Без образложења власт одустала од закона о фемициду

Док број убистава жена расте, а начини постају све суровији, покушај да Република Српска добије Закон о заштити од насиља у породици и насиља над женама у коме се први пут спомиње и термин фемицид је пропао, јер је Министарство продице омладине и спорта, без образложења, одустало од њега.

Република Српска 08.05.2024 | 11:53
Без образложења власт одустала од закона о фемициду

Поручиле су ово посланице ПДП у Народној скупштини Републике Српске, Тања Вукомановић и Мирна Савић-Бањац, уз напомену да је Пословником о раду НСРС предвиђен је рок од шест мјесеци које предлагач има од нацрта до приједлога закона, те да је тај рок истекао 3. маја.

- То значи да је овај закон бачен у воду. Осим што је најтежи облик насиља над женама назван правим именом, највећа новина јесте регулисање поступка хитне мјере заштите, а све како би се обезбиједила бржа реакција надлежних и да би се спријечио управо тај најтежи облик насиља, односно убиство – рекла је Вукомановић.

Додаје да је највише буре на јавним расправама било управо око члана 6. овог закона, који дефинише шта је фемицид, у чему, тврди она, нема ништа спорно.

- То што министарство ћути даје нам простора да наслутимо да су попустили под притисокм оних који тврде да ће увођење термина фемицид угрозити традиционалну продицу и дискриминисати мушкарце. То није тачно, осим ако се насиље у породици сматра традиционалним.

Несхватљиво је да у 21. виједу саботира борба против насиља и да се прокоцка шанса да Република Српска оде корак напријед када је у питању борба протви насиља у породици, које је у преко 90 одсто случајева насиље над женама  – наводи она.

Она поставља питање да ли су у међувремну ријешени проблеми насиља у породици па нам закон више не треба и како то одјеном у Влади уважавају глас јавности, кога нису чули када су по хитном поступку криминализовали клевету.

- Било им је важније заштитити себе од новинара, него жене од насилника. Да ли Влада чека још једно убиство да опет најави нови закон? Статистика је црна, а реалност још црња, јер нико не зна колико жена ћути и трпи насиље, а са оваквим односом власти ћутаће и даље – поручила је она, додајући да се ни постојећи механизми које закони у Српској омогућавају не користе довољно, убиства жене којима је претходило насиље у пордици добијају минималне затворске казне, јер правосудна заједница још нема сензибилитет према овом облику убиства.

Зашто је Влада Српске бацила вријеме и новац на закон од кога ће на крају одустати упитала је Савић-Бањац подсјећајући на црну статистику када је у питању насиље над женама.

- Прошле године у БиХ је убијено десет жена уз седам покушаја убистава. Од броја пријављених случајева насиља у породици, процесуирано је 35 одсто, у 10 одсто су изречене предвиђене мјере. Скоро 1.500 жена и дјеце збринуто је у сигурним кућама, а Влада Републике Српске се игра са законима – наводи Савић-Бањац.

Додаје да је поражавајуће то да су посланици из медија сазнали да од закона неће бити ништа.

- Ако је већ била проблем форма, могло се приступити измјенама закона и да он буде усвојен у форми која је прихватљива за све, јер је у овом случају важна суштина, а не форма. Наш приједлог је био да се, за почетак у законодавство уведе термин фемицид, па у неким сљедећим корацима то буде и посебно кривично дјело. Умјесто да идемо ка томе да фемицид буде третиран као тешко убиство, ми смо запели и код самог увођења термин –наводи Савић-Бањац.

Истиче да су ово теме у којима је савки сат битан, те поставља питање ефекта и раније предузетих мјера.

- Тражићемо извјештај од ресорног министратва које су мјере урађене до сада и какав су ефекат даље. Вољела бих да чујемо и који су резултати увођења експериманталног предмета хуманост и безбједност? Да ли се дјеца од раног доба уче да имају нулту стопу толераницје на насиље? И најважније, да ли уопште имају намјеру да праве нови закон или је све била представа? – упитала је она.

Савић-Бањац закључује да поред наведеног неће одустати од намјере да се у законодавству Српске фемицид третира као тешко убиство, за које би санкције биле прописане и до 45 година затвора.

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

лео

08.05.2024 12:12

Ко о чему ПДП о небитним темама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2024 14:00

Питање за Драскиву групу у НСРС ; ко убаци празан листиц и даде Доди цетвртог делегата?

Name

Ре

08.05.2024 14:13

Глуп си ти за ове теме.

Name

Вама

08.05.2024 15:34

Ботовома је што Кошарацфункционер млати пребија и прогони своју супругу а да неко вашу мајку ,сестру туче прогонида ли би било и тада у реду

Name

Очекивано

08.05.2024 12:14

Да ријетко које министарство Р.С-е,ради посао у корист,или у сврху заштите грађана,што наводи грађане да су та министарства штетна,и беспотребно!!! Страшно,понижавајуће за људски род,и сама помисао да их плаћамо како би радили,против нас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

08.05.2024 12:37

Како ће донијети тај закон, надлежно министарство, када у скупштинским клупама, сједе насилници. Страшно, колико нико не води рачуна о насиљу у породици, али и другим видовима насиља. Када се десе трагедије, онда је све касно. Зато нам је омладина, бахата, неваспитана....а узори су им управо насилници, тајкуни...пропало друштво, једном ријечи. Без обзира, борите се свим снагама да се насиље казни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре полетарац

09.05.2024 07:26

Ко ће заштитити наше синове од спонзоруша,шуша,намигуша барбика,принцеза,феминисткиња, инфлуенсерки,ботокса,силикона и лажних трепавица ??

Name

То је лутко противуставно

08.05.2024 12:38

Не може живот једне жене аутоматски вриједити више од живота једног мушкарца! РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА НИЈЕ ЈЕДНОСМЈЕРНА УЛИЦА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

08.05.2024 19:12

Позивас се на устав, а не разумијес систину проблема. Или се мозда, мускарцино, намјерно правис да не разумијес. Насиље и злостављање у породици су најстраснији злоцини. Убиство у породици је дефинитивно тезе од, рецимо то тако, обицног убиства. Сигирно немас кцерку, јер да је имас не би се претварао да је фемицид исто сто и друго убиство, а сигурно не би ни једну даму (била она цлан секте или не) називао лутком. Ја ти од срца зелим да добијес кцерке или унуке, мозда успијес да науцис да постујес и цијенис зенски род...

Name

Марија Маја

08.05.2024 13:24

Да су жене, случајно, јаче од мушкараца онда би 99% било насиље над мушкарцима. Тренутно преко 90% сукоба изазову жене само што извуку дебљи крај, па онда криви мушкарци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пдп

08.05.2024 14:02

Ова снајка подланик земљо отвори се напису јој на папиру у скупстини и то незна процитати Станивуковицеви сколовани кадрови то симби .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лео

08.05.2024 14:05

Лео, небитан си ти! Жене су закон и мора их се заштитити! Валда имаш, мајку, сестру, дјевојку, жену.. Небитно и да немаш, никога, ово, ниси смио написати, ко год да си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцип

08.05.2024 14:59

Ко си бре ти полуписмени парамецијуму да одређујеш било коме шта смије писати а шта не?

Name

РЕ РЕ Лео

08.05.2024 15:32

Има ваљда и брата, оца, сина... Ено оног јадника у Бањалуци избола партнерка ножем... Треба ли и за то аутоматски ићи доживотна робија? Или је то само ако је жртва женско? У том случају је ПРО ТИВ УС ТАВ НО...

Name

+

08.05.2024 14:50

Али нису одустали, од закона о имунитету и забрани јавне ријечи. Фуј Власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

08.05.2024 14:51

Лео. Немаш ти појма о животу. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

08.05.2024 18:44

Ста цемо кад зена убије зену, је ли и то “фемицид”? Побогу људи па нисмо сисли са гране, имали смо и до сада законе које су писали паметни људи и ститили су и стите људска бица без обзира ког су пола и старости.Сад нам треба агресивни феминизам и ЛГБТ + плаценицки лоби да унакази све и спроводи своју политику. Питајте неког прије но подрзите тај олос сто за доларе сакати нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооòоо

08.05.2024 20:40

КАД ЈЕ МИНИСТАРКА ОД УТИЦАЈА МЛАТЕ ЊОМ КО МЕТЛОМ БИТНО ДА ИМА 15 САВЈЕТНИКА КОЈИ НЕ РАДЕ НИШТА

ОДГОВОРИТЕ