Težak život Sanjana povratnika

Dvadeset godina poslije rata mnogi povratnici i dalje muku muče da uspostave koliko toliko normalan život. Ekipa BN televizije posjetila je mjesto Lušci Palanka kod Sanskog Mosta.

Bosna i Hercegovina 04.01.2015 | 19:35
Težak život Sanjana povratnika

Nekada je ovdje sve vrvilo od života, preduzeća su zapošljavala stotine radnika. Danas, tamo, život kao da je stao.

Rat je završen prije skoro 20 godina, ali život u povratnička mjesta u opštini Sanski Most nikako da se vrati u normalno stanje.

U većinski srpskom mjestu Lušci Palanka, koje je od centra Sanskog mosta udaljeno manje od 10 kilometara, višestruko manje stanovnika nego prije rata. Škola je 80-ih imala 700 učenika, danas manje od 10. Malo ko se vratio. Većinom stariji.

“Pa ovdje su predežno stari, penzioneri, ovdje je malo mlađih ljudi. Nema. Vraća li se iko? Ne. Pretežno su svi tamo nema perspektive, nema posla firmi nikakvih”, kaže Slobodan Potkonjak

Najveći problem za povratnike je nezaposlenost. Industrijska postrojenja, u kojima je radilo više stotina ljudi, u ratu su propala, a proizvodnja nikada nije ponovo uspostavljena. Kuće su uspjeli nekako da obnove, ali ko nema penziju ili pomoć, teško da ima od čega da živi.

“Stari koji imaju penziju žive od penzije ako ima neko pomogne, ako nema... Sami, snalaziš se kako znaš. Gdje da ideš, kome. Većinom je prazno sve. To su većinom sve stari”, tvrdi Dušanka Inđić

Ipak, morali su da se vrate i obnove svoja ognjišta, iako su znali da ih očekuje teška borba. Svugdje osim ovdje, kažu povratnici, bili su stranci.

“Ne znam šta bih drugo rekao. Zato što smo se povratili ovdje, da ima posla bilo bi bolje. Ovako nema i eto”, riječi su Slobodana Potkonjaka.

Zato su članovi zavičajnog udruženja Sanjana, odlučili da povratnicima u sanski kraj, barem pred božićne praznike, pokažu da ih ipak nisu svi zaboravili. Sami su obezbijedili sredstva i donirali im hranu i najosnovnije higijenske proizvode. Akcija pomoći, kažu u duruženju, postala je tradicija.

“Ovdje je život težak, samim tim što su se ljudi vratili, nemaju posla... stanovništvo je ugroženo, pomoć je dobrodošla”, prenosi Branislav Martić iz Zavičajnog udruženja Sanjana

“Biće još akcija, za Vaskrs ćemo ponovo doći ovdje i obići povratnike koji su ugroženi socijalno ovdje", obećala je član Udruženja Aleksandra Ribić.

Pored finansijskih, povratnici u Lušci Palanku susretali su se i sa bezbjednostnim problemima. Više puta su napadani i zastrašivani. Zato im svaku posjetu i pomoć posebno doživljavaju. To im je, kažu, dodatni motiv, da izdrže i opstanu.

(BN TV)

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Grmec

04.01.2015 19:06

Svaka cast momci, nedajte Grmec....

ODGOVORITE
Name

Grmec goro ko bi tebe oro!

04.01.2015 21:08

Nije lako jer zbog Haga svi su postali tuzioci, a Srbi jedini kriminalci. Nego i to ima kraj.

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.01.2015 23:34

znamo ko stavlja ove minise i mogu im poručiti da se J.BU

ODGOVORITE
Name

milan majkic

05.01.2015 20:37

Sve je istina

ODGOVORITE