U porastu vodostaji Drine i Save!

Prema jutrošnjim podacima, usljed padavina, došlo je do blagog porasta vodostaja rijeke Drine u Semberiji, gdje je protok povećan nekih sto kubika i iznosi 240 cm, a redovna odbrana je 450 cm, što znači ima još prostora da se prime dodatne količine vode, izjavio je za BN TV Drago Ristić, šef Odsjeka za civilnu zaštitu Grada Bijeljine.

Republika Srpska 05.03.2015 | 09:47
U porastu vodostaji Drine i Save!

Porastao je i vodostaj rijeke Save u nešto manjem obimu u odnosu na prethodne dane, odnosno 11 cm. Poslednji zabilježen vodostaj jutros je plus 535 cm na vodomjernoj stanici Rača, a redovna odbrana je plus 650 cm.

Kada su u pitanju bujičasti vodotoci, trenutno s obzirom na manje količine padavina koje su bile u toku jučerašnjeg dana nije došlo do znatnijeg porasta vodostaja, ali danas imamo najave nešto jačih i obilnijih padavina i sigurno je da će prvo doći do porasta manjih bujičastih rijeka, a tokom sutrašnjeg dana i za vikend i rijeka Drine i Save, kaže Drago Ristić.

“Mi smo shodno ovim najavama postupili po našem planu pripravnosti i planu zaštite i spasavanja tako da smo izdali saopštenje stanovništvu. To je jedna od prvih mjera, sistem ranog upozoravanja. Takođe smo preduzeli i ostale mjere pripravnosti i stavili u pripravnost naše jedinice. Zatim predsjednike savjeta mjesnih zajednica obavjestili o potencijalnoj opasnosti, tako da se preduzmu najneophodnije preventivne mjere zaštite. Ovo nema za cilj širenje panike, nego da se poveća budnost i pripravnost u slučaju da dođe do izlivanja pogotovo u manjim naseljima koja se nalaze neposredno uz bujičaste vodotoke. Mi ćemo i dalje pratiti stanje i po potrebi preduzimati odgovarajuće mjere”, poručio je Ristić.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ticijan

05.03.2015 09:29

Odlično! Važno je da ste izdali saopštenje stanovništvu da će biti poplavljeni. Da se zna. Na tome smo Vam mnogo zahvalni. (mještani Janje, Amajlija, Novog, ..)

ODGOVORITE
Name

Otkud ova voda odje?

05.03.2015 09:33

Vrijeme da se obuku bijele čizmice.

ODGOVORITE
Name

Brodjanka

05.03.2015 09:55

Mene brine Sava kod Broda. Zna li neko nesto zvanično?

ODGOVORITE
Name

tiberije

05.03.2015 12:13

SDS Bijeljine je obećao napraviti nasipe za dvije godine (na Drini, i kod Novog na Savi). Evo prva godina prođe oni se još samo pripremaju. Voda raste i na Drini i na Savi, šta da radimo? Gdje ste sad SDS-u Bijeljine?

ODGOVORITE
Name

komsija

05.03.2015 13:29

Pa za nasipe je odgovorna Agencija za vode na celu sa Draganom Andjelicem .

ODGOVORITE
Name

mili

05.03.2015 13:56

Ne bih da treci put poplavim, nije mi ni do cega, kao ni one u skupstini sto sada mlate praznu slamu. Njima samo konto raste.

ODGOVORITE