Руси скинули тајност са архивских аката из ИИ свјетског рата

- Одељење руске Федералне службе безбедности (ФСБ) за Крим и Севастопољ скинуло је тајност са архивских докумената о борбама совјетских војника против нацистучке Немачке у Другом светском рату.

Свијет 08.05.2024 | 16:14
Руси скинули тајност са архивских аката из ИИ свјетског рата

Објављени документи укључују извештаје, податке из извиђања и протоколе испитивања немачких заробљеника, преноси ТАСС.


Нацисти су са Крима истерали око 60.000 совјетских грађана, углавном ратних заробљеника, након што је Црвена армија пробила немачку одбрану код Перекопа у пролец́е 1944, према архивским докуменатима.


''Након што су Руси 9. априла 1943. године пробили немачка утврђења код Перекопа, сви руски ратни заробљеници, затвореници и турски батаљони формирани из редова руских заробљеника хитно су отпремљени у Констанцу у Румунији.

Осим тога, неки цивили који су добровољно пристали да оду, колико се сец́ам, око 60.000 људи, углавном кримских радних екипа формираних од ратних заробљеника, било је интернирано у Констанцу", рекао је генерал-пуковник Вермахта Ервин Јанеке.

Он је то изјавио у затвору у Севастопољу, након што су га совјетске снаге ухапсиле у Доњој Саксонији у јуну 1945.

Немци су са Крима однели и музејске експонате, каракул овце, памук и дуван, пише ТАСС.

Немачки генерал је говорио и о походима немачких команди против кримских герилаца, које је СС

Генералштаб неуспешно покушао да елиминише бомбом и експлозивом са отровним гасовима.

Како је рекао Јанеке, герилци су се сакрили у каменоломима, које су Немци блокирала како би кримски војници остали без хране и воде.

Око 350 герилаца је изашло, а Јанеке наводи да је њих 40 стрељано.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

А колико

08.05.2024 17:22

...је оригиналан, могу да замислим! Колико је било додавања и одузимања у ових 80 година само да би се Стаљин показао као добар а Њемци лоши... Као и за Катинску шуму гдје се 1999 открило да су 20 000 пољских војника и генерала поубијали Руси а не Њемци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

08.05.2024 20:11

То ти из искуства, а?

Name

Дарко БЛ

09.05.2024 09:08

А дје су насе архиве из Јасеновца? Никад их нико неце видјети, а не отворити.

Name

Озна

08.05.2024 17:37

Када це бити доступни архива о силовањима које је су цинили појединим припадници Црвене Армије и ста је по томе цивила њихова команда ? Исто тако која је то национална грипа била доминанта на Криму и ста је урадјено са тим народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

08.05.2024 18:06

Као цовек могу да казем да ми је зао сваког ко је био зртва. Као особа која размисља могу да казем да су Русија и многе друге дрзаве, требале да спроведу и вецу репресију. Помињете силовање? Процјена је да су цевеноармејци силовали 2 милиона зена. Да су само над немцима извесили равнцање рацуна, где би били Немци? 22 милиона градјана совјетског савеза је страдало од Немаца. Да су исли 1 за 1, сто су реално могли, у истоцној њемацкој не би претекло ни прасе. Ту су и други добропознати сарадници нациста као нпр. балтицке нације, хрвати, мадјари, Албанци, па цак и Румуни. Да нису веровали у ненационално друство и да су хтели спровести равнање рацуна. Са територија које су заузели, одвели би у сибир целокипну популавцију и тамо би радили до смрти. И то би их раздвојили на муске и зенске логоре, да изумру временом. Не казем да су то требали урадити заправо среца па се нису то урадили. Али да су се водили цистом логиком равнања рацуна, не би им сада Албанци, Хрвати и други који су подрзавали нацисте, слали орузје од којих гину њихова дјеца. Сто је најзалисније, вецину тог орузја је ссср поклонио или дао испод сваке цијене тим истим нацијама. Тако да о правди нема ста да прицате. Слицно као и код нас на Балкану. Кад Хрват и Босњак помене правду, само нека казу је ли правда да поравнамо рацун? Рецимо рацун за Јасеновац? Среца па ни не размисљамо тако и не треба тако да се размисља. Зато не помињи правду.

Name

Приједорчанин М.

08.05.2024 19:18

Руси су 45г били брутални у Србији,посебно у Војводини,многе жене и дјевојке силоване,умало због таквих догађаја да дође до обрачуна,коча поповић интервенисао код руског генерала,генерал му каже;руски војник мора *ебати и обећао да се виŝе то неће понавити,само се смањило итд....

Name

То би само

08.05.2024 19:19

Могао Мемориал, они раде на разоткривању Стаљинових злочина, никако овај фсб, КГБ или нкwд. Али Мемориал је забрањен од Путина. Његова се истина мора чути.

Name

Озна 2

09.05.2024 10:36

Причао ми један цовјек зато знам све. Имате ли ви појма о звјерствима Нијемаца нациста, хрвата устаса, разних балиста или само иде причао ми један цовјек. Архива се и чува да би се видјело касније шта је ко радио. Зашто Запад није у последњих 80 година ништа рекао о лошим Русима а сад одједном сви у колону против Руса да њих оцрне а своје кооперанте заштите од истине.

Name

Дзомба

09.05.2024 11:40

Када це бити доступна архива о силовању српских жена и девојака које су чинили припадници Црвене Армије.

ОДГОВОРИТЕ