.03.2018 20:20

Infantilne rusofilske interesdyije i dangubi na americkim motorima... sjajno, jedino nam oni jos nedostaju.

ODGOVORITE
Name

Galeb

13.03.2018 21:37

Kriminalci kod kriminalca a posten narod kod postenog.

ODGOVORITE
Name

Vidra

14.03.2018 08:48

Svaka ptica svome jatu. ne natu!!!

ODGOVORITE
Name

Grujica

14.03.2018 15:59

Jao vidi garniture,,sad su kompletni.

ODGOVORITE
Name

Đoka

14.03.2018 16:48

Dodik opet kontra Amerike.A ko će izvući deblji kraj, pa zna se.

ODGOVORITE
Name

ljilja

14.03.2018 19:10

Sve okolo vukovi, a u sredi, ,jajara,,

ODGOVORITE
Name

Pravda

14.03.2018 22:00

Ovi će nam sigurno donijeti investicije..hehe.Blago nam ko nas predstavlja..."Nemože nam niko ništa jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze.........."

ODGOVORITE
Name

Bobama

15.03.2018 12:59

Znači društvo sa USA crne liste se skuplja da malo proslave. Baja, jedva čekam da Hirurgu javno uručiš taj orden, to će ti zacementirati status u USA i EU.

ODGOVORITE
Name

Neko tamo

15.03.2018 16:12

Ruski vukovi na Americkim motorima :)

ODGOVORITE