Vlada Srpske pred novim zahtjevima

Izvršna vlast je formirana, a na red su konačno stigli oni najbitniji, građani Republike Srpske. Koliki će biti budžet Srpske u narednoj godini, ali i o pitanjima ekonomske politike narodni poslanici će raspravljati naredne sedmice.

Republika Srpska 19.12.2014 | 20:00
Vlada Srpske pred novim zahtjevima

Sindikalci imaju jasne zahtjeve koje su predali na ruke Željki Cvijanović. Dosljedna primjena svih donesenih zakona je broj jedan, a tek onda donošenje novih zakona. Savez sindikata pod hitno traži donošenje zakona o posredovanju pri zapošljavanju, ali i izmjene i dopune Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju, kako bi radnici koji su odradili 40 godina staža, to mogli i da naplate.

Posebno osjetljiva tema je zdravstvo, pa sindikalci poručuju da mora doći do donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. Pored još nekoliko Zakona koji bi trebalo da budu usvojeni u narednoj godini, po mišljenju predstavnika Sindikata, neophodna je reforma Zavoda za zapošljavanje, koji ne smije da bude samo arhivar.

Programi socijlanog zbrinjavanja radnika, ali i evidentiranja svih poslodavaca koji nisu ispunili svoje obaveze prema državi su takođe na papiru upućenom Željki Cvijanović, a sindikalci i dalje ne odustaju od reorganizacije Vlade i podjele ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite.

Svoje zahtjeve su i poslodavci uputili na Trg Republike. U dokumentu koji je u posjedu BN televizije, ima sedam jasno definisanih i obrazloženih prioritetnih mjera koje su sastavljali predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore Republike Srpske.

Privrednici traže rasterećenje privrede kroz smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta putem donošenja Zakona o dječijoj zaštiti i izmjene Zakona o porezu na dohodak. Zanimljiva stavka je svakako reforma javne uprave, a privrednici teže vezivanju plata u javnoj upravi sa platama u privredi. Ali, po njihovom mišljenju, Srpskoj fali i nekoliko bitnih Zakona, prije svega Zakon o podsticajima i Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza.

Uvijek zanimljiv javnosti, ali i radnicima jeste svakako Zakon o radu. Poslodavcima je to stavka broj dva na spisku prioriteta za narednu godinu, dok sindikalci pitaju koje to interesne grupe žele novi Zakon o radu i zbog čega.

Poslodavci i sindikalci su se ipak složili da novoizabranoj Vladi Republike Srpske nije potrebno 100 dana prilagođavanja. S obzirom da su problemi u Srpskoj stari – novi, kao i većina ministara, prvi izvještaji, ali i zahtjevi će se tražiti prije tog roka, složni su socijalni partneri.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vaskrsija

19.12.2014 22:12

Ma kakav za 100 dana! Vlada ce to da rijesi dok si rek'o "papak"!

ODGOVORITE
Name

borac rs

20.12.2014 05:17

Vlada će imati čvrst oslonac, dosta je papaka u njoj

ODGOVORITE
Name

viktor

20.12.2014 07:03

Papci su najžešći kritičari.

ODGOVORITE