Planeta na ivici Trećeg svjetskog rata

Turska provokacija je dovela Rusiju na korak od rata sa NATO. Sada se Putin suočava svojim "Kenedi trenutkom." Hoće li reagovati kako se očekuje - moglo bi se reći čak i kako je opravdano?

Svijet 24.11.2015 | 21:00
Planeta na ivici Trećeg svjetskog rata

Današnjim obaranjem ruskog aviona Su-24 sukob u Siriji je veoma opasno zaoštren. Turska je članica NATO saveza. Hajde da stoga ne ublažavamo reči: jedna država NATO saveza je napala Rusiju. Od obaranja američkog aviona U-2 iznad Kube, tokom kubanske raketne krize 1962. godine, svet možda nije bio tako blizu Trećeg svetskog rata.

U vreme Kubanske krize, američka Združena komanda i većina kabineta Džona Kenedija je podržala bombardovanje i invaziju na Kubu. Da je do toga došlo, to bi primoralo tadašnjeg sovjetskog lidera Nikitu Hruščova da zauzme Zapadni Berlin, što bi zauzvrat dovelo do dalje odmazde NATO-a. Za veoma kratko vreme, mogao je da punom snagom izbije rat, uključujući i nuklearni.

Srećom, Kenedi i njegov najbliži krug savetnika su bili u stanju da predvide razvoj događaja, da odole jastrebovima, uspostave direktnu komunikaciju sa Hruščovom i pronađu sporazumno rešenje krize. Da su brzopleto reagovali pod pritiskom ratnih huškača, pitanje je da li bi svet danas postojao.

Sada se Putin suočava svojim "Kenedi trenutkom." Hoće li reagovati kako se očekuje - moglo bi se reći čak i kako je opravdano - i bombardovati sirijsku [znači tursku] bazu iz koje su napadači došli? Takav potez bi gotovo sigurno doveo do rata između Rusije i NATO.

Hoće li primeniti sankcije protiv Turske, što može dovesti da turski saveznici pojačaju sankcije protiv Rusije?

Ili će izabrati najmudriji, ali možda najteži kurs - naizgled ne radeći ništa. Diplomatska ofanziva bi ponizila i izolovala Tursku, i temeljno diskreditovala zapadnu poziciju i njihovu tajnu (sa napadom Turske na Rusiju, otvorenu) podršku islamskom teroru.

To možda neće izgledati “mačo” ili kao tobože "pravi" odgovor - posebno što se tiče Putinove domaće publike- ali je u stvari, to najsnažniji odgovor. Potrebno je da se jak lider, sa vizijom, zadrži - ne samo da deluje, već i da ne deluje, kada je to potrebno.

Već znamo da će Vladimir Putin uraditi pravu stvar, iako ona nije toliko popularna.. On je to već učinio više puta, kada se činilo da su svi ostali totalno poludeli.

Kada je Vašington instalirao neprijateljski režim direktno na ruskim granicama,Putin nije izvršio invaziju na Ukrajinu i osvojio Kijev. Njegov odgovor je bio ograničen na obezbeđivanje pomorske baze Sevastopolj od američke 6. flote, i zaštita fizičkog opstanka ruskojezičkog stanovništva.

Zajedno sa tadašnjim predsednikom Medvedevim, on nije pripojio Gruziju, ili srušio Sakašvilija, kada je ovaj bezobzirno koristio silu protiv Južne Osetije, kršio sporazume o prekidu vatre i ubijao ruske građane.

Rusija je neutralisala gruzijsku vojsku, i onda se povukla u svoje baze.Veštom diplomatijom Putin je 2013. sprečio plan bombardovanja i invazije Sirije, ubedivši Asada da uništi svo hemijsko oružje.

Tokom poslednjih 15 godina Putin nije koristio silu, ili čak ni pretnju silom, da bi sprečilo bilo koju zemlju da uđe u anti-ruski NATO savez, čak i kada se on proširio do praga Rusije Umesto toga, Moskva uporno i javno podržava pravo suverenih država da samostalno donesu izbor.

Baš kao 1962. godine, kada je svet svoje postojanje dugovao razumu Kenedija i Hruščova, danas u ne manjoj meri, pitanje mira u Evropi i svetu zavisi od odluka predsednika Rusije.

Bez obzira na Putinov odgovor na ovu krizu, možemo biti sigurni da će to biti odgovor koji očekujemo od poslednjeg pravog državnika Evrope.

Izvor: Kurir

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

studio

24.11.2015 20:07

Sta je rekao Erdogan na pad ruskog aviona: . http://balkans.aljazeera.net/vijesti/erdogan-rusenje-aviona-u-skladu-s-propisima

ODGOVORITE
Name

Kiki

24.11.2015 21:35

Turska ulazi u Siriju sa kopnenim snagama. Povjerljivo.

Name

studio

25.11.2015 14:57

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/putin-potvrdio-pilot-je-ziv-u-ruskoj-je-bazi

Name

sara

24.11.2015 20:09

Ili opstati ili nestati odlucuje Putin o ruskom narodu. NATO je jaci i vojno i ekonomski.Ako Rusija padne nema RS-a, Srbija se raspada.

ODGOVORITE
Name

re sara

24.11.2015 20:24

Opet ova vehabijka, ne boj se ti za Rusiju, oni su sila.

Name

RS

24.11.2015 20:26

Ajd ne seri.Vidi se po komentarima da si ISIL-ov.Danas si poludio zbog ove situacije.Idi radi nesta...na svakom naslovu je tvoj komentar...jel te placaju da crvas

Name

re rs

24.11.2015 20:38

jeli ti to komentarises za saru ili re saru odgovori rs

Name

Crni Djordje

24.11.2015 21:11

Bravo Saro, ne mozete bez nas ni komentar napisati,sto rece Djeneral Ratko Mladic,ili opstati ili nestati?Zato bolje misli kako sledeci put da se zovete,ako budete postojali?

Name

RS

24.11.2015 21:16

Za saru naravno

Name

Da

24.11.2015 21:38

Tako je

Name

Doni

24.11.2015 21:48

U svakom slučaju nije dobro za nikog agonija se nastavlja!!!

Name

Re:svima

24.11.2015 22:12

Nisam na nicijoj strani, ali dovoljan je podatak da SAD trose vise novca na naoruzanje nego svih deset drugih zemalja koje dolaze poslije njih.Osim toga Rusija skoro da i nema saveznika dok Amerika ima uz sebe neke od ekonosmkih i vojno nadmocnijih drzava.Treba imati u vidu da je do prije dvadeset godina Rusija bila na nivou zemalja treceg svijeta samo je imala nuklearno naoruzanje.Da li kod kuce imate neki elektronski uredjaj iz Rusije?Auto mozda?Odjevni predmet?

Name

VRS RVI

25.11.2015 01:31

Re: Sara. Ti si stvarno ćorav(a). To što USA troši najviše novca na vojni budžet to je zato što imaju najviše promšaja koje se mjere u ciframa da ne možeš prebrojati.Koliki im je ukupni dug kao države? Što se saveznika tiče šta misliš da neće reagovati Kina i Indija. Iran da ne pominjem. Imatu još njih. Napisao si da je Rusija imala "samo" nuklearno naoružanje. To "samo" može retard napisati. Što se tiče uređaja evo Iran dobija S300, Kina SU35,S400... Indija SU30 i S300. E to su uređaji a ne nekakvi us..ni tranzistori mada su i njih prestali da prave jer su skupi. Folkvagen vara gdje stigne i lako bi mogao u bankrot, odkrili su da i Reno isto radi. Gdje je silna amerčka korporacija GM (dženeral motors) koja nije znala napraviti auto koje troši manje od 25litara.3 puta su ga bezupješno spašavali ali je sada Detroit gdje se nalazi grad duhova. Ko će sada američke kosmonaute da vozi u orbitu. Jedino ako ih mogu praćkom ispaliti. Ostaviće ih Rusi gore da skapaju od gladi.Svu sofisticaranu tehnologiju drže Rusi. Raspitaj se malo prije nego što počneš da mlatiš gluposti.

Name

lol

24.11.2015 20:09

Nama ne treba rat jer ovde ima dosta ludaka,kriminalaca... I sve ode u pi... materi... i bez njih !

ODGOVORITE
Name

ozon

24.11.2015 21:00

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/erdogan-rusenje-aviona-u-skladu-s-propisima

Name

Riki

24.11.2015 20:13

Rusi da paze kud lete i u cijoj su zoni i tačka. Skola je skola a i oni bi isto to uradili na svom nebu.

ODGOVORITE
Name

Патриот

24.11.2015 20:17

Разумљиво! Сасвим је разумљиво да је Турска против Русије, она има далеко веће користи од И.Д, него од Русије. Ако би од Русије куповала нафту морала би да плати реалну цену а од И. Д. нафту добија за багателу јер је окарактерисана као терористичка, што уствари и јесте. Данас су морал и поштење појмови који се газе ногама на сваком кораку само да се дође до профита. Колико је неки профит прљав, то нико не пита, јер циљ оправдава средство. Ако неко и погине због нечијег профита, то нема везе, данас сте то објашњава као: "Имао је пех ту се ништа не може, ја гледам своје интересе и своја посла ако неко смета треба га склонити, начин није битан остваривање циља је једино важно." Зато су Турци оборили авион и завадили се са комшијама а онда трче код великог брата и траже подршку да их брани. Мизерија, али то је тако у свету без морала, јер ко се Бога не боји и људи не стиди тога се треба добро чувати. Терористи су само терористи за оне који од њих немају користи а који и докле имају користи од њих они нису терористи, чак могу да буду проглашени и демократама, наравно на одређено време, докле велики од њих имају користи.

ODGOVORITE
Name

Патриот

24.11.2015 20:24

Аутор чланка од логике: паметнији попушта. То је стара мудра изрека, али сада постоји још једна, као одговор на ту изреку: када би паметнији стално попуштали онда би будале владале светом. А то признаћете није неки избор. Мирног коња свако јаше а онога ко се рита ретко ко. Ако дозволиш једном да ти неко стави јарам на врат, то ће чинити стално. Не ослободи се ти јарма више никада, то је и наше искуство са западом, једина разлика је у томе што нам нису они ставили јарам на врат него ми сами.

ODGOVORITE
Name

za patriot

24.11.2015 20:53

U pravu si brale,sve je tako i vazi za sve, od pojedinca do cele planete.

Name

Snouden

24.11.2015 20:30

Ocigledno je da nekim clanicama Natoa smeta borba protiv terorizma i Isila.One bi radije da gledaju scene Pariza,na ekranima.Nadam se da ce vecina zemalja u evropi i sire stati na stranu Rusije jer ce razum prevladati.S druge strane zasto UN ili Nato nisu oformili komisiju da utvrde odakle Isilu novi modeli Nisan dzipova ko ih je kupio iz fabrike kao posrednik!!!!Imaju brojeve sasije lako je provjerit i utvrditi to nije proizvedeno ilegalno vec u fabrici.

ODGOVORITE
Name

dajte im

24.11.2015 20:36

Dajte zena i alkohola ovim vladarima pune dvore neka malo se smire..prepucavanja po bijedu i nebeski ego nece na dobro odvesti kako mi se cini..

ODGOVORITE
Name

OGI PRIJEDOR

24.11.2015 20:41

Možemo o ovome polemisati danima,ALI JEDNO JE JASNO PUTIN JE PROVOCIRO DA VIDI DOKLE MOĆE IĆI.SAD JE DOBIO PO NOSU I VRATIĆE SE TAMO GDJE MU JE MJESTO,A TO JE DRUGI U REDU.

ODGOVORITE
Name

Rodjo

24.11.2015 21:09

Upravo tako

Name

pera

24.11.2015 20:45

Podvice Rusi rep ,nikome ne ide u prilog nuklearni rat izmedju Rusije i Nato pakta,mozda jedino muslimanima u svijetu.

ODGOVORITE
Name

ХРВОЈЕ

25.11.2015 11:08

Долазе Руси, бежи Перо у рупу.

Name

Osvit

24.11.2015 20:49

Putin je majstor kriznih situacija,on je to dokazao vise puta od dolaska na vlast.Odgovor na danasnji dogadaj bice citav niz specijalnih operacija kojima ce sigurno biti kaznjeni odgovorni i sigurno zasticeni interesi Ruske Federacije a u isto vrijeme se nece dovesti u pitanje ugled koji Putin danas ima u svijetu.Rusija je mozda danas izgubila dva pilota i avion ali Turska je danas u stvari pucala u NATO pakt jer unutar alijanse ne postoji koncenzus o opravdanosti postupaka Turske sto moze dodatno destabilizirati ionako narusene odnose unutar NATO pakta.

ODGOVORITE
Name

Eni

24.11.2015 20:49

Jasno je receno veceras na jednoj emisiji na TV da je nafta na Bliskom istoku glavni uzrok svega a nas neka ostave na miru pa makar se vozili i u zapreznim kolima.

ODGOVORITE
Name

Re sara

24.11.2015 20:58

A sta ako dobije nato po picki onda ces i ti i tvoji

ODGOVORITE
Name

MD

24.11.2015 21:00

Nalbolje je da malo "osisa"te turkmene i da zatvori Sirisko tursku granicu.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

24.11.2015 21:05

Многи "миротворци" очекују са жељом да због лажног мира на земљи подземне силе самог пакла могу слободно да пљују по Русији, а она да треба због мира на земљи да мирно трпи понижења и ћутећи да једе туђа гов.. Мислим да овај пут неће тако ићи и да ће Путин наћи најбоље решење које ће прије свега задовољити руске интеррсе и затим НАТО алијансу једном за свагда научити памети да се међународни закони и права малих народа требају поштовати од великих и моћних на овој земљи која може да опстане само уз узајамно уважавање и међусобно поштовање свих народа. НЕМА ВИШЕ ИЗАБРАНОГ НАРОДА БОЖИЈЕГ. СВИ НАРОДИ СУ ХРИСТОВИ И БОЖИЈИ ИЛИ ЂАВОЛСКИ!

ODGOVORITE
Name

korn

24.11.2015 21:16

Opet nisi lijek uzeo

Name

Mix

24.11.2015 21:28

Sve ce to Rusi sravniti ;)

Name

Mix

24.11.2015 21:28

Sve ce to Rusi sravniti ;)

Name

Михаило Микић

25.11.2015 01:47

КОРН ако су теби лијекови потребни да можеш уз њих вештачки да живиш мени хвала Богу ниси. Ја живим у природи на свежем ваздуху, чисту воду пишем и здраво се храном. Зато могу још увијек добро да туцам своје старатеље и душебришнике попут тебе!

Name

Rodjo

24.11.2015 21:08

Ouuuu koji naslov i koji clanak. Pa stvarno niste normalni. 3-i svjetski rat zbog jednog aviona koji narusio teritorijalni integritet jedne suverene drzave, a koji je i pored 10 opomena u roku od 5 minuta ignorisao te opomene. Hajde ljudi mante se corava posla.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

24.11.2015 22:30

РОЂО, обарање руског авиона може само да буде добар повод за рат а разлоге знамо!

Name

sara

24.11.2015 21:20

I sta kaze spikerica na ruskoj tv,kakvo je vrijeme u Siriji za bombardovanje?Neki dan kaze da je bilo povoljno.

ODGOVORITE
Name

Crni Dordje

24.11.2015 21:42

Kaze da prvo naucis da pises,pravopis.A dok naucis ISIL ce bit zbrisan.

Name

Luda Milojka

24.11.2015 21:30

Sta je sa juznim tokom . Jel ko zna da li ce se gradit dalje? '

ODGOVORITE
Name

Re

24.11.2015 22:23

To je veliki Baja zna i ima odgovor a po Njegovom planu trebao je vec biti gotov..

Name

јованов

24.11.2015 21:33

Нато је компактан када треба нагазити мале и сиромашне земље, али када је у питању крупан залогај попут Русије бојим се да би се коалиција свела на пар слова. Сви ратови и кризна подручја која су сада актуелна су искључиво економског карактера разумљивије речено отимачине. Зашто би рецимо Пољска ратовала за рачун Турске или Мађарска или било која друга земља. Међурародни уговори и савези су мртво слово на папиру кда се ради о заштити сопствених интереса.

ODGOVORITE
Name

SSSR

24.11.2015 22:07

Ljudi mnogo kenjate! Bolje bi vam bilo da kupite brašna,soli i konzervi!Ovo što se pravi ostavice vas bez struje vode i interneta.Kada ugase internet krece igranka.Čekacemo da pokucaju na naša vrata!Mrak i strah.

ODGOVORITE
Name

Ozbiljno

24.11.2015 22:14

Postoji proročanstvo Tarabica koje kaže da kada Rusija uništi Tursku i sravni sa zemljom nikada više na Kosovu nece kročiti ni albanska ni turska čizma!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

25.11.2015 00:09

Ko tebi internet priključi? Ko ti uopšte struju dovede u pećinu iz koje se javljaš??? Tarabić kažeš??? Nije ni tebi lako, toliku pamet nositi na dvije noge... trebaju ti najmanje četiri...

Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

25.11.2015 11:13

Нас и Руса триста милиона...!

Name

Der

24.11.2015 22:20

Evropa se raspala zbog izbjegličke krize,šta mislite kako bi se raspao Nato da Rusi raspale.???

ODGOVORITE
Name

Beg

24.11.2015 22:22

Jebi nas Putine, nek' curi niz butine!

ODGOVORITE
Name

nuklearka

24.11.2015 22:22

U bratuncu pobratim turski ambasador i prco ...valja traziti nuklearno skloniste.mislim da se nacelnik vec snasao .

ODGOVORITE
Name

Pobratim

24.11.2015 22:33

Eeee pobratime, NE na RUSIJU! Zapalice vam sve do Istambula i pobratime sds-ovce.

ODGOVORITE
Name

mlada bosna

24.11.2015 23:37

Sta ce biti sada nece nista sto je bilo bilo je i gotovo.Sta je Tito skrsio aviona od SAD-e poslje 2 svijetskog rata pa jer ga NATO napao?Rusi ce sada da biju koga?Kada Rusija nikada nije bila zemlja osvajač,nego se branila ako je ko napadne.

ODGOVORITE
Name

Hilmo

25.11.2015 00:27

Tesko je u svemu ovom reci ko je u pravu a ko u krivu. Ipak nadam se da ce dobro pobjediti zlo I da ce razum na svim stranama svjeta prevladati da nas bog dragi sve sacuva od belaja.

ODGOVORITE
Name

Maxo

25.11.2015 08:16

Drug mislim treba realno gledati al po mom misljenju se avion ili cak ako i auto predje neovlasteno granicu odmah ne gadja ako nije otvorena vatra iz istog. Mogli su komotno da sa svojim avionima ruske isprate i rjeseno , to se desava na skoro svim vazdusnim a i morskim granicama. Eto Americki brodovi su usli u Kinesko More a Kinezi ih nisu potopili vec uputili protestnu notu. Nije ruski Avion napao Tursku. Ali ocito je to neka rezija od Nato da se zakuva i vise nego sto treba. Nadam se da je zadnji incident al po svemu sudeci je to tek pocetak previse je ljudi kojima je dobro pa misle da je rat video igra pa kad bude Game Over on ponovo pocne ispocetka.

Name

Crni Bombarder

25.11.2015 06:05

Rusija smeta Turskoj u svercu nafte.Odmah je zatrazila sastanak Nato Saveza kao Rusi ugrozavaju Clanicu al mi se cini ovi iz Natoa se ogradise.Ni Nato nebi da zaostrava sa Rusima.Rusi sta god sad urade Turcima Turska ce podviti rep.

ODGOVORITE
Name

korn

25.11.2015 06:14

A kad bi doslo do s...a,svi bi na zapad

ODGOVORITE
Name

Bosanac

25.11.2015 08:22

Igleda da su Rusi zaboravili jako brzo kako su u Afganistanu zavrsili. Zasto nekome treba ponovno stradanje. Bolje bi bilo energiju utrositi u stvaranju pretpostavki za trajan mir. Orazovanje, lijecenje, iskorjenjivanje gladi i siromastva.... Mnogi bi se trebali na tom polju dokazati. Rusiti i ubijati moze svaki idiot. Napred nabrojane stvari i nisu bas odlika vecine politicara, kao kod nas tako i u svijetu. Na zalost svih nas, normalnih gradjana. Trebalo bi se mnogi opametiti, dok nije kasno. Ako vec i nije....

ODGOVORITE
Name

mrsic

25.11.2015 18:31

Nas i Rusa 300000000 miliona,kakva pogresna izjava?Rusa je negdje oko 100000000 Miliona i nista vise.Jedva cekam dan da Rusi pobijede Amerikance pa da nam bude dobro kao sto je u Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Vladislav

25.11.2015 20:06

Neki kazu Rusi su zaboravili kako su prosli u Afganistanu. Neki zaboravljaju kako su Amerikanci prosli u Afganistanu. Neki se pribojavaju Svjetskog rata, ali mislim da Rusi nisu glupi. Nece oni tako naivno ratovati na tudjoj teritoriji. Upravo pratim ruske medije. Kazu vrijeme je da Kurdi u Turskoj konacno dobiju svoju drzavu! Citaj izmedju redova: Vrijeme je da Kurde naoruzamo do zuba i zaposlimo Turke brigom o opstanku sopstvene drzave. Plus ce im presjeci svaki dostup kradenoj sirijskoj nafti od strane ISILa.

ODGOVORITE
Name

Kgb

25.11.2015 20:31

Turska je oborila ruski avion na teritoriji sirije.Naravno to su turci uradili pod odobrenjem natoa i SAD.Dok nato cuti o ovom incidentu zasto nisu oformili komisiju i tim strucnjaka kako bi se utvrdilo pravo stanje mislim da ovo Turskoj nije trebalo.

ODGOVORITE
Name

vukoja

26.11.2015 20:14

Rusia je najjaca i najbogatija zemlja.

ODGOVORITE