U Tomislavgradu nađeno ilirsko groblje

Prilikom izvođenja radova na uspostavljanju vodovodne mreže u naselju Omolje pored Tomislavgrada pronađeno je ilirsko groblje iz perioda drugog vijeka prije Hrista.

Region 16.12.2015 | 10:20
U Tomislavgradu nađeno ilirsko groblje

Prema riječima mještanina ovog naselja Bože Radoša, kod iskopavanja kanala za polaganje vodovodne cijevi za kuću njegovog komšije naišlo se na groblje koje datira još iz vremena ilirskog doba.

Na to arheološko otkriće, kaže, pozvan je kustos Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" iz Tomislavgrada, Stipan Dilber, koji je potvrdio njihovu pretpostavku dodavši da je lokalitet vrlo interesantan za istraživanja jer se radi o groblju iz vremena Dalmata, kao i nekoliko grobova iz srednjeg vijeka.

"Svakako bi trebalo razjasniti radi li se o groblju u koje su se pokapavali Dalmati, koji su živjeli u i oko omoljske gradine ili o groblju koje je nastalo nakon prvog dalmatsko-rimskog rata iz vremena 156. godine prije Hrista. Svakako, ovaj lokalitet bi trebalo arheološki istražiti jer su moguća i druga otkrića", prenio je Radoš izlaganje kustosa.

Pronađeni su grobovi tipični za dalmatski način sahranjivanja umrlih, koji se sastoje od ploča koje su postavljene dvoslivno u pravcu sjever - jug s tim da su dodirne ivice isklesane, kao i trouglasta prednja i zadnja kamena ploča koja zatvara grob.

Takođe, ovo je jedno od nekoliko ovakvih arheoloških nalazišta grobalja na Duvanjskom polju iz vremena ilirskih plemena koja su živjeli na ovim prostorima, što je za arheologe pravo mjesto za dalja istraživanja.

"Nadamo se da će se ovaj lokalitet arheološki istražiti, kao i još nekoliko sličnih koji se nalaze na području Omolja, o čemu je govorio i arheolog Stjepan Dilber, kako bi se više saznalo o životu ilirskih plemena koja su obitavala na ovim prostorima", istakao je Radoš.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bogoje

16.12.2015 09:36

Eto od kada su SERBI bili tu ali ih Tudjmanove ustase i Americki jevreji isterase sa rodne grude i ognjista, sada skorojevici pisu neku novu istoriju, bez traga o SERBIMA.

ODGOVORITE
Name

Od

16.12.2015 10:09

Ilira nastali su Albanci to sigurno znate?

ODGOVORITE
Name

Mmmm

16.12.2015 12:32

Ovaj Bogoje je pravi glupson u pravom smislu.poz

ODGOVORITE
Name

virus

16.12.2015 14:42

U je*o te, pa ispade da su Bosnjaci bili tu jos prije Kristosa, ili se ja to varam.

ODGOVORITE
Name

Pasha

16.12.2015 14:56

Iliri su nebeski narod,prije Srba naselili Balkan.

ODGOVORITE
Name

pokazite istinu

16.12.2015 19:47

To jeste slike, natpise itditd. Zna se ko je tu bio od pamtivijeka.

ODGOVORITE
Name

Pero

18.12.2015 08:35

U taj doba niko nije znao sta je sjever i sta je jug...

ODGOVORITE