Norveška najbolja, BiH najgora

Prema Godišnjem indeksu presperiteta britanskog instituta Legatum, najprosperitetnija zemlja na svijetu je i dalje Norveška i to šestu godinu zaredom.

Svijet 17.11.2014 | 10:30
Norveška najbolja, BiH najgora

Ovaj index baziran je na 89 različitih ekonomskih analitičkih varjabli kojim se mjeri uspjeh u industriji, obrazovanju, zdravstvu, slobodi, prilikama i društvenom kapitalu.

Nakon Norveške slijede države Švajcarska, Novi Zeland, Danska, Kanada, Švedska, Australija, Finska, Holandija, dok SAD završavaju listu deset najprosperitatnijih zemalja svijeta.

Prema ovoj listi Bosni i Hercegovina se nalazi na 91. mjestu i ubjdljivo je najgora od zemalja regiona. Slovenija je na 24. mjestu, Hrvatska na 50.. Crna Gora je 65. a Makedonija 69. na ovoj listi. 

Srbija se nalazi na 77. poziciji ove liste.

https://www.6yka.com/

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

derventa

17.11.2014 10:21

Naravno da to su zemlje evropskr prave norveska i svecka a bih je jedno smece od drzave ako se uopste moze nazvati drzavom

ODGOVORITE
Name

Md

17.11.2014 12:11

Sve banana drzave koje su fasisti sa zapada napravili ne lice ninasto sad se jos sprdaju sa njima,pa vi ste ih napravili Slovenija,Hrvatska,Bosna,Makedonija,Kosovo,pa eto vam sada

ODGOVORITE
Name

srbin

17.11.2014 12:26

Ovi nasi politicari da imalo imaju svijesti pokupili bi se I otisli sa vlasti I da prepuste nekome ko zna voditi drzavu. Mene kao predsednika jedne drzave bi me bili sramota da je moja drzava zadnja u gotov svim istrazivanjima.

ODGOVORITE
Name

rodjo

17.11.2014 17:20

Ja u ovo ne vjerujem, nasi ekonomski pokazatelji govore sasvim suprotno. Kod nas je non stop privredni rast i to svaki kvartal. Tako kzu nasi strucnjaci iz Vlade, rast i samo rast...mozda vodostaja rijeka? Ma sta oni znaju, zavrse skolu i samo znaju obavljati jedan posao, ekonomist-ekonomiju itd, to nasi UNIVERZALCI obavljaju bez skole. Ako treba uciti za 3 mjeseca 5 fakultetskih diploma, sa krompir pecatom,TO SMO MI.

ODGOVORITE