Optužnica zbog zločina nad Srbima u Goraždu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ibre Merkeza, Predraga Bogunića i Ešefa Hurića za zločine nad srpskim civilima u Goraždu tokom 1992. i 1993. godine.

Bosna i Hercegovina 28.12.2015 | 17:20
Optužnica zbog zločina nad Srbima u Goraždu

Prema optužnici, Merkez je od maja do avgusta 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Goražde, Bogunić načelnik SJB Goražde od avgusta 1992. do februara 1993. godine, a Hurić komandir Policijske stanice Goražde.

Merkez, Bogunić i Hurić optuženi su da su za vrijeme oružanog sukoba između takozvane Armije BiH i Vojske Republike Srpske na području opštine Goražde, od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su planirali, naredili, počinili i pomagali u planiranju, pripremanju i počinjenju, te na drugi način učestvovali u ubistvu, protivzakonitom zatvaranju, oduzimanju prava na pravično suđenje i nečovječnom postupanju prema više od 100 civila srpske nacionalnosti različitog pola, starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema navodima optužnice, oni su od polovine jula do kraja oktobra 1992. godine, posredstvom njima podređenih pripadnika policije u Goraždu, zatvorili i držali u četiri stana zgrade, u neposrednoj blizini SJB više od 70 civila srpske nacionalnosti sa desne obale rijeke Drine, te da su od polovine jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine zatvorili i držali 35 civila u prostorijama za zadržavanje SJB Goražde.

Bogunić je optužen da je protivzakonito zatvorio 31 civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorijama SJB Goražde, kao i da je zatvorio još četiri civila srpske nacionalnosti koji su prethodno uhapšeni, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Hurića optužnica tereti da je učestvovao u nezakonitom držanju civila tako što je organizovao i nadgledao njihovo fizičko obezbjeđenje, koje su vršili njemu podređeni pripadnici aktivnog i rezervnog sastava policije.

U ovim objektima civili srpske nacionalnosti su držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena snažna fizička i duševna bol i patnja, pri čemu su lišeni prava na postupanje u skladu sa zakonom.

Zarobljenim civilima je bila uskraćivana i adekvatna medicinska njega, što je prouzrokovalo pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja. U prostorijama SJB preminulo je jedno lice, dok je jedno, nakon pokušaja samoubistva, preminulo u bolnici. Neposredno nakon puštanja iz SJB preminula su četiri lica.

Merkeza optužnica tereti da je zatvorenim civilima koji su se nalazili u stanovima na posljednjem spratu zgrade, u blizini SJB Goražde, za vrijeme granatiranja zabranio sklanjanje u podrum zgrade. Sredinom avgusta 1992. usljed granatiranja smrtno je stradalo jedno lice, a troje ranjeno.

Optuženima se stavlja na teret da su, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, počinili krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sve je to tacno

28.12.2015 17:02

Mozda i umanjeno. Pravda dolazi prekasno ne samo za Srbe iz Gorazda kojih ima od Svedske do Kanade nego za sve zrtve koje su negdje bile manjina u nekom momentu. Nemojte se mrziti na ovim prostorima jer se skupimo ovdje zbog briga i neimastine da odemo van i zabavimo se.

ODGOVORITE
Name

Crni

28.12.2015 20:02

Svako tko je počinio zločin mora mu se suditi ne smije zločin biti nekažnjen za bolje naše i neše dijece i da se nikad ne ponovi ono što je bilo !

ODGOVORITE
Name

kameleon

28.12.2015 20:07

Ovo su izvršioci krivičnog djela a planeri i nalogodavci su u to vrijeme bili duboko pod zemljom, u trezoru centralne banke u Sarajevu. Nije ovo djelo pojedinaca, kako se želi prikazati, već djelo tadašnjeg političkog rukovodstva SDA, koje je sve planiralo i pripremalo.

ODGOVORITE
Name

zero

29.12.2015 00:10

Samo hapsi,SIPA je zakon. Nema tog ko je kako a da nece doci na red.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.12.2015 11:20

Dobro su zamazali oči onome ko nije upućen. Muslimani su na Svetog Nikolu 92 upali u kuće sela Jošanica i poklali i pobili sve što su stigli. Najmlađe je bilo djete od 5 godina. Oko 70 ljudskih života je zvjerski ubijeno na taj dan. Čak su pobili i svu stoku na koju su naletjeli. Treba uzeti u obzir da su vojno sposobni bili na liniji i da je u selu bila nejač. Preko 10 godina dokumentacija sa svim detaljima, dokazima i imenima nakaza koje su to učinili kupi prašinu u "tužilaštvu" BiH. Taj predmet je poslao fočanski MUP a "ljudi" koji su to učinili slobodno se šetaju Goraždem. Je li to pravda?! Ti "sve je tačno" trebaš znati da postoji nešto veće od praznog stomaka i neimaštine a to su nedužni ljudski životi. Vjerovatno to iz ugla Švedske pa do Kanade izgleda "malo" drugačije!

ODGOVORITE