Који политичари у БиХ би требало да су у пензији?

Опште је позната чињеница да политиком, политичким процесима и друштвеним одлукама у БиХ, готово три деценије управља малтене једна те иста "гарнитура" људи, те да су се у сваком од три конститутивна народа, утврдиле вође које се безмало питају за све.

Босна и Херцеговина 04.05.2024 | 09:30
Који политичари у БиХ би требало да су у пензији?

Такве околности, направиле су политику готово па идеалним занимањем, а у прилог томе, смијемо казати да у овом тренутку, у БиХ постоје они који су управо захваљујући политици комотно могли да попуне радни стаж.

Зато ћемо се, у овом тексту, у кратким цртама упознати са посланицима и делегатима у парламентима широм БиХ, а који су по својим годинама (65), већ одавно требали да одмарају у пензији или су стекли право на то, али им је политика (која не познаје старост), омогућила да тај посао обављају док год могу.

Треба напоменути, да у овом случају, нисмо "обишли" скупштине општина и градова у Републици Српској и кантоне и општине у Федерацији БиХ, већ само Народну скупштину Републике Српске, владе Републике Српске и ФБиХ, Савјет министара БиХ, Представнички дом ПС БиХ, Дом народа Парламента БиХ, Представнички дом и Дом народа Парламента ФБиХ.

Према доступним подацима, најстарији активни политичар у свим наведеним институцијама је Средоје Новић, који као 77-годишњак, представља СНСД у Дому народа Парламента БиХ.

Новић је неко ко се може похвалити изузетном политичком каријером, у смислу тога да је још у бившој држави, а на нивоу СРБиХ, обављао бројне функције у служби државне безбједности, што је касније успио и у Српској. Занимљиво је да, иако се ријетко кандидовао на изборима, био је биран за министра у Влади Српске чак три пута, а био је и први директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), као и министар у Савјету министара БиХ. У Дом народа БиХ је биран након 2015. године, да би то поново услиједио након претходна два изборна циклуса.

Но, Новић, није једини пензионер у Дому народа Парламента БиХ. Друштво му праве партијски колега Никола Шпирић, као и Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ и Шефик Џаферовић, бивши члан Предсједништва БиХ, а сви су близу осме деценије живота.

Када је у питању Народна скупштина Републике Српске, неколико народних посланика је загазило у седму деценију живота, али је само један који има могућност да по годинама оде у пензију. То је Наташа Радуловић из СНСД-а. Она је, подсјећања ради, као најстарија посланица у овом сазиву парламента, пресједавала скупштином Српске током једне сједнице, када се бирало ново руководство.

Пензионера има и у Влади Републике Српске. И то троје: Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза, Зора Видовић, министар финансија и Жељка Стојичић, министар просвјете и културе (иако она још увијек није званично напунила 65 година).

Са друге стране, у Влади ФБиХ, нема ниједан министар који би по годинама требало да буде у пензији, а иста ствар је и када је у питању Савјет министара БиХ.

У Представничком дому ПС БиХ, сједи њих пет. То су: Небојша Радмановић из СНСД-а, који је након Новића, најстарији политичар када су у питању парламенти и владе, Амор Машовић и Денијал Тулумовић из СДА, Јасмин Имановић (СДП БиХ) и Предраг Кожул, Клуб посланика из хрватских странака.

Што се тиче заступника/посланика у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, у клупама сједи седам пензионера. Из СДА долазе Миралем Галијашевић и Ивица Шарић, Младен Бошковић је изабран на изборима испред коалиције хрватских странака, Драган Миоковић представља Нашу странку, Сафет Омеровић СБиХ, Џевахид Сокић , ПОВЈЕРЕЊЕ! и Лука Фалетар - ХДЗ 1990.

Шест је број делегата из Дома народа Парламента ФБиХ, који по годинама могу бити пензионери. Из Клуба Бошњака то је Хикмет Хоџић, Клуба Хрвата Иво Тадић, а највише их је из српског клуба, четворо: Љубинка Атанасијевић, Зора Дујмовић, Младен Лонић  и Смиљана Витешкић.

(Независне) Фото: ПС БиХ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Јаффа

04.05.2024 09:35

Њих 95% треба да је у затвору и да им се испита поријекло имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2024 10:37

Таман тако

Name

ре Јаффа

04.05.2024 10:42

А први Прапа стара фукара и син удбаша.Предратни директор позоришта у Бања Луци.Фукарештина која је тобоже забринута шта ће бити са Републиком Српском а гласа у парламентарној скупштини БиХ за закон о спречавању прања новца.

Name

???

05.05.2024 10:02

Тачно тако. Каква пензија све покрадоше.

Name

ре

05.05.2024 11:49

ПО сили закона има да иду у затвор, какве пензије, Има да им се одузме све што су накрали.

Name

Ре

04.05.2024 09:38

Први бурле би требао ићи у пензију од криминални политичара боље од затвора са 300 марака пензије,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

04.05.2024 11:44

Тачно. И он је напунио 65.

Name

Лешинари

04.05.2024 09:43

До изнемоглости глођу државне јасле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2024 11:43

И ми очекујемо напредак са метузалемима. Нама стварно нема спаса.

Name

Дрон

04.05.2024 09:52

Нигдје у свијету као овдје разни лезилебовићи и лопине нису доживјели политику као свој ЕЛ Дорадо. Новац, моћ, лаган живот, бенефити, одговорност нула. Што да иде у пензију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

04.05.2024 09:54

Све су то удбаши и комуњаре који никада ништа нису радили, већ су крајем прошлог вијека преко ноћи схватили да су Срби, Бошњаци и Хрвати, и сада трују младе јер им се може дизати, а ови љубоморни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

04.05.2024 13:28

Завршени студенти морају волонтират зашт и ови пензионери не иду у пензију али ако толико воле радити нека то буде волонтерски рад

Name

X

04.05.2024 10:04

Тај метузалем, имбецил, ухљеб Новиц це бити док не издахне. Стари удбас мисли да је незамјењив, а младји са дипломама нека иду у Њемацку. А онај превтанер папак Спириц се запеко као востана фигура

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

04.05.2024 10:15

Гадљиви су а нису ни свјесни.Заузели су све поре друства а највисе медиски простор.Данас је вријеме лупетања а то без пензионера није могуце.Њихово мисљење је јако битно зато сто зиве од данас до сутра Они немају времена за будуцност Због тога их се све пита и зато одлуцују о насој судбини.Требас имати добар зелудац да то гледас и истрпис.Млади од њих немају ста паметно науцити осим да их гледају како заузимају све функције и просторе мислеци да це без њих све стати.Она фамозна реценица на младима свијет остаје је одавно умрла.Ко је томе крив знас се.Да није новац тај који диктира све то мозда не бих било оволико примјетно.Али због проклетог новаца се гине у свим сверама друства.Тај исти новац је људима пореметио ум и због њега не знају гдје ударају и ста раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славица лубарда вишеград

04.05.2024 10:46

мало им што су накрали...па дај још....а народ преживљава са 300 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.05.2024 11:20

Ста им је тако добро, да им није до пензије? Све би их требало отерати у пензију, јер они оцито немају намеру, лепо им је, млате лову, вазни су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чујјјјј пензија?????!!!!

04.05.2024 11:55

Па они требају ДИРЕКТ!!!!!! У Затворе!! Пибогу???!!! А резултати њ8ховог рада? Врацање платааа и привилегијааа незарадјених??!! Вртоглаво великих за Гиниса! Плус злоупотребеее полозаја институцијаа дртавее пљацкааа отимацинааа за Гинуса! То су резултати њиховог рада пкзс плате и пензијее??!! За гиниса пљацка стољеца они нисиоци пљацке и у пензијууу! Појел маца ко јамиооо јамиооооо! Ојјјј ха! Циркзс балкански 21 вијека Корумпирани политицари пљацкаси изнад закона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

04.05.2024 12:06

Шта значи обнашати

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

04.05.2024 12:29

Онај метузалем Радмановиц, њега ни код куце не воле видјети, стално намрстен. Конта таман сад кад сам се напљацко морам богу на истину. То је једина правда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

04.05.2024 14:35

Жале се возачи да ови старци не могу издржати вожњу да морају стајати сваких десетак километара ради простате да се не помокре у ауту,неки носе пелене,јес елита бог те мазо,ма ми смо осуђени на пропаст.

Name

Странац

04.05.2024 14:14

Пуно сте их изоставили на прмјет Небојса Радмановиц са 75пет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.05.2024 12:47

Па они узму отпремнине и врате се поново дан два у пензији и опет на посао а легне има 30000 то су урадило аспирин,Мајкић,Новић,Марјановић Итд док обични пензионери крај са крајем састављају

ОДГОВОРИТЕ