Robert Prosinečki je novi selektor BiH!

Robert Prosinečki je novi selektor Bosne i Hercegovine, odlučio je Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na današnjoj sjednici na Ilidži.

Fudbal 04.01.2018 | 15:15
Robert Prosinečki je novi selektor BiH!
Između Amara Osim i Roberta Prosinečkog, "fudbalska vlada BiH" se odlučila na proslavljenog reprezentativca Hrvatske!

Poslije mnogo peripetija, četrdesetosmogodišnji hrvatski fudbaler, koji je tokom igračke karijere između ostalih nosio dresove Barselone i Real Madrida, već u petak će preuzeti dužnost.

"Veliki Žuti" će na klupi "zmajeva" naslijediti Mehmeda Baždarevića s ciljem da u naredni kvalifikacijama izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

"Poslije nepuna tri mjeseca aktivnosti oko izbora novog selektora i razgovora sa oko 20 kandidata danas smo jednoglasnom odlukom izabrali Roberta Prosinečkog za novog selektora, kojem želčim da ostvari zacrtane ciljeve IO FS BiH, a to je plasman na Evropsko prvenstvo", izjavio je prvi potpredsjednik Saveza Milorad Sofrenić.

Sofrenić je dodao da su sve strukture saveza bile homogene tokom izbora selektora, te da su se prilikom izbora vodili mišljenjem stručnih ljudi i da nisu uticali nikakvi nacionalni ili bilo kakvi drugi aspekti, nego samo sportski. Pohvalio je i rad stručne komisije, koju je tokom cijelog procesa predvodio Zvjezdan Misimović, savjetnik Izvršnog odbora FS BiH za fudbal.

“Oba kandidata su pokazala izuzetnu korektnost i stručnost u pregovorima. Bilo je zadovoljstvo sa obojicom pregovarati. Ne bi mnogo pogriješili da smo bilo koga izabrali. Osim je bio u prednosti, jer poznaje domaće igrače, a Prosinečki je veliko igračko ime, ali ima i trenersko iskustvo i gdje god je radio imao je uspjeha. Možda je prevagnulo to što Osim ima manje internacionalno iskustvo i možda je ta nijansa odlučila da Prosinečki bude selektor“, zaključio je Sofrenić.

Ranije je naglašeno da će plata novog kormilara BiH iznositi "ne više od 30.000 KM" mjesečno, ali će, kako se spekuliše, bonus u slučaju plasmana na EURO biti izdašniji i kretaće se u rasponu od 300 do 400 hiljada evra.

U stručnom štabu Roberta Prosinečkog, novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, biće njegova dva dugogodišnja saradnika Gordan Ciprić i Dragan Spasić, prenosi agencija "Anadolija"

Pored njih trojice, stručni štab nacionalnog tima BiH u narednom dvogodišnjem periodu činićeElvir Rahimić i kao trener golmana Kenan Hasagić, obojica nekadašnji dugogodišnji reprezentativci BiH.

Prosinečki će na klupi BiH debitovati na američkoj turneji 28. januara u Los Anđelesu, gdje će "zmajevi" igrati priojateljski dvoboj sa SAD, kao i tri dana kasnije protiv Meksika u San Antoniju.

Iako je fudbalska javnost željela prije sina Ivice Osima, jer bolje poznaje prilike u bosansko-hercegovačkom fudbalu, rukovodstvo FS BiH prednost je dalo nekadašnjem fudbaleru i treneru Crvene zvezde, koji je u prethodnim kvaklifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji vodio selekciju Azerbejdažana.

Robert Prosinečki je rođen 12. januara 1969. godine, a u karijeri je igrao za zagrebački Dinamo, Crvenu zvezdu, Barselonu, Real Madrid, Ovijedo, Sevilju, Standard iz Liježa, Portsmut, Olimpiju... 

U trenerskoj karijeri je vodio Crvenu zvezdu, turski Kajzerispor i reprezentaciju Azerbejdžana, a bio je i pomoćnik Slavenu Biliću na klupi Hrvatske.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zenica

04.01.2018 14:30

Robert Prosinečki je ugledno ime u svijetu fudbala... Neka mu je sa srećom... Pozdrav svim ljubiteljima sporta...

ODGOVORITE