Вучић: Хвала Си Ђинпингу на подршци и помоћи Србији

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас председнику Кине Си Ђинпингу на подршци коју та земља пужа територијалном интегритету и суверенитету Србије и истакао да је Кина много помогла економском развоју Србије од 2016. године, али и много помогла Србији у свим областима.

Србија 08.05.2024 | 11:02
Вучић: Хвала Си Ђинпингу на подршци и помоћи Србији

На почетку разговора са кинеским председником у Палати Србија, Вучић је истакао да је веома срећан што је у прилици да прими кинеског председника и што је он изабрао Београд као једну од дестинација током посете Европи.

"Мојој личној срећи нема краја због ваше посете наше земље. Могли сте да видите и по огромном броју људи који вас је сачекао и дошао да поздрави колико вас Србија цени, поштује и воли. И хвала вам на тој посети", рекао је председник Србије. Он је истакао да две земље имају одличне односе у свим сферама друштвеног живота.

"Од политичких консултација, када имамо проблеме као мала земља са којима се суочавамо, због притисака који долазе са различитих страна, због самосталне политике коју водимо, ми позовемо наше кинеске пријатеље, позовемо вас, председниче Си, позовемо ваше сараднике и молимо за подршку и молимо за помоћ", рекао  је Вучић.

Председник је истакао да је наша земља чврста и непоколебљива када је у питању поштовање Повеље УН и поштовања међународног поретка, као и да смо веома  одани пријатељи.

"И нас када неко пита за питања у Кини, наши одговори су увек најједноставнији. Код нас нема компликације и када нас питају нешто и око Тајвана, Хонгконга, сваког другог питања, наши одговори су врло прости, врло једноставни - у складу са принципима кинеске политике и принципима међународног јавног права. Тако је било, тако ће и бити", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је за Србију од огромног значаја и то што Кина, уз налог и подршку Си Ђинпинга од 2016, значајно доприноси економском напретку Србије.

"И ја никада нећу заборавити ваш говор када сте се обратили радницима у железари Смедерево и када сте рекли да ћете покушати да решите наш деценијски проблем када нико није видео начин да се тај проблем реши. Ми и данас тамо имамо пет хиљада људи запослених који свих ових осам година примају уредну и пристојну плату, веома добру плату захваљујући вама, захваљујући Народној Републици Кини, предузећу ХБИС. Али то су још и друге хиљаде људи кооперанских предузећа које заједно са њима раде", рекао је Вучић.

Он је обавестио кинеског председника да су три кинеске компаније три највећа извозника из Републике Србије - Железара,  Зиђин рудник бакра у Бору и Зиђин рудник злата.

"Сва три су највећи извозници, дакле три највеће извознике у нашој земљи. И захваљујући томе, захваљујући индустријској сарадњи, захваљујући развоју инфраструктуре, а у инфраструктурним објектима што смо урадили заједно, а што планирамо заједно између 22 и 25 милијарди евра. Дакле, то је буквално подигло и обновило нашу земљу", поручио је председник Србије. 

Додао је да имамо још много тога заједно да урадимо.

"Оно што је био наш сан, изградња пруге Београд-Будимпешта, ми на српском делу то приводимо крају. И ми ћемо пре краја ове године, захваљујући изузетном ангажману ваше железничке компаније, успети да завршимо све радове на територији Републике Србије. Очекујемо да ће и наши мађарски пријатељи", рекао је Вучић.
 Он је оценио да је Уговор о слободној трговини отворио широм врата напретка Србији.

"Желимо да видимо још кинеских пријатеља, отворићемо линије за Шангај и Гуангжоу, осим линије за Тијанђин. Желимо да видимо много више кинеских туриста, желимо да видимо још много више кинеских компанија у различитим областима, данас потписујемо, не само 29 државних споразума, већ и много комерцијалних уговора", рекао је Вучић. 

Подсетио је да Србија купује девет најмодернијих кинеских возова за Експо и да је једна композиција већ стигла у Србију.

"Ја сам се, поштовани председниче, спремао и целу ноћ и данима сам се спремао, ја бих могао овако да говорим о нашој сарадњи бар пет сати, можда и шест сати", рекао је Вучић Сију и пожелео му добродошлицу у Србију.

(Тањуг) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

08.05.2024 11:41

Кинезима је довољно да преузму све постојеће природне ресурсе, све руднике, њима је битно да су запосели руднике бакра, злата и још неких метала, сво обрадиво земљиште, потенцијално планирају и преузимање елелектроприведе, све би они отели што им се дозволи, ако се земља толико задужи да ничим није могуће враћати кредите, а на правом је путу да то уради. Лудачко задуживање за мегаломанске пројекте који баснословно коштају јер мора сви да се уграде, идиотска градња националног стадиона на 180 хектара најплоднијег обрадивог земљишта у Сурчину, градња мреже аутопутева и брзих цести, пруга, лудачка градња болница, школа, обданишта, у других силних непотребних зграда, стадиона по свим већим градовима, спортских хала, Експоа који ће сахранити Србију, свега што је мртви капитал. Кинези не убијају оружјем, него нам све отимају и претварају у најгору афричку колонију. Не раде то насилно, добровољно се на све пристаје, даје под конесију, тј. отима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

08.05.2024 16:46

Браво мајсотре за коментар, пун погодаг, право у центар, у срж проблема. Какви кинески пљачкаши, то треба најурити са наших рудника. Могу неку фабрику да отворе и то нема да им се даје 20 хиљада евра по радном мјесту.

Name

Тони

08.05.2024 12:02

Све је то захваљујући челичном пријатељству Вучића и Си Ђи Пинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташ

08.05.2024 12:13

Свака част за два велика господина и човјека! А гдје је икона из Бакинаца? Како ће то без њега?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема цијене

08.05.2024 12:15

Оно кад највећи свјетски комуниста додје у посјету, а вјерници клечу пред њим! Душа гледати за очи,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

08.05.2024 15:04

КАКО РЕЧЕ ПРЕДСИЈЕДНИК ВУЧИЋ. МОРАМО, БИТИ ПРИЗЕМНИ И ВРИЈЕДНО РАДИТИ. ТАКО НЕЋЕМО БИТИ У КРЕДИТИМА. НЕ МОЖЕ НАМ ВУЧИЋ ПОВЕЋАТИ СТАНДАРД, ВЕЋ И МИ МОРАМО ВРИЈЕДНО РАДИТИ. Обичан човјек из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРИЦС

08.05.2024 16:09

Ако неце ЕУ са својим уцјенама има Кина и Русија које хоце сарадњу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

08.05.2024 18:01

Браво за два Прецедника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дацко

09.05.2024 12:43

Браво за лепе реци упуцене Прецеднику Кине

ОДГОВОРИТЕ