Štrajk u "Elvaku" i "Kosmosu"

Radnici banjalučkog Kosmosa, te bijeljinske fabrike "Elvako" jutros su stupili u štrajk.

Republika Srpska 22.12.2014 | 10:12
Štrajk u "Elvaku" i "Kosmosu"

Radnici "Kosmosa" traže tri zarađene plate iz prošle godine, neisplaćene dnevnice, ali i dugovanja iz 2011. i 2012. godine, izjavio je predsjednik Sindikata "Kosmosa" Željko Nikolić.

Napominje da već sedam godina radnicima ovog preduzeća nije uplaćeno penziono i socijalno osiguranje.

Radnici bijeljinskog „Elvaka“, fabrike koja posluje u sastavu „Bobar grupacije“, stupili su takođe još u petak u generalni štrajk. Njima već godinu dana nisu isplaćeni doprinosi i jedna plata, za koju ne znaju ni kad će, ni da li će biti isplaćena, jer su im računi blokirani u Bobar banci.

Željko Malešević, direktor „Elvaka“, prema riječima radnika napustio je firmu, a iz Sindikata nisu bili raspoloženi da danas govore za medije. Za sutra je najavljen dolazak predstavnika granskog sindikata Republike Srpske.

Oko 150 radnika bijeljinskog “”Elvaka“ u petak je potpuno obustavilo rad zbog neisplaćenih zarađenih primanja i doprinosa, i ogorčeni činjenicom da u ovoj firmi ima posla i uslova za rad, ali da je ipak nekom u interesu da ova firma za proizvodnju metalnih proizvoda ode u stečaj, a njeni radnici završe na Birou.

“Ne date nam raditi, da zaradimo platu, nek ide u javnost da imamo posla, evo pričam, ali da snima, ja vidim da imaju tri šlepera spremna za Holandiju i još u pripremi, ali da to menadžment ne da da radimo, neće da plate. Neko je naredio, reci ko, evo novine nek čuje cijela Republika, da i mi idemo kao u Tuzli, da se selimo iz BiH.” - kažu nezadovoljni radnici “Elvaka.

Iako su radnici željeli da javno pokažu pogone spremne za rad, ekipi BN televizije nije bilo dozvoljeno da uđe u krug fabrike.

Prema riječima radnika, direktor Elvaka Željko Malešević, podnio je ostavku i napustio je ovu firmu ostavivši radnike na cjedilu. Predsjednik Sindikalne organizacije u Elvaku, Miloš Pekić, nije htio da govori za medije, kaže da je još sve u fazi pregovaranja, i da čeka da sutra u fabriku posjetite predstavnici Granskog sindikata Republike Srpske. Međutim, ni to ne uliva nadu radnicima.

„Ovo su sve laži i obmane za nas, lažu nas 2-3 godine, nisu nam dali plate, doprinose, dva regresa, sve što vam kažu da će biti lažu, samo će nas vući u dubiozu veću i veću.“ - kaže rezignirano jedan od radnika “Elvaka”.

Podsjetićemo „Elvako“ Bijeljina je treći kvartal završila je sa neto gubitkom od dva miliona KM. Gavrilo Bobar kupio je 2009. godine „Elvako“ od kompanije „Integral Inženjeringa“ Laktaši za oko 3,3 miliona KM. Ubrzo poslije kupovine Vlada RS je preko Investiciono razvojne banke „Elvaku“ odobrila kredit od 400.000 KM, a tri godine kasnije još jedan, znatno veći, od 6,5 miliona KM, direktno iz Fonda za razvoj i zapošljavanje, bez finansijskog posrednika.

RTV BN

 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Mllorad

22.12.2014 09:30

Narode moj,sve proteste treba organizovati u Bakincima, kod Baje i njegovih, te njih stalno pitati gdje su narodne milijarde?

ODGOVORITE
Name

Borac

22.12.2014 09:37

E Milorade, sta su ti Bakinci krivi?

ODGOVORITE
Name

Radnik

22.12.2014 09:37

Danas je počeo štrajk i ELVACO Bijeljina. Samo da znate. Pozivamo Vas da dođete i kao TV zabilježite prilog.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

22.12.2014 09:43

"POČEO ŠTRAJK U KOSMOSU", RUSI OTKAČILI DODIKA, DODIK OTKAČIO REPUBLIKU SRPSKU, A VI OPET GLASAJTE ZA BAJU I NJEGOVU RAJU.GLADNI SU TI GLASAČI PREDJEDNIČE.

ODGOVORITE
Name

radnici

22.12.2014 09:57

Ispitati ugovor o pravljenju okvirova za kalasnjikove. Radnici rade dan noc okvirove koje prodaju kupcu za 5 KM. A repromaterijal 10 X skuplji. Ko je sklopio ugovor i zasto? Radnici rade dan noc a nemaju plate. Grujo je glavni direktor on je pomocnik zato sto nema skole za direktora. Trenutno je u Tunisu. Pitati Gruju sta radi u Tunisu?

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

22.12.2014 10:19

Re ŽIKA:A šta sa firmama koje je kupio ANDREJ GARTNER ili PETAR DUŠANIĆ?Zaboravljene,kao što će se zaboraviti RAOP ili KOSMOS za 5-6 godlnaAko smo "OPROSTILI" bivšim "GREŠNICIMA",otkud nam pravo da sudimo"SADAŠNJIM".

ODGOVORITE
Name

k'o da gledam

22.12.2014 10:21

Riješiće to Petar Djokić, novi ministar Ministarstva industrije, energetike i rudarstva. Do sada je bio ministar Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite. Konačno za ministra neko ko pozna materiju. Čovjek sa iskustvom u privredi. Dakle idealan kandidat za rješavanje pitanja remontnog zavoda Kosmos Banjaluka. Petar Djokić je u izbornoj kampanji najavio ukidanje nadzornih odbora. On će to sada i provesti. Nadzorni odbori su upropastili sva državna preduzeća. Dobro je to Djokić uočio. Treba uvesti samoupravljanje ponovo ali u pravom smislu te riječi. Radnici remontnog zavoda treba sebi glasanjem da izaberu direktora. Najnovija vlada impulsa će Djokića svakako podržati i u tom mu i faktički pomoći. Faktički, već do kraja januara, Kosmos će faktički stati na noge. I faktički početi donositi stotine miliona kao nekada. Sindikat samo treba pozvati ministra Petra Djokića i premijera Željku Cvijanović da dodju u zavod i upoznaju se sa situacijom. Šta bi u tom svemu bilo dobro za vlast? Prebacili bi svu odgovornost na radnike koji ustvari i jesu krivi za svu ovu sitaciju sa posrnulim kafićima, restoranima brze hrane, autopraonama, ćevapdžinicama, zdravstvom itd. Faktički, nekadašnji privredni giganti su samo kolateral neuredjenosti odnosa medju trgovcima, ugostiteljima i političarima i menadžerima. To će nova vlada sve izmijeniti, i dovesti u red. I to faktički!

ODGOVORITE
Name

mila

22.12.2014 11:03

Nista bez Djoke!

ODGOVORITE
Name

sasars

22.12.2014 11:05

Ja mislim da je pokojni Bobar na onom svijetu već dobio nadimak - Gavrilo ventilator....

ODGOVORITE
Name

Opozicija

22.12.2014 11:32

Raspad sistema. Dok se ove na vlati pita nista pozitivno nece biti . Ulica, pa njih na ulicu i u zatvore pa graditi sistem .

ODGOVORITE
Name

Opozicija

22.12.2014 11:40

Narod drze u toru i lazu . Lazu da para nema a Evropa i svijet su puni para i dace ih uvijek samo sto mi nemamo projekte. Pare Vlade Japana za Ugljevik stoje preko 2 godine zato sto se ne mogu dogovoriti kome koliko ! Tako gdje god ih nema u kombinaciji kocnica !

ODGOVORITE
Name

bj

22.12.2014 12:20

PA LJUD ELVAKO JE PRVO KUPIO MG MIND PA ISISAO SVE PA PRODAO INTEGRALU PA OVAJ OGLODAO SVE I NA KRAJU GURNZT BOBARU DA PODIGNE SILNE KREDITE I DA GA ZAVALI DO KRAJA TJ ELVAKO JE PRAONA PARA TAJKUNSKE HOBOTNICE LAKTASKO KLANA

ODGOVORITE
Name

kosmosova priča

22.12.2014 13:04

Kosmos od jutros strajkuje,i nezna se nista osim obečanja,vele posla ima ali pare idu sporo. Pa za nevjerovati ljudi dobijaju oktobarsku platu iz 2013 na četvrtine i zamoljavaju se za strpljenje.Mnogima se u ovoj državi duguje mnogo manje ali galama mnogo veća.Vlada kao 100 % vlasnik preduzeća se sikira ko robijaš za državu.Pa možda bi mogli reći ko ga briga za radnicima kad oni izgleda samo smetaju.A rekoše da je i Avaz bio pred kapiom Kosmosa danas "Da li to znači nešto?"

ODGOVORITE
Name

jedno pitanje

22.12.2014 14:38

Sta kaze Zeljko Kovacevic sto strajkuje Kosmos?

ODGOVORITE
Name

polje

22.12.2014 16:26

HAPSITE MIN KOVACEVIC ZELJKA I ONDA CETE RAZMOTATI PRAVI KRIMINAL

ODGOVORITE
Name

BN

22.12.2014 18:11

Bobaru svaki dan nesto propada...

ODGOVORITE
Name

Guzonja

22.12.2014 19:25

Glasali ste-dobili ste.Ili sto je jos gore mnogi nisu ni isli na glasanje i time ste pokazali da vam stanje odgovara.A sad se bunite i trazite neka prava? Sedam godina nisu uplacivali socijalno,fale plate i sta jos? Pa sto niste strajkovali u oktobru,tad bi vam mozda nesto i dali,da ostanu na vlasti.Nego ste se sad sjetili?A sad je prosao voz,kasno se j..nom kajati.Mozda vam nesto daju pred izbore 2018te.

ODGOVORITE
Name

007

22.12.2014 20:44

A sada će se Sindikat javiti da "ZAŠTITI"raddnike.

ODGOVORITE
Name

Mali Djokica

23.12.2014 01:12

Hoce li ikad iko pokrenuti postupak otkrivanja NEVIDJENE PLJACKE U RUDNIKU OLOVA I CINKA SASE IZ SREBRDNJCE. GROSS DOO, U KOJOJ DODIK PREKO JEDNE KIPARSKE FIRME IMA 33% VLASNISTVA (provjereno) je dobio koncesiju na rudnik bez tendera i naknade, iako je rudnik i dan danas u stecaju. Takva tajkunsko mafijaska "gimnastika" nije vidjena od kako je gavran pocrnio.

ODGOVORITE
Name

Siromasni Radnik Kosmosa

27.12.2014 16:52

Nedaju ni za hljeb, da zivimo od vazduha a u vazduhu nesto smrdi.

ODGOVORITE