Лајчак допутовао у САД, састао се са Ескобаром

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак допутовао је у САД, где се састао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а састанак је оценио као "веома продуктиван".

Свијет 07.05.2024 | 09:50
Лајчак допутовао у САД, састао се са Ескобаром

"Управо стигао у САД. Имао сам веома продуктиван састанак са америчким специјалним изаслаником Ескобаром, упуштајуц́и се у неке дубинске дискусије. Радујем се другим обогац́ујуц́им разговорима током мог боравка овде", навео је Лајчак на друштвеној мрежи X. 

Он је претходно на Фејсбуку написао да ће ове недеље боравити у САД и поручио да се радује "детаљним консултацијама у Вашингтону и Њујорку, где ц́е разговарати о Западном Балкану са америчким партнерима и саговорницима из УН".

Сумирајући недељу током које је посету Црну Гору и током које је одржана још једна рунда преговора са главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем у Бриселу, Лајчак је навео да је изнео компромисан предлог за решење питања употребе динара на КиМ и поручио да се радује конструктивним повратним предлозима две стране.

"Наш фокус остаје на проналажењу обострано корисног решења за оне на које утиче уредба Централне банке Косова о готовинском пословању. Након опсежних разговора и пажљивог слушања обе стране, мој тим и ја смо изнели компромисни предлог. Радујем се њиховим конструктивним повратним информацијама док радимо на проналажењу начина за напредовање", навео је Лајчак.

Додао је да је његова посета Црној Гори била продуктивна и оценио да је јасно да је Црна Гора на путу ка европским интеграцијама. 

Помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајан раније данас је најавио да ће се заједно са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром крајем ове недеље састати са Лајчаком како би координисали подршку САД и ЕУ за Западни Балкан.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле

07.05.2024 10:42

Овај Лајчак и не зна да је Ескобар смијењен. А најбоље би било да је и он отишао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Токмак

07.05.2024 11:36

Важни су само себи самима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

07.05.2024 11:49

Продуктиван разговор!?Ко о чему ,баба о уштипцима...Не можете ви ништа своме размаженом деришту оличеном у (с опроштењем)Куртију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.05.2024 12:16

Два највеçа муљатора и нерадника. Само џаба љеб једу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њихов рад тј нерад

07.05.2024 15:14

Је дупла нула! Корумпиранииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги Са

07.05.2024 15:33

Лајчак стари покварењак, мућак, бљак,.

ОДГОВОРИТЕ