Analiza: Futsalovih ''pet minuta slave'' ili nešto više?!

Tokom proteklih desetak dana srpski sport dobio je nove heroje. Oni kojima je futsal bio stran imali su priliku da se za vreme Evropskog prvenstva u Beogradu upoznaju sa ovom vrstom fudbala, a naši reprezentativci teško da su ikoga ostavili ravnodušnim svojim nastupima na terenu i u javnosti.

Fudbal 15.02.2016 | 22:00
Analiza: Futsalovih ''pet minuta slave'' ili nešto više?!

Kvalitetom, borbenošću, jedinstvom, ali i potpuno iskrenim izjavama, ovi "sasvm obični momci" osvojili su brojne simpatije i, bar na neko vreme, postali sportske zvezde svoje nacije.

Koliko će sve to potrajati, zavisiće najviše od Fudbalskog saveza Srbije i toga koliko će ljudi koji donose odluke u nacionalnoj "Kući fudbala" imati sluha da prepoznaju nešto što bi vrlo lako moglo da postane, kao što mnogi vole da kažu, "srpski brend".

Naši reprezentativci osvoji su četvrto mesto na UEFA futsal EURO 2016, što je iznad svih očekivanja. Uoči turnira cilj je bio proći grupu, a san stići do polufinala. Malo ko, osim selektora Ace Kovačevića, njegovog stručnog štaba i samih igrača, mogao je i da pomisli da će se Srbija naći među četiri najbolje selekcije na kontinentu.

Istina, u borbi za bronzu "orlovi" su doživeli debakl od Kazahstana (2:5), ali, od Kazahstana koji je dao osvajača Futsal kupa (pandan Ligi šampiona u velikom fudbalu) prošle sezone i za koji nastupa nekoliko naturalizovanih Brazilaca. I još, u samo nedelju dana tokom kojih su eliminisali favorizovani Portugal, pa snažnu i vojnički disciplinovanu Ukrajinu, te igrali produžetke sa fantastičnom brazilsko-ruskom kombinacijom.

Dok su imali snage da stoje na nogama, odolevali su, ali gol u poslednjem minutu prvog poluvremena izbio je sav kiseonik iz pluća naših igrača.

Za razliku od rivala, članovi naše reprezentacije sa ponosom ističu da im nije potrebna pomoć južnoameričkih majstora sa "bubamarom", već da imaju dovoljno motiva da sami "ginu" za dres sa grbom Srbije. U to su nas i uverili u mečevima sa protivnicima čiji igrači zarađuju mnogo, mnogo više nego oni i koji su od svojih Saveza dobijali finansijske injekcije za određene plasmane.

Ovi momci pokazali su da zaista vole ono što rade i da im je stalo do pobede, iako većina njih nikada nije igrala na ovako profesionalnom nivou. Njima nije bilo bitno da li će dobiti pohvale neke poznate face iz sveta sporta i politike, već su želeli da na najbolji način promovišu ono čime se bave.

"O futsalu se poslednjih 10 dana mnogo priča. Napunili smo Arenu pet puta, mnogo dece je bilo na tribinama i to je ogromna stvar koja je učinjena za ovaj sport. Trudićemo se da opravdamo ukazanu pažnju. Nastavićemo da radimo i da se borimo. Za nas je uspeh plasman na bilo koje takmičenje, a kamoli biti među četiri najbolja tima u Evropi. Najvažnije je da smo izvršili promociju futsala na najbolji način", izjavio je selektor Aca Kovačević.

Naredno druženje sa domaćim navijačima, futsal reprezentacija Srbije imaće u martu, kada će ugostiti Portugal u baražu za Svetsko prvenstvo koje će se u septembru održati u Kolumbiji. Posle beogradskog, u aprilu sledi i duel u Portugalu tako da je "orlovima" neophodan povoljan rezultat iz prvog meča da bi eliminisali Rikardinja i ekipu.

Zato im je neophodna podrška 22. marta.

Nadamo se, takođe, da se futsal u Srbiji neće svesti samo na reprezentaciju, već da bismo u dogledno vreme mogli da dobijemo još neki klub na profesionalnom nivou, osim kragujevačkog Ekonomca.

Sada je na potezu FSS, jer nekog novog Perića, Kocića, Rajčevića, Simića, Aksentijevića... imamo u svakom parku i školskom dvorištu.

Komentari / 0

Ostavite komentar