ИРБ „погурала“ Дукића са 3,5 милиона КМ да јој врати дуг

Инвестиционо – развојна банка Републике Српске откупила је 3,5 милиона марака вриједне обвезнице фирме “Цастеллина Српска” из Модриче у власништву бизнисмена Пере Дукића, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 09.05.2024 | 14:44
ИРБ „погурала“ Дукића са 3,5 милиона КМ да јој врати дуг

Јавни позив за упис и уплату прве емисије објављен је 19. априла, а јуче, нешто прије подне ИРБ РС је у три наврата купио све емитоване обвезнице.

Информацију је за ЦАПИТАЛ потврдио и директор ИРБ-а Дражен Врховац.

“Наши сектори су радили анализу куповине ових хартија од вриједности и дали позитивно мишљење тако да је управа ИРБРС донијела одлуку о куповини обвезница”, казао је кратко Врховац.

Иначе, занимљиво је да се Дукић, односно “Цастеллина Српска” задужио управо како би вратио дуг према ИРБ-у, који има према Фонду за развој и запошљавање.

Тако ће он након што му новац буде на располагању банци исплатити 1,9 милиона марака, док ће остатак искористити за набавку пољопривредне опреме.

Као гаранцију за уредно плаћање обавеза, поред бланко мјеница, Дукић је дао хипотеку на девет хектара земљишта, три силоса, резервоаре за гориво, пословне објекте, складиште, сушару, свеукупно процијењене на 7,46 милиона КМ.

Поред тога, гарантује и са два трактора, системом за наводњавање, квадом и другом опремом укупно вриједном 1,28 милиона марака.

Доспијеће емисије је 60 мјесеци, а каматна стопа износи 6,70 одсто на годишњем нивоу.

Предузеће има осам запослених и добит од 327.710 марака у прошлој години, а примарна дјелатност му је обрада земљишта и узгој житарица.

Интересантно је да је ИРБ већ примијенио овакав модел када је обвезнице емитовала “Нискоградња” из Лакташа у власништву Љубомира Ћубића.

Наиме, Ћубић је прво од ИРБ-а добио два милиона марака како би вратио дуг бизнисмену Милету Радишићу који му је блокирао предузеће, да би затим од “Нискоградње” откупила емисију обвезница из које јој је тај новац враћен.

На тај начин спасила га је тоталног банкрота, јер му је направљен својеврсни репрограм обавеза.

У оба ова случаја агент је било брокерско друштво “Монет брокер”.

(Цапитал

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

блбл

09.05.2024 14:59

Директор ИРБ а, се понаша као да је наслиједио паре, па их тако и троши. Докле висе, да исти добивају кредите, само се мијења начин на који се задузују, а онда преко ИРБ а све реализују. Ту је круг лљуди који ради шта год желе. Перо је један вели лажов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дака

09.05.2024 16:43

Врховац директор се не мозе понашат другачије кад вади паре од разноразних конференција које организује у свој џеп. Бивши наш Приједорски поштар и кафанџија да којекавим приватним дипломама од Широког бријега до Добановаца. Плате у ИРБ банци имају по 7 хиљада марака а не раде ништа.

Name

Ја

09.05.2024 15:17

Хахахах, овима ниједна озбиљна банка не би дала кредит (није да се нису распитивали)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

09.05.2024 15:33

Боље речено у оба ова случаја је агент био Милокрад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

09.05.2024 15:33

Боље речено у оба ова случаја је агент био Милокрад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Модерано

09.05.2024 16:58

Доктор наука Врховац са три извршна директора ИРБ -а је обишао Европу, промовишући економске потенцијале Републике Српске. Сада су у Абу Дабију. Преостала је још Америка и Аустралија. И онда су завршили са земаљском куглом. Резултати страних улагања су Нула и остаће Нула. А авионске карте, скупи хотели и дневнице и остали "трошкови". Е то ми сви плаћамо. Све је ала гала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

10.05.2024 07:42

БУРЛИН УВЛАКАЧ И ПОТРЧКО, ПОТПИШЕ СВЕ ШТО МУ ЦАР БУРЛО НАРЕДИ. ПЉАЧКА СТОТИНА МИЛИОНА СЕ НАСТАВЉА. ЂЕС ЛОПОВ!

ОДГОВОРИТЕ