Patriota do patriote i na kraju bankrot

E fino. Čuli smo da ima "agregat za smjenu", da je "senzibilirana Svjetska banka", "imputiraće se mjere", da će biti stranih savetnika, da svugde u svetu šefovi partija upravljaju vladama i ministrima, a od oba premijera poruka je više nego jasna: treba pomoć stranaca. Složno do stranih para i konsultanata.

Bosna i Hercegovina 29.05.2015 | 22:47
Patriota do patriote i na kraju bankrot

Koje ćemo, takođe, otplaćivati, a može biti da će neke finansirati matične vlade. Dvadeset godina nakon potpisa Dejtonskog sporazuma! Dva-de-set!

Ja sam otpisala ovu godinu. Jeste da je tek maj, ali sam je već stavila u prošlo svršeno vreme, jer dok sačekamo strance da kažu domaćima, prođe godina. U maju već pogledavamo na leto, u kojem se pauzira i odmara, da li na onoj jahti bahanalija, koju pomenu Ministar bezbednosti, ili nekoj drugoj destinaciji, sasvim svejedno.

Nama bahanalije ne ginu kako god okreneš: što nacionalne, što kreditne, kao posledica ovih ostalih na jahti i jahtama. Onda eto jeseni, pa dok se zahukta, pa pokuša novi zakon o radu usvojiti, eto zime, a onda niski start za lokalne izbore. Ako ne bude i još kakvog terorizma i ugroženosti.

U međuvremenu će se smenjivati i dalje zapisi i obveznice, jer je poruka međunarodnih jasna: nema para bez usvajanja novog zakona o radu.

To će nam, kao, otkočiti privredu i sve će biti super. Dobro. Hajde da vidimo i to.

Inače su nam stabilne entitetske vlade: u federalnoj bacaju grah i gledaju u kašike hoće li HDZ doći na sednicu i to je najznačajniji događaj, a u RS po koga treba poslati helikopter ili ko je prepoznao po 2342. put pravu snagu i patriote. Da li opozicija stvarno misli da će Dodik izručiti Vladu na prvi znak krnjenja većine? Kao što je to Čavić 2006. uradio.

Ima još da se pređe veliki komad puta: od sastavljanja većine, izglasavanja nepoverenja, pa onda pred Vožda sa spiskom. (Što bih volela i da gledam, naravno, da li će mu Bosić, recimo doneti taj spisak u Palatu ili u sudnicu). A sve patriotski onako da čisto ne znaš koji merač da upotrebiš za merenje em visine, em dubine patriotske misli. Sve patriota do patriote i na kraju bankrot. Ako ne bude stranaca.

Razvićemo se patriotski do dna. Posebno ovim testerisanjem grane na kojoj se sedi svekolikim naporima da se i ono preživele privrede zavadi i podeli. Što me, da budem iskrena, najviše i boli. Kako ko otvori usta, ona puna priče o ekonomskom napretku, okretanju ka ekonomiji, ekonomskim reformama, ekonomskoj saradnji, a zbilja kaže da su javna preduzeća partijski depoi i ratni plen, dok se sve čini da se privatni sektor razjedini i stavi pod partijsku šapu.

BiH je proteklih decenija, a biće i narednih sudeći po ekonomskoj politici, pri dnu svetske lestvice po nivou ulaganja u istraživanje i razvoj. Za neupućene, to je ono što donosi nove proizvode i nova radna mesta. U često citiranom Lisabonskom sporazumu, kao i Evropa 2020, lepo se kaže da je cilj Evropske unije ulaganje u istraživanje i razvoj tri posto BDP-a EU.

Ulaganja u istraživanje i razvoj preduzeća sa sedištem u EU porasla su za 2,6 odsto u 2013. uprkos nepovoljom privrednom okruženju, mada se taj rast usporio u poređenju sa rastom od 6,8 odsto iz 2012. godine; niži je i od svetskog proseka za 2013. od 4,9 odsto te zaostaje za rastom ulaganja preduzeća sa sedištem u SAD-u (pet odsto) i Japanu (5,5 odsto).

Od 2.500 najboljih preduzeća diljem sveta, koja čine oko 90 odsto ukupne potrošnje preduzeća za istraživanje i razvoj, podaci pokazuju da su 633 preduzeća sa sedištem u EU uložila 162,4 milijarde eura u 2013., dok su 804 preduzeća sa sedištem u SAD-u uložila 193,7 milijardi eura, a 387 japanskih preduzeća uložilo je 85,6 milijardi eura. Volkswagen, proizvođač automobila sa sedištem u EU, već je drugu godinu zaredom na prvom mestu s ukupnim ulaganjima u istraživanje i razvoj u iznosu od 11,7 milijardi eura, što je porast od 23,4 odsto. Drugo i treće mesto zauzimaju Samsung (Južna Koreja) i Microsoft (SAD).

Tokom perioda od 2005. do 2013., preduzeća sa sedištem u EU povećala su broj zaposlenih za 18,2 odsto, pri čemu su pogonska sila tog rasta bila preduzeća s višim ulaganjima u istraživanje i razvoj, a 97 odsto ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj ostvarila su preduzeća iz deset država.

Za ukupnu uspešnost najviše su zaslužna ona iz Nemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, čiji je doprinos više od dve trećine ukupnih ulaganja. Neka od preduzeća zabeležila su porast ulaganja u istraživanje i razvoj viši od svetskog proseka: Irska (13,6 odsto) i Italija (6,4 odsto), a viši od proseka EU Španija (4,4 odsto).

BiH čeka strane investicije, strane kredite, strane konsultante, a praktikuje domaću svađu. Istraživanje je pokazalo i da dve trećine preduzeća sa sedištem u EU smatra svoju zemlju najatraktivnijom lokacijom za istraživanje i razvoj, a van svoje zemlje SAD, Nemačku, Kinu i Indiju.

Zapadni Balkan nije pomenuo niko, naravno. Zapadni Balkan još uvek ne pominje ni sam sebe, a ni EU tako nešto ne pominje u svojim dokumentima za zemlje čučalice, čamilice i čekalice. Valjda smo sebi namenili ulaganje u partijski razvoj i istraživanje gde se dalje zadužiti.

(Magazin Dani)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pečat

29.05.2015 10:07

I to Grčki bankrot i bježanija iz zemlje.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

29.05.2015 10:11

Domaći ekonomisti su listom tvrdili da su mala i srednja preduzeća budućnost Republike Srpske. U svjetskim razmjerama ta njihova mala sa 10 i srednja sa 50 zaposlenih su mikro preduzeća da ne kažem prašina. Uništena su sva preduzeća koja su mogla izdvajati za razvoj. Korupcija i negativna selekcija su sve uništili. Bolesnici zvani tajkuni i političari su zlo kojeg će se ovakav narod sada teško riješiti. Narod od vukova očekuje da se oni promijene. Nema veze što smo sto hiljda puta do sad čuli da vuk dlaku mijenja a ćud nikada. Kad bude bilo moguće u hipermarketu kupiti novi mozak, tad će doći do promjena.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

29.05.2015 10:27

Nista me vise nece iznenaditi na Balkanu!!!!

ODGOVORITE
Name

rus

29.05.2015 10:38

Ma sta nas briga bicemo mi samostalni za koju godinu rekao je vodja, a dotle strpite se, ne mora se ni svaki dan jesti.Bitno je da smo mi sve ovo znali i opet slijedimo vodju jer nam je on rekao da nam je prelijepo i da imamo drzavu,sta hocemo vise.

ODGOVORITE
Name

nn

29.05.2015 10:38

Nisu oni patriote već patriJote,nije predsednik već preCednik...

ODGOVORITE
Name

Jolanda

29.05.2015 22:04

Evo procitah bas sad da se u BiH pojavila neka rupa u zemlji i da je duboka oko pola kilometra.Stizu svetski strucnjaci da vide sta je u rupi a i ovi iz Europe se ljute hoce prvi da vide sta je to? Al vec ima objasnjenje za to od domaceg zivlja tamo. Kazu oni ajde bolan stas vidit tamo rupa ko rupa j'bes je.Isprdili se bosamci i prde jos u tu rupu pa je ona jos dublja.A tek kad se jaro izrakoli pa pljune u nju ono dole pukne ko bomba. Eto nas a bogami i vas pa se j'bte.

ODGOVORITE