Ministri prosvjete, sram vas bilo!

Pod­ručno od­jel­jen­je Osnov­ne ško­le "Vuk Ka­radžić" u Bi­jel­ji­ni, ta­ko­zva­na ma­la ško­la u Ra­čan­skoj uli­ci, naj­bol­je je ogle­da­lo svih pret­hod­nih i ak­tu­el­nih grad­skih i dr­žav­nih vla­sti.

Republika Srpska 10.11.2015 | 22:56
Ministri prosvjete, sram vas bilo!

Mi­ćo Mi­ćić (SDS) ovih da­na sla­vi de­ce­ni­ju od kad je pr­vi čo­vjek Bi­jel­ji­ne. Na dr­žav­nom ni­vou SNSD je na vla­sti go­di­nu man­je. Za sve to vri­je­me, u nji­ho­vim pri­o­ri­te­ti­ma se ni­je na­šlo rje­ša­van­je naj­va­žni­jeg pro­ble­ma u naj­ve­ćoj grad­skoj mje­snoj za­jed­ni­ci - Le­din­ci, gdje 345 uče­ni­ka od dru­gog do pe­tog raz­re­da ide u ško­lu upit­ne bez­bjed­no­sti i sa­ni­tar­nog stan­dar­da.



"Škol­ski obje­kat je u ka­ta­stro­fal­nom stan­ju, sa poljs­kim klo­ze­tom ko­ji se na­la­zi po­red ula­znih vra­ta. Tek sre­di­nom ok­to­bra je po­prav­lje­na ten­da ko­ju je uni­štio pro­šlo­go­di­šnji grad, a ko­ja spa­ja ško­lu i to­a­let. Ta­ko su dje­ca u to­a­let išla sa kišo­bra­nom ili su ki­snu­la. Zi­mi, u to­a­let idu u jak­na­ma ili iza­đu u duk­se­vi­ma, pa se pre­hla­de. Ne­ka dje­ca tr­pe da idu u to­a­let za vri­je­me nasta­ve, pa se ro­di­tel­ji­ma ža­le na sto­mač­ne te­go­be. Ru­ke pe­ru kod ula­znih vra­ta u ško­lu, jer to­a­let je "oprem­ljen" sa­mo čučav­cem.



"Ni uči­o­ni­ce ni­su pu­no od­ma­kle u pri­stoj­no­sti. Škol­sku sa­lu ne­ma­ju. Ča­so­ve fi­zič­kog iz­vo­de u dvo­ri­štu, kad to vri­je­me do­zvolili. Dvo­rište je, ina­če, sa­mo po­su­to krup­nim ka­me­nom, pa dje­ca ne­ri­jet­ko do­la­ze ku­ći sa po­vre­da­ma, po­ci­je­pa­nom gar­de­ro­bom i obu­ćom. Kad je ki­ša, u dvo­ri­štu je bla­to i ba­re, a zna se de­si­ti da s pod­zem­nim vo­da­ma is­pli­va­ju i fe­ka­li­je... ", va­pe ogor­če­ni ro­di­tel­ji.



Ova­kav obje­kat ni­je pri­mje­ren ni se­lu ko­je od­u­mi­re, a po­go­to­vo gra­du ko­ji se hva­li pri­li­vom sta­nov­ni­štva i ko­je­ka­kvim pro­jek­ti­ma, ni­ti dr­ža­vi či­ji ru­ko­vo­di­o­ci sa­mo pri­ča­ju o ne­kom bol­jit­ku, a na­ša dje­ca u 21. vi­je­ku idu u poljs­ki to­a­let. U uči­o­ni­ci umje­sto kom­pju­ter­skih, ne­kad ima­ju ži­ve mi­še­ve. Dje­ca do­bi­ja­ju ne­ga­tiv­nu sli­ku o ško­li, bez vol­je idu na na­sta­vu!!!



Ina­če, ova ško­la na­la­zi se u ši­rem cen­tru Bi­jel­ji­ne, i od Grad­ske upra­ve je udal­je­na tek ki­lo­me­tar. Stvar je uto­li­ko go­ra jer su lo­kal­ne vla­sti čak pri­je pet go­di­na po­če­le da gra­de no­vu ško­lu, ali po­sao još ni­je ni upo­lov­ljen, navodi Faktor magazin.

U grad­skoj upra­vi ka­žu da su fi­nan­si­ra­li ko­li­ko su mo­gli.

"Zbog ne­do­stat­ka nov­ca, grad­nja je sta­la i uko­li­ko re­sor­no Mi­ni­star­stvo is­pu­ni obe­ćan­je on­da će­mo ško­lu i za­vr­ši­ti u 2016. S ob­zi­rom na to da obje­kat ko­šta pre­ko dva mi­li­o­na ma­ra­ka, mi to­li­ka sred­stva ne mo­že­mo ulo­ži­ti u jed­noj budžet­skoj go­di­ni. Plan za 2016. je da se ulo­ži mi­li­on (ako se usvo­ji pri­je­dlog) ka­ko bi­smo za­vr­ši­li obje­kat.



"Grad je, do sa­da, u in­fra­struk­tu­ru, ot­kup i ure­đen­je zem­lji­šta, do­zvo­le i grad­nju ulo­žio oko po­la mi­li­o­na ma­ra­ka. Iako je iz­grad­nja osnov­ne ško­le pot­pu­no u nad­le­žno­sti Vla­de Republike Srpske i re­sor­nog Mi­ni­star­stva pro­svje­te i kul­tu­re, mi do da­nas ni­smo do­bi­li ni­ti jed­nu mar­ku za iz­grad­nju ško­le", tvr­de u Grad­skoj upra­vi.



Upu­tili smo do­pis mi­ni­stru Ma­le­še­vi­ću da li je upo­znat sa slu­ča­jem ove ško­le i da li će je po­sje­ti­ti da se i sam uvje­ri u stvar­no stan­je. Ko će od­go­va­ra­ti, uko­li­ko do­đe do epi­de­mi­je zbog ova­kvog stan­ja ško­le? Da li Vla­da u 2016. pla­ni­ra odvo­ji­ti po­treb­na sred­stva za za­vr­še­tak no­vog objek­ta u Bi­jel­ji­ni, navodi Faktor magazin.

Ni na jed­no od ovih pi­tan­ja mi­ni­star ni­je od­go­vo­rio, a iz nje­go­vog mi­ni­star­stva nam je pro­sli­je­đe­na sa­mo in­for­ma­ci­ja da je u Bi­jel­ji­ni za pro­te­klih go­di­nu da­na sred­stvi­ma iz EU pro­gra­ma za opo­ra­vak od po­pla­va sa­ni­ra­no 12 obra­zov­nih usta­no­va, i to od 1,6 mi­li­o­na.

"Osnov­na ško­la "Vuk Ka­rad­žić" pred­la­ga­na je za in­ve­sti­ran­je, ali ni­je uvr­šte­na na spi­sak ško­la. Mi­ni­star­stvo će i u na­red­nom pe­ri­o­du kan­di­do­va­ti ovu ško­lu za sred­stva iz EU pro­gra­ma za opo­ra­vak od po­pla­va."

Ali! Ova ško­la ni­je ni bi­la po­plav­lje­na, to je nje­no de­ce­nij­sko stan­je i ne­u­slov­na na­sta­va u ovom objek­tu je pro­blem ko­ji da­ti­ra još od po­čet­ka 90-ih pro­šlog vi­je­ka, pa i ra­ni­je.



Pred ma­li­ša­ni­ma ove ško­le je još jed­na hlad­na zi­ma. Ro­di­tel­ji se na­da­ju da će se no­va ško­la ko­nač­no sa­gra­di­ti, jer ova mje­sna za­jed­ni­ca bro­ji pre­ko de­set hil­ja­da gla­sa­ča, a slje­de­ća go­di­na je iz­bor­na.

 

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

Daidza

10.11.2015 11:35

Stvarno je skola iz doba Vuka Karadzica bas tako kako se i zove!

ODGOVORITE
Name

MZ selo

10.11.2015 12:06

Sta ocekivati od seljaka politicara?

Name

Milos

10.11.2015 13:40

Tacno,ne investiraju oni zbog naroda,nego zbog sebe!? Svaka investicija donosi trecinu ili polovinu za vlast,tako se godinama radi.Mi smo ih birali i mi ih moramo i smijeniti! Sami nikada nece otici!!!

Name

Realno

10.11.2015 13:42

Mico tu pravi stambene zgrade, to se bar zna. Namjerno unistava skolu. OS Vuk Karadzic je dobila sredstva za renoviranje, ali je renovirana samo centralna skola. A ovu micko cuva za sebe

Name

Лауфер

10.11.2015 11:45

Изградња ког објекта кошта два милиона марака? Изградња овакве школе на "западу", конкретно у Републици Аустрији, кошта 340.000,00 Евра. Ово је лако провјерљива информација. Школе су ослобођене плаћања ренте и других парафискалних намета, а грађевински радови су 340.000,00 Еур-а. Опремање школе је цца 150.000,00 Еур-а - што укупно износи цца 500.000,00 Еур-а. Није потребно напомињати да је цијена "радне снаге" у Републици Аустрији далеко већа. Лопови!!! ... До кад ће овај народ да трпи...

ODGOVORITE
Name

UG

10.11.2015 15:14

I na sve to se doda još + 2/3 za Mićka . Žalosno

Name

Potomak Cica Draze Srbin Srpske Majevice,

10.11.2015 11:48

Ovo je Gospodo Sramota I gradskih Vlasti I vlade Republike Srpske I njenog Predsednika.

ODGOVORITE
Name

realno

10.11.2015 11:50

Ni ministri prosvjete nemaju skole!? Sta ce nam skola kad imamo kaficu u gradu i Facebook u stanu? Zato mlada generacija ne zna ni za "hvala, izvini" i ostalo. Kao i ova skola tako ce se i republika "urusiti". Sramota je da smo toliko nisko pali.

ODGOVORITE
Name

Bivši učenik

10.11.2015 11:57

Istinska sramota svih naših vlasti. Ovo nije problem od juče, lično sam tu školu pohađao 1980-e godine, ali su tadašnje vlasti imale bar toliko sluha da se u tu i takvu školu ide samo jedna školska godina. Smatram da bi svi roditelji radije odvodili djecu malo dalje u centralnu školu (cca 200-300 metara dalje) nego da im djeca borave u ovakvim uslovima pune četiri godine. Naravno da ni to nije nikakvo rješenje problema ali bi ga bar malo ublažilo. Uostalom, ako bi sva djeca bila prinuđena da ''prođu'' tu jednu godinu u ovoj školi, vjerovatno bi se tu našlo i dijete nekog lokalnog moćnika pa bi na taj način rješenje problema možda i bilo na vidiku.

ODGOVORITE
Name

Račanska

10.11.2015 20:35

I ja sam u ovoj školi završio prva četiri razreda, davnih sedamdesetih godina. Sa sjetom sam pročitao ovaj članak. Bruka i sramota prije svega grada Bijeljine a zatim i republike. Ovo je slika i prilika Mićine desetogodišnje tiranije u Semberiji i vlasti SNSD na nivou Srpske. Mićo Mićić je grad pretvorio u tursku kasabu i ovo je samo jedan primjer.

Name

realnost

10.11.2015 12:12

Ma kome još treba škola? 99% političara je nema, imaju kupljene fakultetske diplome. Tako i ova djeca treba da urade- da čekaju da postanu punoljetna, kupe neku diplomu i tako riješe sve probleme. Ko će se mučiti da uči i na kraju opet moraš da se nekome uvlačiš u dupe da te zaposli?

ODGOVORITE
Name

simke

10.11.2015 12:16

Ziveo nam Vladika I svi svestenici

ODGOVORITE
Name

re simke

10.11.2015 12:32

Bitno je da ima za pravoslavnu gimnaziju!

Name

Михаило Микић

10.11.2015 13:07

Хајде Снимке не будалаи и не прави збрку и пометњу када ни једну марку, динар, евро или долар нису дао за изградњу ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ. Теби и таквим СРБима који у Бога невјерујете и који у цркву и школу не идете неваља ни када школу имате а не ваља вам ни када школу немате а још мање када вам школу попови саграде. Зашто је то код вас тако није тешко погодити. Немој само никоме да кажеш. Неваљате брате ви који у школу нећете да идете нити хоћете да учите. Зато само оправдање тражите што сте остали СЛЕПЦИ без очнога вида поред ваши лијепи очију са којим ништа наводите него знате само на младе снаше намигивати!

Name

jnin

10.11.2015 13:22

Mihajlo,srbine!Preporucujem ti da procitas bibliju ali da ukljucis logiku kad je budes citao.Balavce

Name

Ququ

10.11.2015 13:30

Neka nam žive replike ruskih crkava koje tako dobro uspijevaju u ravnoj Semberiji...

Name

Михаило Микић

10.11.2015 15:06

ЈНИН! Ђинго Пин! Што се ти јављаш? Библија је дебела књига са пуно страница. По службеној дужносзи ја Библију стално проучава али људи са твојом памећу никада још Свето Писмо цијело нису прочитали. Зато и јесте од црног анђела његовим духом "просвећени". Због тога СРБине кад нећеш да читаш Библију а ти читај КУРАН. Боље ти брате Куран од Библије на срцу лежи!

Name

jnin

10.11.2015 16:50

Promasen zivot.Zalim te Mihajlo

Name

Ja

11.11.2015 08:23

@Mihailo Covjek koji uci tako ne treba da prica! Po tvojoj prici nadas se "crnom papi"!

Name

altec

10.11.2015 12:17

Koliko je baja dao Kusturici mogla se izgraditi i škola i fiskulturna dvorana.

ODGOVORITE
Name

Aco

11.11.2015 07:55

Kusturica je napravio Andric grad kome se dive normalni ljudi!

Name

Ante

10.11.2015 12:21

Pa jos idete u skole sto je AUSTROUGARSKA napravila jeli to bolji dio BiH!?

ODGOVORITE
Name

Slobo

10.11.2015 18:14

Ante, naduvaj...

Name

anticrveni

10.11.2015 12:27

RS je puna takvih skola i po selima i po gradovima, sto predstavlja jos jednu od kriminalnih afera predsjednika i vlade. Danas u 21. vijeku da nasa djeca idu u te takve skole. Dosta je ovakvih na vlasti i narode i poduzmi nesto i spasi svoju djecu.

ODGOVORITE
Name

Lav

10.11.2015 12:43

Sta poduzeti kad svoj glas prodate SNSD-u za 20 km, pa trazite nesto prije izbora, poklopite se i cutite!! PS sve vam je placeno!

Name

kameleon

10.11.2015 12:52

Neka su oni sebi obezbjedili i svojoj djeci, Dodik u Beogradu i ko zna gdje, a Mićo siroma na Jahorini i ko zna gdje.

ODGOVORITE
Name

George Orwell

10.11.2015 12:58

Narod koji izabere korumpirane,prevarante,lopove i izdajnike,nije žrtva nego saučesnik !!!

ODGOVORITE
Name

Михаили Микић

10.11.2015 16:29

Георге, поред СРБског имена када би имао и СРБско презиме сложио би се одмах са тобом. Овако нећу због СРБског ината иако си ти Георгие сада у праву. Знаш. Питали СРБина да се потурчи а он каже ни за живи главу. А из ината одмах сада. Тако Георге твоја запажања могу да злата вреде али СРБи неће твоје идеје из ината да прихвате јер мисле У себи како један странац од СРБина може паметнији да буде?

Name

nenadbn

10.11.2015 18:33

Mi smo naravno pametniji a oni su glupi to se vidi i po nacinu zivota , drzavnim uredjenjima , zakonima ,a tek nezaposlenost , tu nam nikad prici ne mogu , drzava nam besprekorno funkcionise a kod njih glupana nista ne radi , mi smo po pameti nadaleko poznati.

Name

JOSKO

10.11.2015 13:09

S ta hocete skola na nivou. Zivio Dodik

ODGOVORITE
Name

Lune

10.11.2015 15:26

Da Bog da ti bio na takvom nivou! Sram te bilo.J**o te tvoj lopov Dodik i svi zajedno sa njim koji godinama unistavaju Republiku Srpsku

Name

Prof.

10.11.2015 13:28

Ovo su prave teme. Slažem se sa Lauferom da je cifra prenaduvana. Vjerujte ja kad čujem cijenu pojedinih projekata kod nas , ja se hvatam za glavu. Otkud tolike cifre, to je daleko iznad zapadnih cijena. Osim toga, prateći realizaciju nekih projekata zadnjih godina, može se zaključiti da su jako nekvalitetni: osipa se malter, prokišnjava, klupe se lome....sve se tako brzo urušava. Ne znam da li zbog lošeg materijala ili nestručnosti. Nije logično da se toliko novca utroši a da ispadne loše. Ili, možda, nestane novac? Najveći problem u prosvjeti su kupljene diplome u ministarstvu, na ključnim funkcijama. To posebno demotiviše one prave(zaprave školovane) prosvjetne radnike koji su podcijenjeni načinom na koji su tretirani, ato je loša plata, nepoštovanje, dolazak loših đaka na funkcije pretpostavljenih i sl. Zašto se iz reda prosvjetnih radnika, iskusnih, ne biraju ljudi u ministarstvo i Prosvj-ped zavod nego neki politički podobni koji su nepoznati u zbornicama.

ODGOVORITE
Name

Semberac

10.11.2015 13:43

Cuj Mico poceo prije 5 godina gradnju skole. Budzet mu 50 miliona i nije uspio zavrsiti... Zasto je i pocinjao ? On to planira zavrsiti sledece godine, pred izbore ! Ali narod nece njega vise izabrati. Gotov je !!!

ODGOVORITE
Name

Mirko

10.11.2015 18:57

Slazem se za Micu. On i Mijo dijele sportu (i nepostojecim klubovima) 2 miliona, a nemaju 100.000 za ovu skolu. Sramota !

Name

Semberac

11.11.2015 09:20

Neće Mići trećini pomoći ni deset škola da otvori iduće godine. Poderaće ga Dr. Zlatko Maksimović na izborima, kao krmača masnu krpu.

Name

bijeljina

10.11.2015 15:11

Kako li je tek u gorem dijelu tkz. BiH-a kada je ovako stanje u boljem dijelu.

ODGOVORITE
Name

R.Rankovic

10.11.2015 21:09

Ovakve skole nema sigurno i Federaciji.Ovo je bruka i sramota .Nikad se nisam postidio kao sada.Da li je ovo stvarno moguce ovo nije ni stala a ne skola.Pocrkali svi da Bogda,Neznam jesam li vise tuzan ili ljut.Hocete li da vam ja napravim skolu al tad nece nositi ime Vuka Karadzica vec moje?? STIDI SE DRZAVO !!!

Name

Ранко75

10.11.2015 16:46

Битно је да Влада РС, премијерка бјелочизмићка, министар Малешевић и остала режимска булумента грије гуз..у у топлој фотељи и да им је удобно у новој згради Владе створене малверзацијама (не знам чије али Влада Српског народа Републике Српске то сигурно није). Како их није срамота а још блеје како бијела куга влада РС - па и мора код овакве власти, пардон РЕЖИМА. Своју дјецу не шаљу у овакве "објекте" пошто то објекти нису него развалине у коју не би ни стоку послали али могу дјецу свог народа. Бусају се у прси као велики Срби а уствари само гледају шта украсти. Жао ми је што морам рећи али тако је: поред овакве опозиције могу владати колико хоће и да раде шта хоће. Бога се не боје јер не вјерују у њега већ само у новац и материјалне привилегије које су сами себи набацили кроз којекакве Законе.Само ћу рећи: Рђом капали док им је кољена.

ODGOVORITE
Name

nenadbn

10.11.2015 17:49

Kolika je sramota vlade , tolika je sramota likalnih vlasti , dokazuju koliki su snobovi i jedni i drugi kada su u stanju oko ovakvih stvari da se raspravljaju, bitno je da gospodje iz drzavnih ustanova pucaju po 50 selfija dnevno iz wc jer takve nemaju ni kod kuce , vladu ne zanima , a mislite da nekoga iz opstine Bijeljina zanima ovo stanje , mi smo nevjerovatno glup narod , mi ovo sebi sami izglasamo pa kukamo posle , u stanju smo za 50 metara asfalta i dvije sijalice ulicne rasvete zazmurimo na to kakve su nam skole koje nam djeca pohadjaju , propali smo kao nacija definitivno , obraza nizasta vise nemamo , nista vise nije sramota. Niko nije rekao kako ovo da rijesimo nego je bitno ko je kriv , i kada ustanovimo ko je kriv sve ostaje isto.

ODGOVORITE
Name

U buli

11.11.2015 16:35

Izvanredan komentar-pravo u srž. U svim zgradama u kojima sjede političari, bilo opštinski ili drugi, je pretoplo u kancelarijama, ne prekida se sa loženjem grijanj,a a u školama ima toliko drva da se naloži jedna vatra. I učenici i nastavnici cvokoću u učionicama. Školske zgrade su nešto bolje od ove na slici ali ipak više liče na štale nego na škole. Što reče uvaženi gospodin, gospođe"pucaju selfije" iz WC-a, izlaze u kafiće i kupovinu za vrijeme radnog vremena jer ne znaju kako ubiti dosadu da bi zaradili 1500 maraka plus topli obrok, regres i druga brojna primanja kao što su tel. dopune i slično. Sramno i ponižavajuće. O higijeni ne treba ni pričati-jedna krpa za čišćenje svih površina. Tako država brine o higijeni i obrazovanju podmlatka.

Name

sramota

10.11.2015 19:31

Sram da ih bude,gdje djeca idu u skolu. Bitno je od ta 2 miliona mico uzme sebi milion za jos jednu zgradu. A nasa deca nek se smrzavaju. Sram da vas bude. Ove politicke partije dovesce samo do rata...

ODGOVORITE
Name

SNSD

10.11.2015 21:00

Sve je laz i izmisljotina protiv Rep.Srpske..BN TV opet laze i radi protiv naroda!

ODGOVORITE
Name

reSNSD

11.11.2015 08:34

OVO JE ISTINA STO BNTV KAZE I PRIKAZUJE. JA SAM VODILA SVOJU UNUCAD U TU SKOLU. NEKA SE STIDI MILORRAD DODIK I NJEGOVA VLADA KOLIKO BRINU O NASOJ DJECI! SRAMOTA I OD BOGA BILI UKLETI!.

ODGOVORITE
Name

djak

11.11.2015 08:49

Slika predsjednika.

ODGOVORITE
Name

boban

11.11.2015 13:31

Iskreno, situacja je više nego loša, a to znaju mnogi roditelji i svi nastavnici koji rade u školama. Umjesto da nam škole i bolnice budu ogledalo društva, razne vlasti grade samo svoje rezidencije, a opšte društveno i korisno se zapostavlja. Tragedija je gdje ova djeca idu školu, strašno, a takvih škola ima jako puno. Ali koga briga za to. Ministar ima preča posla od elementarnih uslova za boravak i rad djece i nastavnika. O ministru je mnogo toga rečeno, ali izgleda da je nedodirljiv! http://impulsportal.net/index.php/kultura/kreativni-kutak/1425-pisma-citalaca-postupci-ministarstva-prosvjete-i-kulture-koje-placaju-poreski-obveznici-republike-srpske-foto-2

ODGOVORITE
Name

ODA

12.11.2015 08:06

SAMO VI PISKARAJTE, ALI JA SVOJE DIJETE NECU TAMO UPISATI. RADIJE CU SE PRESELITI U DRUGI DIO GRADA.

ODGOVORITE
Name

hm

12.11.2015 09:27

Jest, dok neke skole nemaju ni toalet u ostalima Lanaco vlada putem raznih projekta unaprijed osudjenih na propast gdje Ministarstvo baca milione. Valjda valja vratiti pare date za izbore...

ODGOVORITE
Name

Da li je moguce

12.11.2015 14:25

Koliko se skola moglo renovirati i novih sagraditi sa silnim milionima koje su utajili u Mitalu???Pavic i druzina!

ODGOVORITE