Gipsanje miliona preko leđa radnika

Već četiri mjeseca šipovačka „Gipsara Volari“ je zatvorena, trideset radnika traži sedam neisplaćenih plata, a na površinu izlazi afera za aferom. Najbolji gips u bivšoj Jugoslaviji, još od kada je privatizovao kontroverzni prnjavorski biznismen Radojica Ratkovac prije petnaestak godina, proizvodila je samo povremeno, a i to je, tvrde radnici, prodavano „na crno“, a plate isplaćivane „na ruke“, u kešu. Milionskim iznosima oštećena je i Republika Srpska, jer ovoj firmi nikada nije odobrena koncesija za eksploataciju rudnika gipsa, otkriva poslovni portal CAPITAL. ba.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Radnici više nisu mogli izdržati pa su predstavnici sindikalne organizacije „Volara“ presavili tabak i dokumentaciju proslijedili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA.

Iza malverzacija, ističu, osim Ratkovca, stoji i aktuelni načelnik Šipova Milan Kovač, koji je prnjavorskom biznismenu tada pomogao prilikom privatizacije, „a zauzvrat dobio mjesto direktora „Volara““.  Sve je počelo 5. avgusta 2003. godine potpisivanjem ugovora između Ratkovčevih firmi – „Gipsare Volari“ s jedne i „R&S Company“ iz Prnjavora s druge strane. Ipred šipovačke Gipsare dokument, koji je u posjedu CAPITAL-a, potpisao je upravo Kovač.

Kako bi izbjegao plaćanje poreza, ali i „oprao“ ogromne iznose, prema Ratkovčevom ugovoru, Gipsara prihvata „da da ekskluzivitet za nabavku repromaterijala, ambalaža i opreme te da sve vrste proizvoda isporuči firmi ‘R&S Company’“. „Gipsara“ je ovo, dakako, plaćala gipsom koji je, prema tvrdnjama radnika i sindikalaca, završavao na crnom tržištu.

Konkretno, od 18. maja do 5. septembra prošle godine preostalih 30 radnika proizvelo je 100 šlepera gipsa vrijednog oko 600.000 KM. Njihovi lični dohoci za jednu godinu ravni su vrijednosti 36 šlepera. Radili su, očigledno, džaba, jer novac nije završio na njihovim računima. Poreskoj upravi RS Ratkovac na ime neuplaćenih poreza i doprinosa duguje više od 1,5 miliona KM.Sve ovo se, kažu, radi samo iz jednog razloga – kako bi firma ostala bez radnika, otišla u stečaj i bila prodata za nekoliko desetina hiljada maraka potpisniku svih ugovora Milanu Kovaču.

„Od oktobra 2012. godine novac smo dobijali na ruke. Do juna smo isplaćivani tako, a sada ne dobijamo više ništa. Postoje ugovori gdje su cijene ‘naduvane’, na primjer pakerice za 700.000 KM, ambalaža… Sve to se radilo ‘Gipsarinim’ novcem, a mi smo podizali kredite. Ratkovac je uzeo naš gips i preprodavao preko svojih firmi. Milioni maraka su otišli iz ‘Volara’. Nije njima cilj bio da nas plate, već da mi proizvedemo, a da oni imaju šta da prodaju“, navodi za CAPITAL član sindikata „volara“ Goran Bogdanović.

U dopisu koji je zaprimila SIPA stoji da je „Gipsara“ prije privatizacije povećavala proizvodnju, a beogradski institut radio je projektnu dokumentaciju sa rotacionim pećima.

„Dokumentacija je koštala više od 130.000 KM i završila je kod Ratkovca. Na tome se nikada nije radilo, već se gledalo kako da se što više novca izvuče iz ‘Gipsare’ kroz povećanje cijene pakerica, katronskih kutija, vrećica, folija. Kamen i ugalj su fakturisani po deset puta većoj cijeni od stvarne. Sve ovo radile su Gipsarine mašine koje je R&S Company prisvojio“, navodi se u dopisu.

Bogdanović kaže da je njihov predmet preuzelo banjalučko Okružno tužilaštvo, ali po svemu sudeći on u nekoj ladici skuplja prašinu.Milan Kovač, bivši direktor firme, a danas načelnik Šipova, ima drugu priču – sve čini da „Gipsaru“ podigne na noge, ali je niko, tvrdi, ne želi jer pala tržišna cijena gipsa. Radnici, ističe, lažu.

„Ugovor koji spominjete potpisan je jer sam želio da kupim opremu. Potrebna nam je bila pakerica. ‘Gipsara’ je nakon rata bila u teškoj dubiozi i bila je nelikvidna. Nikako nismo mogli da krenemo. Sve sam morao da remontujem, jer se ručno pakovalo. Tada Ratkovcu, većinskom vlasniku ‘Gipsare’, ponudio da budem direktor i da nabavim pakericu. On je to kupio novcem firme ‘R&S Company’, a ja sam mu plaćao gipsom. Danas su radnici zatvorili firmu. Oni stalno štrajkuju. Kao načelnik tražim način da riješim ovo“, kazao je Kovač za CAPITAL.

On tvrdi da nema informacija o optužbama da se gips preprodavao na crno, ali potvrđuje da se godinama eksploatisalo bez koncesije.

„'Gipsara’ nema koncesioni ugovor. Tržište je loše, cijena je 10 feninga. Da bi ponovo radila, potrebno je najmanje 7,5 miliona evra ulaganja. Imamo investitore, ali niko ne želi da uloži novac na tu cijenu gipsa. Otvorena je gipsara u Kninu, radi i ona u Donjem Vakufu, višak je gipsa u ovom dijelu tržišta. Nije istina da je rudnik neiscrpan. Sva Evropa zna za taj gips. Da je nekome u interesu, došao bi. To su priče. Nije to rudnik zlata“, pokušao je da objasni Kovač.

Branio je i bivšeg poslodavca Radojicu Ratkovca, navodeći da su njegove firme vratile sve kredite „Gipsare“, „o čemu radnici ne govore“.

Gipsara bez koncesije

Da koncesioni ugovor za eksploataciju rudnika nikada nije potpisan, potvrđeno je danas za CAPITAL i u Komisiji za koncesije RS. Ističu, da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstvoa RS tada izdalo rješenje po kojem je Ratkovcu odobreno eksploatisanje. Republika Srpska tako već godinama ne naplaćuje naknadu za rudnik bogat gipsom.

„Nikada nije potpisan koncesioni ugovor. To nije regulisano ni kada je usvojen Zakon o koncesiji. Tada je trebalo proglasiti javni interes pa ispoštovati proceduru“, kazali su u Komisiji.

Na mutne radnje u šipovačkoj „Gipsari Volari“ godinama ukazuje i narodni poslanik Krsto Jandrić, a odgovor je uvijek isti – tražimo način da firma i rudnik prorade.„Ratkovac je kupio firmu, a ne rudnik. Koncesioni ugovor ne postoji. Ministarstvo jeste dalo rješenje, ali to nije trajno niti je sada zakonski prihvatljivo. Status rudnika je morao da bude riješen prije svega koncesijom. Nevjerovatno je da se godinama eksploatiše gips, a da državi ne plaća ništa. Svim vladama smo ukazivali na eksploataciju rudnika i manipulisanje radnicima. Odgovor je uvijek bio isti“, naveo je Jandrić.

Jandrić je godinama ostao uskraćen za odgovore, kao radnici za podršku premijerke Željke Cvijanović koja se oglušila na njihov dopis od 18. decembra prošle godine, u kojem su detaljno ukazali na sve probleme.

U Vladi ćute i na pitanja CAPITAL-a, pa niko iz nadležnog Ministrstva industrije, energetike i rudarstva danas nije odgovorio na pitanja da li je pokrenut postupak izdavanja koncesije, kao i dali je Ratkovčeva firma dužna da to učini sada kada je poznato da rješenje Ministarstva ne važi. Odgovora nije bilo ni na pitanje kako će RS naplatiti milionski iznos zbog eksploatisanja gipsa tokom prethodnih godina.

Inače, Radojica Ratkovac većinski je vlasnik ribnjaka “Saničani” u kojem su pretprošle godine radnici ostali bez plata. Poreska uprava RS blokirala je račune ribnjaka  i pokrenula hipoteku. Takođe, od 2010. godine njegova firma “Guber” vlasnik je srebreničke banje i hotela.

(Capital)

KOMENTARI30
POŠALJITE PORUKU

Sindikalac

18.01.2018 11:19

Tačno je ovo. U Šipovu ništa ne može bez Kovača načelnika. On vedri i oblači, naročito ovo drugo. Svi pričaju da on priprema teren da ovo proda nekom u bescjenje. Mozda sam sebi, mada je vec odavno milioner i prema vlastitom priznanju tezak je 10 miliona maraka sto je skoro 3 budzeta opstine. Ali on je Dodikov čovjek iz davnih vremena. I moze mu se. Malo ga sprecava drugi tajkun Stevan Medic ali i njega je poklopio. Sipovo je njihovo zamorce jos od pre rata. Svi pobjegose otud. Spasava se ko može. A gipsara je fabrika bogom dana da hrani pola opstine.

Postavio si Bogdanica za direktora Banje Vrucice, a on ti pogasi stranku u Teslicu, ote odbornicki mandat i sada budi srecan ako te ne izbaci sa posla.

E moj Krsto Jandricu!

18.01.2018 11:52

Privatizovat ce je Cigoja u ime Zmaja od Sipova!

re

18.01.2018 13:30

Volare, o, o, o oooo, Kantare, o, o, o, oooo...

SNSD

18.01.2018 14:18

BABA11CC

18.01.2018 11:22

Sve goli Snsd lopovi! Ima li bilo sta sto nisu opljacakali u propaloj rs?

Pitaj Cavica za Ratkovca

re baba

18.01.2018 13:09

Sve treba pokrasti jer rok eres tvorevini se blizi kraju. Mile to zna i uzima sve sto moze. Dobio je dozvolu i direktivu da nece biti procesuiran, a zauzvrat cilj je da eres svede u ravan, bankrot. Vrlo blizu je game over....

Znaju

18.01.2018 13:35

Ti da nesto znas ti bi znao da je to Cavino

re znaju

18.01.2018 15:20

Kako Rojters javlja.

18.01.2018 11:23

Tako to rade dodikovi kriminalci...

čiji li su bili kriminalci pre Dodika?????????

Re

18.01.2018 15:16

semberija

18.01.2018 12:43

to je taj posteni nacelnik Kovac proizvodjac pite u sipovu moze zajedno sa zmajem da osnije stranku.

Pajo

18.01.2018 13:13

Ako vas dobro razumijem to je onaj Kovač što sve u životu rješava šakama. Sli navodno je i on dobio šaku od svog ljutog konkurenta Stevana Medića s kojim je nedavno imao prijateljsko ćaskanje šakama. I izvukao deblji kraj. A sjecam se da je nekad pretio Stevandicu s kojim se sad slizao jer ih Baja obadvojicu drzi pod skutima. Kovača takođe treba procesuirati on je naj veci krivac za propast gipsare a njegove privatne fabrike rade i radnici u njima za 300 km.

Pajo nespominji Dodikovog kućnog ljubimca (STEVANDIĆA), može se čovjek iznervirati što mu se dira u kućnog ljubimca

re Pajo

21.01.2018 01:19

Mirko

18.01.2018 13:27

Sve ovo sto ste napisali je velika laz.Prvo je fabrika privatizovana za vrijeme vlasti SDS.Drugo tada je nacelnik opstine bio Milorad Cirko Krste Jandrica desna ruka.Trece zasto Krsto Jandric ne kaze koliko je penzionisao ljudi sa ove opstine za pare.Prije nego sto nesto objavite dobto se raspitajte.Mi koji zivimo u Sipovu znamo istinu.

Ti ne zivis u Šipovu nego pod skutima Milana Kovača kabadahije i nasilnika. Zato ovo i pises. A ne citas text i ne vidis ko je bio direktor gipsare. Ali iz pozicije parazita koji egzistira u Kovačevom probavnom traktu zato tako i pises. Pitaj kovačeve radnike za koliko rade

parazit

18.01.2018 13:57

Ja sam iz Sipova krezubi smradu i Snsd botino i sve znam kako ovaj Kovac pljacka i krade! Fuj usljo usljivi prodani!

SLAVKO

18.01.2018 14:59

Ljudi spasavsjte nas u Śipovu od Kovača i njegove kamarile. Odavno se neko nije pozabavio stanjem u Šipovu kao vi u ovom tekstu..da samo znate stanprezivljavsmo od SNSD tsjkuna i Kovacevih pidlusnika. Prjetnje, ucjene otkaxom i sve ostslo. A tek da znate sta Zkovač i Stevo Medic rade od šume. Gola sječa. Niko ne smje pismuti. Trupci zavrsavaju kod Kovača i Stevana. Na ulazu u Sipovo imate ne brdo nego planinu od Medićevih balvana . Ista takva planina je u krugu Kovacevih fabrika. I sad se vi cudite sto su Gipsaru u crno zavili. Kud oni prodju tu vise trava ne niče. Upomoć. Upomoć. Dzaba pisemo premijerki sve dzaba. Ako nam mediji ne pomognu sledi kolektivno iseljavanje Šipova. Vise su nam oni stete nanjeli nego ustaska okupacija 1995. G. Upomoć!

NN radnik

18.01.2018 15:15

Doći će dan kada će SNSD bagra poloziti racune, a vi koji ste njihovi botovi da odete u pakao zajedno s njima. Nicija nije do zore gorjela.

Jovan

18.01.2018 15:33

Zadnji privatizacioni direktor je bio Milan Kovac I od tada je Gipdara u dubiozi,a tada aktuelni nacelnik je bio Piljic Milorad (Snsd) od 2000 do 2004.Informacija tacna I moze se provjeriti.

Goran

18.01.2018 17:05

Amerikanc

18.01.2018 15:13

Kid vidim Gipsaru srce mi se sledi.Moj otac i mjestani Volari su 1946 dobrovoljni random sagradili Gipsaru "Volari" u to vrijeme gigant u. YOU.Gipsaru je do 1990 godine zaposljavala 370 radnika dobro je uradila a i poslovala to je bila banka opstini Sipovo.Ali sve ovo dok su u gipsari 80%radili muslimani.Kad vidim ko sad rukovodi gipsarom dobro joj i temelja ima.I ja sam 20 godina radio u gipsari 2 godine mi nije uplacen PIO plata bila redovna svake godine isplacivana 13-a plata imali svoje izletiste na moru u Tucepima i ja sam ljetovao 3 puta po 10 Dana.A kad sad vidim da takvu firmu vodi jedan Bogdanovic,Curko (svaka im cast pokojnim ocevima) dobro I temelja ima.A sto se tice opstinskog rukovodstva dobro i rijeka Pliva tece kroz Sipovo da i nju nisu prodali.Poslije svega ovoga ja sam spreman pomoci.Ako Gipsara "Volari"bude za prodaju ja sam zainteresovan samo zato sto je Gipsara"Volari"bila i ostala u Volarcana.

E jbg Amerikanac bas ga pretjera ti. Cuj fabrika je dobro radila jer je zaposljavala muslimane. Da li ti sebe čujes. Kao muslimani su bili radnici a Srbi neradnici. Ovde je rjec o nečemu drugom. O politici i njenim tajkunima koji rasprodase nacionalna bogatstva. A ti se vrati iz amerike u RSepubliku Srpsku i dobro dosao.

RE: amerikanac

18.01.2018 15:41

Lako vam je bilo tada jer je drzava bila posve zatvorena za konkurenciju.Nije tada bilo Knauf-a ... .Imali ste monopol.Ko god je trebao gips,dolazio ja kod vas.nije ga bilo na drugom mjestu.Mozda tu i tamo.

E moj Amerikanac

18.01.2018 15:46

Gospodine,Curko je direktor firme a Bogdanovic clan sindikata. Da li vi vidite razliku izmedju nekoga ko je vodi,na jednoj strani, i nekoga ko se bori za prava radnika na drugoj strani...Mislim da nalo brkate loncice...

Amerikancu

19.01.2018 16:46

зелени Рогатица

18.01.2018 15:15

Плаче ова држава за нашим Лазаревићем. Мој Јандрићу, ти посланик више пута,што бар нешто не заустави од силне крађе шуме, руда и другог блага на твојој регији? Видјећете како се поништавају концесије, како се чувају шуме и руде, како се улаже у пољопривреду. Има за четири године да сви пољопривредници у Српској и Федерацији држе слике Николе Лазаревића у кући у знак захвалности.

Hahaha šta ti zeleni napisa. Da ljudi drže sliku onog psiho bolesnika Lazarevića. Da li si ti normalan?

plavi Rogatica

19.01.2018 07:15

Robin Hud

18.01.2018 15:23

Milan Kovač kao da mu je Zmaj ćaća...zar nevidite da svi -oba imaju isti gard -dijagnozu, histerične ispade i nekontrolisano ....ali putevi su čudni, kad Zmaj pobjedi u Šipovu "biće bolje"...jadna majko političara....

lopovima i šljamu koji nas pljačka. Milan Kovač i Stevo Medić dvojica tajkuna koji su ruku pod ruku Šipovo u crno zavili. A sve traje još od osamdesetih godina prošlog vjeka. To su zulumćari svog naroda. Kovač je pokupovao tj. oteo sve drzavne fabrike koje su valjale i napravio imperiju. Medić je isjekao svu šumu i upropastio je za buduce naraštaje. Smjenjivali su se oni oba dvojica nad jadnom Gipsarom o kojoj je rječ ovdje. Pljačkao ju je i Medić preko svojih direktora a dovršio ju je Kovač. I sad će obezvrjeđenja fabrika pripast -pogodite kome. Oni su upropastili rijeke i prirodu, oni su upropastile sve čega su se dotakli. Jadan narod ćuti u očaju i ne uspjeva se oslobodit zulumćara skorp pola vijeka. Ovo u članku je samo djelić istine . Dođite ovdje snimite i vidite.

Stop

18.01.2018 16:33

Sve ode u tri lijepe. Iz Šipova voze šumu nemilice a u domu zdravlja nema grijanja. Nema potrebe dalje polemisati...

Zmaj od Šipova

18.01.2018 17:13

Alabaster

18.01.2018 16:58

Ovdje ima posla i za Mektića. Daj Mektiću živ bio, zagrebi po površini. Iznenadiceš sešta ces sve iskopati. Otkriceš i ono što nisi tražio. Isplata na crno. Šleperi gipsa se tajno prevoze u dogovoru sa milicijom koja ih ne zaustavlja. Ratkovac sam sebi fakturiše a onda sam sa sobom prebija dugove. A nas radnika nigdje. Jer dok Gipsara radi Kovač vikendicu svoju gradi.

zašto ćuti

18.01.2018 17:02

Zašto cuti Vlada RS i komisija za koncesije? Zasto se ovo toleriše? Drzava propada a od nacionalnih bogatstava kajmak kupe razni Ratkovci, Kovači i drugi trovači. Onaj direktor Agencije za koncesije bi se mogao oglasiti i reci koliko bi para bilo naplaceno da šibicari nisu krvnicki kopali i pekli gips a u drzavnu kasu nula.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.