Hrvatska ne može sama dobiti more

Eksentrični slovenački političar Zmago Jelinčič, predsjednik vanparlamentarne Slovenske nacionalne stranke (SNS), već sad se sprema da na predstojećim parlamentarnim izborima u maju naredne godine ponovo zauzme položaj u slovenačkom parlamentu. U međuvremenu, pažnju javnosti privlači smjelim medijskim istupima od kojih neke u susjednoj Hrvatskoj boli glava, jer ovaj političar i dalje ostaje na fonu potrebe revizije EX-YU granica i postjugoslovenskog nasljeđa, zagovarajući promjenu granica na štetu Hrvatske koja, prema njegovim riječima, nije zaslužila da dobije cijelu jadransku obalu.

Region 29.09.2017 | 15:52
Hrvatska ne može sama dobiti more
Jelinčič je ponovo aktuelizovao svoje medijske istupe, naročito nakon najnovijeg spora sa Hrvatskom oko granice u Piranskom zalivu. Nama je bilo zanimljivo čuti i kako vidi nesporazume između Hrvatske i BiH oko izgradnje Pelješkog mosta.

Kakve su krajnje namjere Hrvatske u sporu oko granice u Piranskom zalivu?

Namjera Hrvatske je da postane vodeća ekonomsko-privredna sila u regionu jugoistočne Evrope, pa u ostvarivanju tog cilja ne preže ni od čega. Sa arbitražnoim odlukom o granici sa Slovenijom, Hrvati su već postigli jedan od svojih ciljeva.

Arbitraža je odredila, makar na osnovu pogrešnih osnova i bez uzimanja u obzir međunarodno-pravnih polazišta, nekakvu nepostojeću granicu među dvije zemlje.

Hrvatska to međutim ne priznaje, što bi trebalo da bude povod da i slovenačka strana zaigra na patriotsku kartu, zanemarujući arbitražnu odluku i da započne novi postupak, na osnovu relevantnih istorijskih i pravnih fakata.

Na žalost, Cerarova vlada nema taj kapacitet, pa se sve odvija po hrvatskom scenariju koji predviđa tri mogućnosti. Najprije se najavljuju novi bilateralni razgovori, ali i izvjesni pritisak zvaničnog Brisela da se prihvati arbitražna odluka. Treći scenario su eventualni granični incidenti koji su nešto što Evropa ne prihvata između zemalja-članica.

Naime, Evropa, koja se »zalaže za mirno rešavanje određenih pitanja« će, plašimo se mi u SNS-u, pritisnuti samo slovenačku stranu, koja će pristati na razgovore koji bi se vodili na osnovu dosadašnjih granica, pa će Slovenija izgubiti još više teritorije.

Luka Kopar će na taj način izgubiti na značaju i njen promet će se automatski preusmjeriti na hrvatske luke.

Otprilike iste namjere zagrebačka politika ima i kada je BiH u pitanju. Izgradnjom Pelješkog mosta, BiH će potpuno izgubiti izlazak na otvoreno more. I to ne samo izlaz prema otvorenim moru, nego će biti onemogućen i prolaz većih brodova.

Izgradnjom mosta zatvoriće se kanal za brodski saobraćaj, jer će onih  deset stubova onemogućavati bilo kakav saobraćaj osim malih turističkih brodica i jahti. Hrvatska pristaništa će na taj način profitirati, a BiH, iako pomorska zemlja će morati koristiti njihove usluge. U tom smislu Hrvatska će svojim lukavim pokušajima “zarobiti” Bosnu i Hercegovinu kao što pokušava zarobiti Sloveniju i zato je ovo i šamar nesposobnoj Cerarovoj vladi.
Određeni krugovi u EU pomažu Hrvatskoj u njenim namjerama, a u svemu se krije profit i lični interes, a Slovenija je zemlja sa izrazito lošom diplomatijom koja ne uspijeva zaustaviti agresivne namjere Zagreba. Na stranu što našim političarima nedostaje istorijsko pamćenje kada su Hrvati u pitanju. Zamislite samo – naši političari, umjesto da se udruže sa BiH, Crnom Gorom, Mađarskom i Srbijom , a sve ove zemlje imaju granične nesporazume sa Hrvatskom - oni se igraju gluvih telefona i očekuju da Hrvatska naprasno prihvati poruku iz Brisela. A to se neće desiti.

Treba znati, da je poslije Prvog svjetskog rata, tek posle formiranja Kraljevine Jugoslavije - hrvatska teritorija dobila nekakav legitimitet, jer je bila samo ratni plijen Srbije.

Neprimjetno, u procesu formiranja banovina, BiH je gubila teritoriju, dok je u vrijeme NDH je bila njen integralni dio, a posle Drugog svjetskog rata Hrvatska je dobila teritorije kojih nikada u istoriji nije imala.

Ali Hrvati rade na utvrđivanju sopstvenih pozicija na svim poljima, čak i na kulturnom. Na jednoj od američkih tv stanica, gledali smo seriju pod naslovom »hrvatski kraljevi«.
Ne znam šte ćete vi u BiH I Republici Srpskoj reći na to.
 
Možemo li zaključiti da su Brozove avnojevske granice ponovo kamen spoticanja?

Upravo tako. Namjera Hrvatske je ovladavanje cijelom jadranskom obalom.
To su preko komunističkog funkcionera Vladimira Bakarića pokušavali od 1958. godine na 7. Kongresu Saveza kominista Jugoslavije u Ljubljani, za vreme SFRJ.

Tada su iznijeli predlog da se  komanda Jugoslovenske ratne mornarice preseli u Zagreb. Vi pogađajte zašto. Protiv toga su bili Crnogorci i Slovenci i Bakarić je povukao predlog uz izvinjenje, da je imao najbolje namjere.

Ono što nije uspjelo Hrvatima tada, jer Jadransko more je poslije Drugog svjetskog rata dobila Jugoslavija, na žalost im je uspjelo nakon raspada SFRJ.

Ja i dalje ostajem kod mog, mnogo puta ponovljenog stava, da bi rješenje mnogih graničnih problema i sporova bilo da se pripremi nova konferencija o razgraničenju nekadašnje Jugoslavije, na kojoj bi se otvarila sva pitanja i pronašla prava, legitimna i legalna rešenja na osnovu medjunarodnih pravnih dokumenata i istorijskih činjenica.

Mirovne konferencije o Jugoslaviji, naime, još nije bilo, pa tako formalno-pravno rat na Balkanu još uvijek traje.

Pa, koga onda vidite kao krivca, ko je zakazao u cijelom procesu traženja svima prihvatljivog rješenja i da li je BiH najveći gubitnik?

Najveću političku odgovornost snosi u prvom redu EU, koja nije uzimala u obzir ništa od relevantnih medjunarodno-pravnih činjenica, nego je samo malo po malo oduzimala novostvorenoj državi i status kredibilnog međunarodno-pravnog subjekta.

S druge strane, krive su i druge velike sile koje participiraju u Savjetu za primjenu mira u BiH, koje umesto da složno stanu u odbranu državnih interesa, parcijalno traže ugodna rešenja za svoju poziciju.

Zato nije ni čudo da neki evropski komesari rade po diktatu vlastitih država, a ne u interesu održivosti BiH.

Uvjeren sam, da u BiH postoje ljudi, vrsni poznavaoci medjunarodnog prava, kao i istoričari koji će zaviriti u arhive i pronaći dokumenta koja će pomoći zemlji da se samostalno bori i izbori za svoje legitimne interese, a ne samo da slušamo hrvatsku verziju istine i njihove interese koje hoće da nametnu svim zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije.

Da završim, očigledno ni u Sloveniji niti u BiH ne postoje dovoljno hrabri političari koji bi ovo istjerali na čistac i zato vjerujem da bi možda struka imala zadnju riječ.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Gluposti

29.09.2017 14:15

Glupost su prosuli stranci.Po obicaju.Jadransko more nije Hrvatska unijela u Jugoslaviju jer lukavi Latini kao porazena snaga ni 18 ni 45 nisu ni imali sta unijeti.Porazeni nigdje ne unose nista.I onda 95 oteli more koje nije.njihovo.To.ne moze nego u sukcesiju.Ali ko u balkanskim tvorevinama i zna medjunarodno pravo.

ODGOVORITE
Name

SLO contra CRO

29.09.2017 14:25

Tako je g. Jelinčiču. Kad neće ovdašnji političari da se bore za interesa naroda koje predstavljaju, barem vi im pokažite kako se raskrinkava sebična i agresivna namjera Hrvatske. Ne dajte im Piranski zaliv, a nadam se da će i ovde biti dovoljno pameti da im se zabrani gradnja Pelješkog mista. Barem dok i oni ne prihvate izgradnju mista na Savi kod Gradiške i razgraničenje na Uni kod Kostajnice. A kad bi bilo pravde svakako bi trebalo doći do preispitivanja Titovih granica koje je iscrtao i zavadio narode.

ODGOVORITE
Name

Volitve 2018-Glas za SNS

29.09.2017 14:31

Ovaj Zmago je bolji Srbin i od mnogih Srba jer se više zalaže za njihove interese i od vlasti. Ovog čoveka i njegovu SNS stranku treba podržati na izborima da ponovo uđu u parlament. Treba apelovati na Srbe a i muslimane koji žive u Sloveniji da glasaju za stranku Z.Jelinčiča. On bi im se sigurno odužio radom u parlamentu i zastupanjem njihovih interesa. Inače, sa Slovencima nemamo nikakvih sporova, zar ne?

ODGOVORITE
Name

mrzim slovence

29.09.2017 15:26

nikakvih nesporazuma nemamo sa slovencima, sem stare devizne stednje i jos mnogo, mnogo, mnogo samodoprinosa. o kakvoj reviziji granica govorite, nisu to komsijske međe po bosanskim vrletima, radi se o priznatim drzavama. sve je to predstava za djecu.

Name

adženda

29.09.2017 15:22

Čudi me da je Amerika je priznala komunističke granice. Doduše oni su rekli da su za očuvanje Jugoslavije a onda okrenuli list...

ODGOVORITE
Name

Ne moze

29.09.2017 15:40

Ma ne moze ni Amerika ni Bog priznati granice na moru.Da je to neko priznanje ne bi ni bilo arbitraze uzmedju Slovenije i Hrvatske.Sta je Amerika onda kao priznala kao granicu na moru izmedju Crne Gore i Hrvatske.Nista Gdje je granica.Nigdje.ima medjunarodno pravo o prvu mora i nema tu Anerika sta da priznaje.Lupetanja.

Name

Kaj bre

29.09.2017 17:13

Ovaj Zmago je i knjigu o tome napisao. Navodno je izdata u Banja Luci. Šta u njoj piše? Kako Zmago prolazi slovenačko-hr granicu kad ga prepoznaju Hrvati? Vjerovatno mu ne smiju ništa pošto je on prosrpski orijentiran.

ODGOVORITE
Name

Pojdi SNS

29.09.2017 17:32

Podpiram ti Zmago 100%. To ni mogoče dopustiti. Slovenijo upravljata komunisti in nepismeni. Upam, da boste spet v Parlamentu slišali in glasovali, ki verjamemo v Slovenijo in ne v Bruselj. Vsi bomo glasovali za vas.

ODGOVORITE
Name

Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina, i Neretva

30.09.2017 18:29

Zmago, Zmago, kopaj tunjel do Bosne, pa ćemo opet Jugoslaviju, nema vas bez nas...he he

ODGOVORITE