Република Српска живи и живјеће, Србија ће увијек бити уз њу

"Нико нам не може забранити да волимо Републику Српску. Нико нам не може наметнути кривицу ни стигму геноцидног народа... Републику Српску ћемо помагати, штитити и волети као нико други и као никога другога, па свидело се то неком у међународној заједници или не. Република Српска живи и живеће, а Србија ће увек бити уз њу", рекао је Вучевић.

Србија 04.05.2024 | 10:27
Република Српска живи и живјеће, Србија ће увијек бити уз њу

Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да га не плаши што је у овом тренутку преузео дужност премијера Србије, али да је свакако свестан изазова који предстоје.

Вучевић је у интервјуу за данашње Новости, одговарајући на питање да ли га плаши то што и у премијерску фотељу седа у можда најтеже време по Србију и српски народ после бомбардовања, рекао да се Србија већ дуго суочава са великим изазовима, да кулминација тек следи, али да верује да ћемо сви заједно, предвођени председником Александром Вучићем, напослетку успети да победимо.

Истиче да ће нова Влада Србије бити влада континуитета, да ће следити политику председника Вучића и трудити се да му на најбољи могући начин помогне у овим тешким временима и неравноправној борби коју води у међународној арени. 

На питање колико је реално да Сарајево Београду испостави рачун за ратну одштету ако резолуција о Сребереници буде усвојена и да се на сличан потез спрема и Приштина, Вучевић каже да не сумња да се о таквим поступцима размишља и у Сарајеву и у Приштини, као што не сумња да такве идеје неће уродити плодом.

"Жао ми је што се политичке касте и у Сарајеву и у Приштини констано враћају на теме које нас деле, а не желе да разговарају о онме што може да нас повеже. Ми ћемо и даље бранити наше национално достајанство и чувати мир", истакао је Вучевић.

Навео је да Србија поштује интегритет БиХ и да ће свако у Србији имати саговорника ако жели да ради на јачању дејтонске БиХ, у којој ће се поштовати слово, а не произвољни дух Дејтонског мировног споразума и у којој ће Република Српска моћи да остварује сва права која јој следују. 

"Нико нам не може забранити да волимо Републику Српску. Нико нам не може наметнути кривицу ни стигму геноцидног народа... Републику Српску ћемо помагати, штитити и волети као нико други и као никога другога, па свидело се то неком у међународној заједници или не. Република Српска живи и живеће, а Србија ће увек бити уз њу", рекао је Вучевић.

Осврћући се на то што је Охридски споразум недавно постао саставни део Поглавља 35 у приступним преговорима са ЕУ, Вучевић је истакао да се Србија никада неће одрећи КиМ, ни по коју цену и да то треба да буде јасно свима. 

Додао је да Србија европски пут неће напуштати, јер је то у интересу њене привреде, инфраструктуре, грађана. 

"Ипак, пуноправно чланство није близу, али не нашом кривицом. Прво Брисел мора да процени да ли је спреман за пријем нових чланица... Србија коју предводи СНС никада неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова, а сигуран сам да ни њихов подухват уласка у Уједињене нације неће бити успешан. Борба није равноправна, али напослетку - ми ћемо победити!", нагласио је Вучевић.

На питање да ли је власт пристајањем на измену изборних закона показала слабост, Вучевић одговара одрично и указује да је реч о покушају да се унапреди култура дијалога и вештина компромиса.

"Знам да већем делу опозиције ни то неће одговарати, као што им ништа не одговара, јер им је тешко да прихвате чињеницу да их народ не жели. Ми ћемо без обзира на све притиске и даље инсистирати на томе да се избори одржавају унутар институција система, а не на улици путем рушилачких демонстрација", рекао је Вучевић. 

На питање да ли одлазећи са места министра одбране остаје у уверењу да је Војска Србије кадра да одбрани државу и српски народ на КиМ, Вучевић је нагласио да је Србија решена да чува мир, а да је њена војска данас моћна, најснажнија у региону и довољно јака да одврати сваког потенцијалног агресора и сваки покушај премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да изазове неки нови мартовски погром или "Олују".

(Тањуг) Фото: БН

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ајде бре

04.05.2024 10:46

Омиљена свакодневна узречица додикмилорадова је АЈНЕСЕРИ..! Нека се сада мало претвори у бумеранг њему и 'пријељима' великим његовим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре БРЕ

04.05.2024 14:09

Тако је омиљена узречица Милокрада Додика је та коју сте рекли АЈД .. ....Милокрад је окружен такође највећим шљамом и лоповима којима даје послове.Један од тога шљама је и Срето Аничић похлепна,превртљива фукара.Код Срете иначе сина месара из Кључа се промијенило на стотине радника.Омиљена узречица Срете Аничића је та ако му се радник успротиви или затражи своја законом стечена права је да ће запријетити некаквим препорукама код другог послодавца.Код таквих послодаваца не треба ни радити ако слушају Додиков олош као што је Срето.Бар сада има посла.

Name

Владан

05.05.2024 12:11

Пукните мује дусмани

Name

Бице боље

04.05.2024 10:59

Притисак на Србе магдје они зивјели је велики. Мислим да це се брзо много тога промијенити .Избори на западу це довести нове људе који незеле овакву Европу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

04.05.2024 11:02

Живјела Република Српска, живјела Србија,живјела Црна Гора ! За Србију живим, за њу главу даћу, за свој народ српски, за сестре и браћу. Волим своју земљу од живота више,волим овај народ ћирилицу што пише, волим своју браћу, срце им је лавље,волим овај народ што чува Православље За Србију дишем и Богу се молим, за свој народ српски ког' највише волим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ат за браво

04.05.2024 11:52

Засто онда ти не пишеш ћирилицу и екавицу.

Name

Коста ка ат

04.05.2024 12:09

Зато што није националиста,шовиниста и томе слично.Српско писмо није само ћирилица и екавица.У српској души има мјеста и места за све слободарске људе,људе добре воље.И медју нама има оних који се на српство позивају када чине зло другим и другачијим.Али ваља им опростити али и ударити по ушима.

Name

Ре Браво

04.05.2024 13:08

Браво за Браво !!!!!! 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

Name

Босанац

04.05.2024 14:25

Браво колико цирилицу волис ни незнас је ни писати јер си побјего н'а тај мрски запад пасад рирес ко вепар н'а масњ вéцу Дзикане каравласки тотије право поријекло погледај историју настанка Србије

Name

Ре босанац

04.05.2024 14:35

Ста се јављас подрум нацијо?Славите тита који вас је признао као народ иначе сте били нико И ниста.

Name

Ре босанц

04.05.2024 14:38

Прво у школу да се учиш писати па онда додји и коментариси подрум нацијо.

Name

Ре босанац

04.05.2024 14:39

Шта је турско копиле? Скини са тавана икону смраду лојави.

Name

Ре босанац

04.05.2024 14:41

Кад се подрум нација јави,неко где је голф 2 старији од његова нације,онда смо дотакли дно.

Name

За босанца

04.05.2024 14:46

Има несто што се раздвојити неда,Бања Лука у Београд гледа.Заједно до краја само да се зна Република Српска и Србија.цркни од муке подрум нацијо.

Name

цар

04.05.2024 11:21

Колико се пара извукло из Републике Српске?Колико некретнина има у Србиуји од ових лопова овде....Српска слузи лоповима а не народу обичном...а и ви сте дубоко упетљани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

04.05.2024 17:50

За Ре,откуд теби мајмуне и олоŝу да јавно вређаŝ неког на националној основи,портал БН требао би ти забранити јављање један период,имам пуно јарана друге нације и нико ме није увредио,ти си септичка рупа Ре.

Name

брецало

04.05.2024 11:49

Република Српска са милорадом не зиви онда пати све висе сиромаства и ако вакнаде настави миле да ради Република Српска це нестати а миле оде у србију да зиви њега бас боли уво за српски народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2024 13:21

Република Српска није додикова нит ће кад бит,јер је није ни он стварао ни саровиц ни говедарица,већ они који су трунули по роковима,а не који су се крили по замрзивацима и по брасну.

Name

Модрица

04.05.2024 11:51

Увијек исте фразе, па волите ко вам брани, и ја волим своје комсије србе , свог великог пријатеља Драгана , нама овде није тијесно, онај ко трује то су политицари а не народ, зивјели и здрави били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста ка Модрича

04.05.2024 12:14

Овај коментар ме охрабри и учини овај дан прелијепим.

Name

Ре

04.05.2024 12:54

Драгане јави се .

Name

Ре Ре

04.05.2024 13:57

Драган овдје. Заузет сам јер пијем кахву са комшијом Бошњском.

Name

Србија и Срби

04.05.2024 13:54

Слободарска држава и слободарски народ који су на Балкану ослобађали поробљене народе, градили ли им државе да би данас они који су вековима били потчињени дизали глас и бусали се у прса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сљивар

04.05.2024 14:12

Бих земља која има25хиљада политицара кадји две поплацамо из пореза јединоце они зивјети отсали обицни народ сто птије побјегне на запад то боље за нихову дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Београдски пашалук

04.05.2024 16:00

Историја се понавља, Београдски пашалук се враћа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

04.05.2024 17:49

Русима се љубимо,на рацун Запада зивимо,и мислимо да тако мозе до вијека..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

04.05.2024 18:49

зиви и зивјет це. НАТО це увијек бити уз нас

ОДГОВОРИТЕ