Rastanak se primakao?

Dragan Čović pustio je Milorada Dodika niz vodu i prepustio ga njegovoj sudbini. Hladnokrvno i bez milosti. Očekivano.

 

 

 

Republika Srpska 03.12.2014 | 07:27
Rastanak se primakao?

Učinio je to sa manirom -  dva dana je bio u gostima kod Dodika, da bi mu pojasnio kako HDZ i On (Čović) moraju misliti o budućnosti Hrvata u BiH. A ne o političkoj budućnosti Milorada Dodika, koja gotovo da i ne postoji.

Da li je Čović izdao Dodika? Ne.

Samo je ranijih godina pametno i maksimalno iskoristio Dodikovu nezajažljivu želju da rasipa snagu i gdje treba i gdje ne treba i njegovu iracionalnu potrebu da „svakom loncu bude poklopac“, pa i hrvatskom nacionalnom pitanju u BiH.

Dodikova potreba da razvali institucije BiH, kako bi zaštitio svoje lične interese,Čoviću je došla kao odlična prilika da uz nju upari i sve ono što je bio stvarni problem Hrvata u BiH, kao i sopstvena htijenja.

Proteklih godina, Dodik je vrijeđao, prijetio, odvajao, cijepao, ponižavao EU i SAD, pokrivajući sve svoje postupke nepostojećom podrškom Rusije, a njegov najvjerniji saveznik Čović je sve to vrijeme govorio o „nejednakopravnosti Hrvata u BiH“ i potrebi EU integracija i učvršćivanju BiH.

Dok je Dodik divljao i kada je podržavao Čovića, lider HDZ-a nikada nikoga nije uvrijedio i sve vrijeme bio je javno(verbalno)konstruktivan, a nejavno apsolutno destruktivan,što i jeste jedno od umijeća politike.

Čović nikada nije povjerovao u iskrenu Dodikovu opredijeljenost za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa, svjestan da to pitanje lider SNSD koristi kao sredstvo ličnih ciljeva. Zato je Čović iskoristio Dodika kao sredstvo da svoje lične političke ciljeve, ali i one koje artikuliše hrvatski narod u BiH kroz HDZ, nametne kao prioritete u rješavanju Gordijevog čvora u BiH.

Epilog igre u kojoj je Dodik godinama koristio Čovića je da je Čović na kraju balade iskoristio Dodika. I to u potpunosti.

Dodikovo ubjeđenje da će Čović sopstvene i interese Hrvata staviti iza ličnih interesa lidera SNSD-a, pokazatelj je naivnosti, sada već bivšeg, najmoćnijeg političara u BiH i plod njegovog ultratrgovačkog
pristupa politici, koji kaže da je spreman žrtvovati sve, samo da bi spasao sebe.

Dodik je zaboravio sveto pravilo da u politici postoje samo interesi, a nikako prijatelji. Čoviću je to pravilo, sve vrijeme bliskih susreta sa Dodikom, bila jedina ideja vodilja. Zato je danas Čović u Predsjedništvu BiH, a HDZ na vlasti po svim nivoima u BiH, dok se Dodik nalazi ni na Nebu ni na Zemlji: oprostio se od vlasti na nivou BiH, a, nakon sukobljavanja unutar SNSD-a, mogao bi ostati i bez vlasti na nivou RS (ako ne odmah, za par mjeseci sigurno).

Nije lična tragika Dodikovih političkih promašaja (od kojih je Čović samo jedan mali segment) u tome što će SNSD otići u opoziciju na nivou BiH ili bilo kom drugom nivou, već što On – Dodik odlazi u prošlost. I to izvan svake razumne sumnje.

Čović i ostali bh.političari okreću se promjenama, integracijama, projektima..., Dodik sve većoj izolaciji, koja će njegove unezvijerene i dezorijentisane političke poteze, u bliskom vremenu pred nama, učiniti krajnje opasnim po Društvo u kojem živimo.

Dodik je osoba sa veoma veoma malo oslonaca, a dan za danom i ta nevelika brojka se smanjuje.

Dodikova lakomislenost, lična gramzivost, lakrdijaško ponašanje, devijantnost koju je vaspostavio kao sistem, primitivizam, bahatost... nažalost nisu samo njegov lični problem. To je Nacionalni problem, koji je uhvatio tako duboke korijene da će biti potrebne godine i godine da se posledice tog stanja koliko toliko saniraju.

Kada Dodik konačno padne (što nije daleko) ostaće ogromna Crna rupa, koju će biti vrlo vrlo vrlo teško
zatrpati. Još teže će se spriječiti da ne povuče sve u bezdan.

www.slobodanvaskovic.blogspot.com

 

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Mi sami

03.12.2014 06:30

Putuj igumane...Dok trebas dobar si baja,kad padas svi ti okrenu ledja i lako nadju izgovore.Jos ce prema tebi najposteniji ispasi iz szp.Vidjeces.Tvoji ce te Mile sutati i pljuvati naj vise.

ODGOVORITE
Name

boss

03.12.2014 06:30

To bi ti volio Nemas ti pojma o zivotu

ODGOVORITE
Name

Pop dujic

03.12.2014 06:31

Al pohvali Covica ! Sramno !

ODGOVORITE
Name

U ledja

03.12.2014 06:31

Kad su glasaci SDSa i Saveza za promjene upozoravali Dodika da sa Covicem ne pravi pakt i da ne koristi svaku sitnicu da pljuje po BiH a to je htjeli to priznati ili ne drzava u kojoj zivimo, Dodik se kleo u Covica i opoziciju je proglasio probosanskom.

ODGOVORITE
Name

3 2 1 0

03.12.2014 06:32

Jos da Radojicic podnese "zahtjev za rastavu braka" i slijedi the end.

ODGOVORITE
Name

Uf

03.12.2014 06:36

Uf kakav bloger ..

ODGOVORITE
Name

demagogija

03.12.2014 06:37

Vaskovicu doktor si demagogije.....kako ti ne dosadii covjece...

ODGOVORITE
Name

borg

03.12.2014 06:40

Da je Gebels ziv kontaktirao bi Vaskovica

ODGOVORITE
Name

Kiklop

03.12.2014 06:47

koliki je bio Tito, Sloba pa Karadjic i njihovi najblizi od njih okrenuse ledja. Sto Mile misli da je on drugaciji?

ODGOVORITE
Name

Oj,drugovi jel vam žao

03.12.2014 06:47

Rastanak se primakao ?

ODGOVORITE
Name

p

03.12.2014 06:48

Oj drugovi jel vam žaooooo....

ODGOVORITE
Name

za borga

03.12.2014 06:55

Šta je vasković slagao u ovome tekstu? Moraš biti kvalitetan dodikov dupelizac, pa da ne vidiš da je sve ovo što je vasković napisao u stvari samo istina!

ODGOVORITE
Name

vidje ce se

03.12.2014 06:56

Moj Mile,nisam za tebe glaso,ali vjeruj kunem u oca,majku i brata mrtvog,nikakvo ti zlo nedaj Boze ne zelim,ali bagra oko tebe poput Spirica,Radmanovica,Davidovica,Tegeltije,napravila ti je najvise stete i pazi dobro prvi ce pobjeci od tebe.Zapamti dobro,jer ih znam.Te sto sad napadas vjeruj prija ceti pomoci od ovom mudrog Latina.

ODGOVORITE
Name

sve u bajbok

03.12.2014 06:56

Ko god smatra da u politici postoji prijateljstvo je izgubljen slucaj.

ODGOVORITE
Name

borac rs

03.12.2014 07:10

srbin na baterije a one se naravno prazne.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

03.12.2014 07:24

NIJE PROBLEM STO DODIK NIJE VLAST U BIH,VEC TO STO NAS POKRADE, I NAROD NEMA ZA SUV HLJEB.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

03.12.2014 07:49

Sve su to maniri koji pristaju uz nadimak VELIKI BAJA. Čović je lukavi Latin koji ima jasne i dugoročne ciljeve a Baja je za jednokratnu upotrebu.To su shvatili svi samo ne mi iz Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Kokan

03.12.2014 08:04

„Stop majorizaciji Hrvata u BIH“ je peticija koju je vlada RS sdušno podržala. Ova peticija se potpisivala na trgu Krajine u Banja luci u u februaru 2011.g, a godinu dana ranije ista ta vlada nije dozvolila potpisivanje peticije Srba izbjeglih iz Hrvatske za rješavanje njihovih imovinskih prava.

ODGOVORITE
Name

Player

03.12.2014 08:15

Za poprilično visprenog političara iznenađujuće je da je Baja u pleasu sa Čovićem ispao potpuni diletant. A možda je to samo logični kraj njegove politike destrukcije i opstrukcije na nivou BIH, jer je svakom domaćinu jasno da ne možeš sređivati sprat kuće dok rušiš krov. Odnosno možeš, ali je besmisleno!

ODGOVORITE
Name

Pero

03.12.2014 08:31

I vrapcima na grani je jasno da je Dodika i Čovića do sada povezivao prioritetno lični interesi, zarada, pardon, pljačka državne imovine. Osnova toga, bila i biće, uvijek je pozicija, politička moć, uticaji. Do sada su je i jedan i drugi imali. Jedan u srpskom a drugi u hrvatskom korpusu (kako se kaže) u BiH. Razlika je samo u tome kako se ko od njih ponašao u tim odnosima. Jedan, Dodik, manirima klasičnim za bogate (na vlasti) Srbe : bahato, primitivno, autokratski, podcjenjivački prema drugima, a Čović tipično za Latine; mudro, skromno, ponizno. U međuvremenu su i jedan i drugi zarađivali (krali) milione, što svako za sebe, što zajednički. Kad ste vidjeli, a nećete ni vidjeti, da Čović pjeva kafanske pjesme po šatorom, iako nije predsjednik jednog entiteta. Kao Dodik. Pa taj vid ponašanja (Dodikov) ne bi priličio ni jednom običnom poslaniku a kamoli predsjedniku jedne države, kakva je takva je. Čolić je jednostavno shvatio dvije stvari: prvo, da Dodikov politički (i ne samo) brod tone i, drugo i najvažnije, da je Izetbegović u mogućnosti (i zbog toga čvrsto riješen) da i bez Čovića formira vlast, kako na federalnom tako i državnom nivou.Čović, kao pragmatičan i mudar političar, je shvatio da ako se bude držao Dodika (koga Izetbegović s pravom neće) može i sam da izvisi, i to bi se sigurno desilo. Drugo, kod Čovića je nedavno bio Milanović (premijer Hrvatske) preko koga je, pretpostaviti je, EU izvržila pritisak da se otkači od Dodika, jer je sa svojom retorikom (skoro pa ko' Šešelj) dosadio i Bogu i Narodu (čitaj EU i SAD). Dodik se ponaša slično Miloševiću, (sam protiv svih) i toliko je pretjerao da gubi (ili je već izgubio) i masonsku, i jevrejsku a ubrzo će i rusku, podršku. Najgore je što Dodik neće lako prepustiti vlast i, kad mu dođe sudnji dan, zatalasaće ono malo naroda što je, ili će još, ostati uz njega, a to može da dovede do nemira, sukoba, i ko zna šta sve ne. Drugim riječima, da dovede u pitanje i samu RS za koju se (samo deklarativno) bori. Neka nam je Dragi Bog na pomoći, i neka neko konačno uradi nešto na tome da napravi VELIKU KOALICIJU, ali bez lopova, kriminalaca, mafijaša, itd (da li takvih u RS uopšte još ima).

ODGOVORITE
Name

jovica

03.12.2014 09:16

Re za borga...zato je cavicev dupelizac...

ODGOVORITE
Name

Snaga Naroda

03.12.2014 09:21

Izetbegović je postavio ultimatum Čovići: ili se otkači Dodika, ili nema saveza u formiranju vlasti ni na nivou Federacije ni na nivou BiH. Znajući da Izetbegović i bez njaga može da formira tu vlast i da se ništa ne desi (jednostavno zakon brojeva i matematike), i znajući da samo ako učestvuje u valsti može donekle da prikrije svoj kriminal, Čović, kao svaki pragmatičan političar i čovjek, bira opciju da zaštiti sebe a ne Dodika. I to je to. Sada Dodik iz dana u dan ostaje bez podrške od do juče najbližih političkih pajtaša, i samo je pitanje dana (mjeseca) kada će ga napustiti (javno i zvanično) njegovi najbliži saradnici u stranci. Vidite i sami da se u javnosti ne pojavljuje (ni izjavama ni slikanjem) jedan broj ljudi iz njegovog najbližeg okruženja (Špirić, Radmanović, Radojičić). Samo, ako se neko nada, ne ide sa scene ni tako lako ni tako brzo neko ko je za 9 godina ovladao svim ključnim institucijama sistema/države (policija, finansije, energija, mafija), tako da će se i na Dodikov odlazak malo pričekati. Kao što se čekalo i na odlazak čoveka zvanog "malo morgen", sjećate se. Uz Dodika javno i deklarativno ostalo je samo još mali broj ljudi iz njegovog okruženja, uključujući i Jovanku Orleanku, koja je jedina (uz Zorana Stevanovića, načelnika Opštine Zvornik) htjela da prihvati premijersko mjesto. Mnogi misle da on nije htio druge, a ustvari je obrnuto. Sad Dodik kaže da neće i da mu nije iteresantna vlast na nivou BiH a koliko juče je govorio obruto. Pa ko da takvom lideru vjeruje tako da on (Dodik) iz dana u dan tone i tone, i nema vremena da se posveti svom zdravstvenom stanju (tipično za bahate Srbe) koje je veg podobro narušeno. A ti narode : "ne lipši magarče do zelene trave"

ODGOVORITE
Name

Cezar

03.12.2014 09:27

Da ih se samo riješiti. Obojice.

ODGOVORITE
Name

miki

03.12.2014 09:40

covjece ne budi malen dok ides ispod zvijezda!!!

ODGOVORITE
Name

Lala

03.12.2014 09:54

Nema te cijene da bi lopov lopova ostavio(Covic-Dodik)da Covic nema saznanje kakva je situacija u Dodikovoj stranci i da ce se raspasti za koji mjesec a on(Dodik)zavrsiti iza resetaka.Covic je samo pameten i na vrijme se sklonio od njega da ne bi vec sada i sam otisao u propast.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

03.12.2014 10:28

ŽALOSNO!!!NAROD TRPI,POLITIČARI UŽIVAJU.AKO IZGUBE POZICIJE U SVOJOJ STRANCI,FORMIRAJU NOVE PARTIJE.ČAVIĆ,KRCMANOVIĆ,KOMŠIĆ ITD.PA ONDA LJUTI NEPRIJATELJI SE UDRŽE PROTIV VLASTI,A NAROD KAO OVCE.NJIHOVA PRIMANJA U PROSEKU VREDE ZA 1MESEC KAO 20 DO30 MIN.PENZIJA ILI 10 DO 15 INVALIDNINA RVI IV KAT.ZAŠTO NE SMANJE SVOJA PRIMANJA,UKINU"BELI HLEB",SMANJE LUKSUZ(KOLA,ODVOJENI ŽIVOT).NAMA SAMO PREOSTAJE DA SE PRIPUCAVAMO PREKO DRUŠTVENIH MREŽA.HVALA ORGANIZATORU.

ODGOVORITE
Name

Nemanja

03.12.2014 10:39

Naivni traktorista-da nekazem glupan.

ODGOVORITE
Name

MITAR

03.12.2014 12:49

Vaskovicu postajes smesan sa svojim tekstovima.Zivela Republika Srpska Ziveo Predsjednik Milorad Dodik!!!

ODGOVORITE
Name

JAh

03.12.2014 12:50

Svi se momci pozenise samo ova dvojica rasturise brak.

ODGOVORITE
Name

srbin bl

03.12.2014 16:53

Na pres konferenciji sa Bajom, Covic izjavljuje da ce HDZ biti u savjetu ministara bez obzira ko ga bude sastavljao od srpskih i bosnjacih stranaka, kristalno jasno, cao i dovidjenja!

ODGOVORITE
Name

prijedor

03.12.2014 18:28

Mitre, šipu ga.

ODGOVORITE
Name

CVRLE

03.12.2014 18:44

ETO SAD JE COVIC VECI BAJA.

ODGOVORITE
Name

OOO

03.12.2014 19:17

Oj Drugovi jel vam Zao???Jel vam Zao???

ODGOVORITE
Name

BiH Mostar

03.12.2014 20:14

Mi Bošnjaci smo pogriješili što nismo 1991 godine stali na stranu Srba. Hrvatske danas nebi bilo ili bi bila zapadno od Karlovca, a Čović bi danas bio zastupnik iz reda nacionalnih manjina u pokrajinskoj Skupštini u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Miki

03.12.2014 20:26

Oj drugovi jel vam zao rastanak se primakaooooooo primakaooooooooo primakaooooooooooooo

ODGOVORITE
Name

trostruki obruc

04.12.2014 05:10

Ja mislim ljudi,ko preuzme SIPU i kada podje raditi svoj posao pocev od RS,FBH,moraa na umu da ima pored sebe obezbjedjenje ,trostruki obruc ko na Sutjesci.Jer ovo sto citam volio bih da vidim ko moze privesti zakonima pravda,poljubio bih ga u dupe rosno.

ODGOVORITE
Name

Slavko 8990

04.12.2014 19:18

Stvarno jadno.

ODGOVORITE