Naser Orić savjetnik ministra boraca FBiH

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice i osoba protiv koje je u toku sudski proces na Sudu BiH za ubistva zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici, počinjena 1992. godine, novi je savjetnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Otadžbinskog rata, Salke Bukvarevića.

Bosna i Hercegovina 29.01.2016 | 22:55
Naser Orić savjetnik ministra boraca FBiH

Imenovanje osoba sumnjive ratne prošlosti za savjetnike u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida Otadžbinskog rata je, izgleda, postalo praksa, piše Večernji list BiH.

Nakon što je bivšeg ministra Zukana Heleza savjetovao Besim Hodžić koji je u ratu bio komadant logora u bugojanskoj Gimnaziji, u kojem je bio zarobljen i mučen velik broj Hrvata (neki od njih su ga javno prozvali za zlodjela koja je radio te tražili njegovu smjenu), novog ministra Salku Bukvarevića od ovog mjeseca savjetovaće osoba protiv koje se vodi sudski postupak.

Kako “Večernji list“ saznaje, priča o imenovanju Orića za savjetnika u ovom ministarstvu traje već neko vrijeme, a sada su se očito stekli uslovi da procedura bude privedena kraju. Zanimljivo je da se imenovanje Nasera Orića na ovu važnu dužnost događa u vrijeme početka suđenja na Sudu u BiH.

Podsjetimo, Sud BiH je sredinom septembra prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici, i Muhić, pripadnik tih snaga, optuženi su da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Optuženi su 19. oktobra prošle godine pred Sudom BiH negirali krivicu. Orićevi advokati su 9. oktobra podnijeli podnesak Haškom tribunalu, od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega jer mu se već u Hagu sudilo za te zločine, nakon čega je 2008. pravosnažno oslobođen krivice.

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve obrane za obustavljanje postupka. U obrazloženju odluke je navedeno da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u PP Srebrenica i šest osoba u zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je, s još jednim pripadnikom Armije BiH, učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje - samo na području FBiH i obvezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama. On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. tog mjeseca po potjernici iz Srbije. Njegovo izručenje iz ekstradicionog pritvora tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švajcarski sud odlučio u korist BiH.

Izvor: Večernji list

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

karambolka

29.01.2016 08:52

Jesmo mi dobro lud narod

ODGOVORITE
Name

milivoje

29.01.2016 10:06

Ne bude li Dodik raspisao referendum da se odluke muslimanskog suda iz federalnog Sarajeva proglase nevažećim na teritoriji Republike Srpske, ostaće upamćen kao veći izdajnik od Vuka Brankovića.

Name

Mi sami

29.01.2016 10:25

Ovo ce najvise stete nanijeti tom ministarstvu i samoj BiH u koju se kunu....Ali te budale sto vladaju pojma nemaju ni o cemu.A meni sve jedno da ste i Pavelica imenovali.Samo kod mene budi jos vecu mrznju prema BiH.A kako brate da mi bude mila kad nekiga kome se sudi za ubijanje nas Srba imenujete u ta neka ministarstva...

Name

Ja

29.01.2016 11:32

@milivoje Glup si kao i Milorad ti, parazitu!

Name

marko samardzic

29.01.2016 11:53

Pa sta su to politicari bolji od ovog monstruma!?

Name

Odmah

29.01.2016 08:58

Odmah imenovati Ratka Mladica za savjetnika ministra u Srpskoj

ODGOVORITE
Name

Pa

29.01.2016 09:15

Pa potpuno ista situacija. I jednom i drugom se sudi za ratne zlocine. Ni jednom ni drugom jos nije presudjeno

Name

mira

29.01.2016 09:18

Odma bi srebreničke plač...čke otrčale u Njujork pred zgradu UN da protestvuju. Ali džaba im, ostaće istina da je Mladić heroj i general bez mrlje, a Orić bivši pandur koji vadi oči i peče žensku djecu na ražnju. Dokle ide ponižavanje srpskih žrtava, ovo je nevjerovatno.

Name

ni slično

29.01.2016 10:02

General Mladić nije vadio oči ljudima, klao i pekao žensku djecu na ražnju. Krvolok Orić jeste.

Name

Bratuncu

29.01.2016 09:00

I šta ima tu lose...

ODGOVORITE
Name

re

29.01.2016 09:20

Nema ništa, samo što se iz budžeta finansira osumljičeni savjetnik za klanje i ubijanje.

Name

kameleon

29.01.2016 09:01

Idealan način finansiranja osumljičenih ratnih zločinaca.Da to rade druga dva naroda, digla bi se kuka i motika-Munira Subašić i njoj slični glumci.

ODGOVORITE
Name

vjeverica

29.01.2016 09:14

Sto puta sam rekla a i ponoviću: Dajte ga onim roditeljima čiju je ćerkicu ispekao na ražnju, da mu oni sude!

ODGOVORITE
Name

Bosnjak_Prijedor

29.01.2016 10:12

Niti ga simpatisem niti podrzavam ovu odluku ako je istinita. Medjutim nevjerujem da je ikoga ispeko na raznju i zamolio bih vas da neizmisljate neke price. Ako imate neke dokaze isto vas molim da ih odma prilozite sudu. Svasta sam i cuo i vidio u ratu ali da je neko nekog drugog na Raznju ispeko to mi je nesto sasvim novo.

Name

Re: Bošnjak_Prijedor

29.01.2016 10:48

Ovo za pečenje ljudi na ražnju ti govori lice koje je nekad bilo zaposleno na istraživanjima ratnih zločina. On i njegovi ljudožderi iz Srebrenice su ispekli i nekog čovjeka na ražnju, zvao se Nenad Ranković, ili tako nešto. Sve je to zabilježeno u bivšem Dokumentacionom centru za istraživanje ratnih zločina, i nikada neće biti procesuirano. Žao mi je što su i normalni Bošnjaci zaluđeni propagandom o "genocidu". Tužno je živjeti u lažima i misliti da su istina. Ali niste Vi krivi, niste vi pokrenuli tu Gebelsovsku lavinu laži, pa nema smisla Vama da prebacujem. Svako dobro!

Name

srb_prijedor

29.01.2016 10:55

Iz pera narodnog umjetnika: "...Đe đevojka s dvades' ljeta na ražnju je nabijena; sva joj koža ispucala ljutim ognjem zapaljena; Naser bježi a Alija američku pomoć ište; uzalud Ratko Mladić već stupio na bojište..."

Name

Prvi put?

29.01.2016 11:06

Pa prva zrtva na podrucju Foce je bio Srbin koga su tada komsije Muslimani (danas Bosnjaci) presreli u sumi, zaklali, pokusali da ga oderu i na kraju nabili na razanj i ostavili iznad vatre Posle su se pitali otkuda zlocini nad muslimanima tog kraja Hercegovine. Poslije toga je tek poceo rat, pa su onda na samom pocetku rata jedinice tzv armije bih upali u selo Josani a i pobili na desetine zena djece i starih ljudi. Nekoliko djece koja su ubijena tAj dan, inace je bila u pitanju slava Sv Nikola, su imala po 4-5 godina. I nikad niko nije optuzen od strane tzv "suda" bih. I onda mi se prosto smuci kad vidim ... i jedan jedini komentar koji podrzava bilo sta vezano za sud bih, i bilo koju nametnutu nam instituciju.

Name

Nedjo2

29.01.2016 16:45

Jesi ti stvarno vjeverica ili medju nogama imas vjevericu i zanima me hoce li ugristi javi.

Name

Bosnjak_Prijedor

29.01.2016 09:49

Sramota. I ako se kaze da je covjek nevin dok mu se ne dokaze krivicno djelo smatram da je ovo velika bruka. Covjeku se sudi za ratni zlocin a ne za kradju soka u supermarketu i tu ja vidim problem. Kako god mi (Bosbjaci,Hrvati,Srbi) sanjali da bi htijeli da ova drzava bude ili nebude cinjenica je da su i srbi i hrvati (kao i obrnuto) nase komsije i da zivimo u drzavi Bosni i Hercegovini i njenim entitetima (da nebi bilo ljutnje) Tako da je ovo samar u lice svima koji pokusavaju da iz ovkve drzave i ovakvog ustava ucine najbolje za sebe, svoju porodicu i svoju okolinu. Nepodrzavam ovo niposto

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

30.01.2016 01:47

Све су то ратне приче, а очевидаца нема нигдје ни са једне стране. Истина ће морати прије или после да се зазна, али ИСТИНА обично касно стиже. Суђење Насеру Орићу је био испит за тужиоца И суд БиХ на коме су они пали. Нема ту нигдје правде. Све су политичке игре. Због тога Народ у БиХ треба да зна да међу грађанима БиХ нема по националном ОПРЕДЕЛЕЊУ ни бошњака ни хрвата. Сви сте ви међусобно завађени СРБи православне, исламске или римокатоличке вјере.

Name

snouden

29.01.2016 10:04

On je bar u svom narodu jeba.ga kod nas je covjek bio u Zengama a nosilac funkcije grada Banja Luka...

ODGOVORITE
Name

Ahmet

29.01.2016 11:04

Pobjego ko zadnja jajara helikopterom. Što se mene tiče, on nije nikakav heroj nego jado i kukavica.

Name

007

29.01.2016 10:13

Još da smjeste Dudakovića i Mahmuljina.

ODGOVORITE
Name

Fadil

29.01.2016 11:29

Ratni zločinac,švercer,pljačkaš,i kukavica. Ako nije kriv što je bježo helikopterom ?

ODGOVORITE
Name

Jak

29.01.2016 11:29

I onda će se utvrditi da je optužnica sa greškom(kao i kod Fahre) jer naše tužiteljstvo i naši sudovi imaju užasno loše kadrove koji ne znaju raditi svoj posao. Osim toga, stalno se žale da im neko prijeti. Pa zato imaju ogromne plate, da , između ostaog, trpe i strah. Mislim da se protestima, koji se organizuju u zaštitu Orića i Fahre, više raduju sudovi i tužilaštva, jer jadni oni ni jednu optužnicu ne znaju dovestido kraja, nego ova dvojica.

ODGOVORITE
Name

znaju

29.01.2016 20:18

Znaju oni tacno sta rade. Muslimani se ne osudjuju, samo se hapse zarad predstave i stvaranja nekog laznog osjecaja ravnoteze ''da se vlasi ne dosjete'' i ne bi me cudilo da je hapsenje Fahra samo dimna zavjesa za pripremu udara na nekog Srbina.

Name

tuzla

29.01.2016 11:40

Nazalost zivimo u nazovi zemlji u kojoj je sve nenormalno ali smo sami krivi za to podrska sudu i tuzilastvu bih nadam se da ce svako odgovarati za svoja djela i nedjela.

ODGOVORITE
Name

Dzingilingi

29.01.2016 11:46

Sve ja razumijem da oni Orica cuvaju jer je njihov, i znaju da je zlocinac, ali kako jedan nepismenjak moze biti bilo kome savjetnik?, covjek koji ne zna da sastavi prostoprosirenu recenicu, jedan ulicar i sibicar, ali mi smo takva drzava, budale su na vrhu i primitivna stoka, tako je u Federaciju i RS, ali mi smo to i zasluzili, mi i h biramo, zivio Dodik i SNSD, da uniste ovo malo stoke sto je ostalo!.

ODGOVORITE
Name

MD

29.01.2016 12:36

Dokle ce ova sprdnja na racun Srpskog naroda da traje???Najbolje da se u miru razidjemo.

ODGOVORITE
Name

Livno

29.01.2016 13:18

Ma da se raziđemo, kako bilo, bilo u miru, bilo u ratu. Samo da više nemamo posla jedni sa drugima.

Name

Ante

29.01.2016 14:43

Nista Livnjak od razlaza svasta ste probali pa niste uspjeli za inat i tebi i onima iz B.Luke a sto se tice vas iz Livna ostaste i vi u Bosni SREBRENOJ.

Name

Михаило Микић

29.01.2016 23:13

Част појединцима али Босни СРБа мало има. Већином су Југословени исламске вјероисповјести који су постали Црни Арапи ВЕХАБИЈЕ или безбожници!

Name

Srbin

29.01.2016 23:12

Zanima me jedno kako li je za ko kurs za posao dobio potvrdu o ne kaznjavanju a trenutno se protiv njega vodi postupak.

ODGOVORITE
Name

Михаило

30.01.2016 15:10

СРБИНЕ, нису муслимани као Православни СРБи који се држе још увијек као пијан плота комунистички закона о морално политичкој подобности!

Name

zajedništvo

30.01.2016 06:30

Ovo je sramota njedna od zajdnica nije spremna da osudi svoje zločince a naroćito bošnjaci. Već ih tetoše i uhljebljuje. Za ovakvu državu nema spasa. Izrugivanjem žrtvama na ovakav način ne vodi ka miru i prosperitetu. Da je pravde taj ratni zločinac ne bi šetrao ko maneken već bi trunuo iza rešetaka.

ODGOVORITE
Name

zero

30.01.2016 10:12

Ovde svi znaju sve o zlocinima,ubistvima,raznjevima,itd??? Pa dragi susedi prijavite se za svjedoke jer sudjenje je pocelo. Ovaj internet je stvarno izbacio najvece budale na povrsinu.

ODGOVORITE