U Bjelovcu pomen za 109 masakriranih i ubijenih Srba

U crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac danas će biti služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su njih 68 muslimanske snage masakrirale 14. decembra 1992. godine.

Republika Srpska 14.12.2015 | 07:38
U Bjelovcu pomen za 109 masakriranih i ubijenih Srba

Iz bratunačke Boračke organizacije i Srpske pravoslavne opštine bjelovačke najavljeno je da će parastos novomučenicima služiti njegovo visoko preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa sveštenstvom.

Parastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, te polaganjem cvijeća uz spomen-ploču postavljenu na zid crkve biće obilježene 23 godine od stradanja Srba iz Bjelovca i susjednih sela.

Iz opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila najavljeno je da će prije parastosa u Bratuncu biti organizovano uručivanje medalja zasluga za narod porodicama devet srpskih boraca kojima ih je posthumno odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Do velikog srpskog stradanja i zločina nad civilima došlo je u ranu zoru 14. decembra 1992. godine kada su jake muslimanske snage iz Srebrenice i brojnih muslimanskih sela, pod komandom Nasera Orića, upale u ova sela na obali Drine i počinile masakr nad zatečenim stanovništvom koje je još spavalo.

Zlikovci su u kućama masakrirali i ubijali nejač i spaljivali sve što su stigli - žene, djecu i starce.

Više od polovine ubijenih bili su civili koji su spavali u svojim kućama.

Nakon počinjenog masakra nad srpskim stanovništvom, muslimanske snage su potpuno opljačkale srpsku imovinu, a onda su popalile ova tri sela, a grupu zarobljenih žena i djece odveli u logor u Srebrenicu gdje su zlostavljani i mučeni.

Ova sela još nisu u cijelosti obnovljena i mnogi preživjeli mještani još ne mogu da se vrate, jer im ni nakon više od dvije decenije kuće nisu obnovljene.

Za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, niko nije odgovarao, iako su pravosudnim organima BiH podneseni brojni dokazi i svjedočenja o počinjenim zločinima, ništa nije preduzeto.

Porodice poginulih su ogorčene na rad tih organa i nadaju se samo Božijoj pravdi.

Uručivanje medalja zasluga za narod planirano je za 11.00 časova u sali Skupštine opštine Bratunac, a parastos je predviđen za 13.00 časova u crkvi u Bjelovcu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

M16

14.12.2015 07:49

Dolazili Vucic ili neko izaslasnstvo iz Srbije zrtve su zrtve i red im se iskreno pokloniti a ne stvarati politikaciju.

ODGOVORITE
Name

Re

14.12.2015 08:13

Tužilaštvo i sud BiH kao i SIPA sa Mekticem na čelu će optužiti zločince i pohapsiti......u nekom drugom milenijumu

ODGOVORITE
Name

SUD BiH

14.12.2015 08:25

Ko je pobijen? Srbi-je.eš to

ODGOVORITE
Name

Miki

14.12.2015 09:16

Pokoj im duši.

ODGOVORITE
Name

bratunac

14.12.2015 09:49

Mekticu i ovo je tvoj posao ali tu nemas hrabrosti poceti istrage jer ovi prije tebe su navodno istrazivali. Oric je jos na slobodi jel ovo nezavisna sipa i tuzilastvo kako ti tvrdis. ..

ODGOVORITE
Name

Милан Топлица

14.12.2015 10:52

Помјани Госпподе многострадалне Србе у Царству Своме !

ODGOVORITE