Ништа од обећане помоћи Владе за Херцеговину

Иако је у августу 2022. године Влада Републике Српске потписала споразум са општинама Берковићи и Љубиње у којем се наводи да ће финансијски помоћи санацију најугроженијих објеката услијед земљотреса, након непуне двије године од помоћи нема ништа.

Република Српска 02.05.2024 | 16:32
Ништа од обећане помоћи Владе за Херцеговину

У документу стоји да ће општини Љубиње бити исплаћено 650 хиљада КМ, а општини Берковићи 592 хиљаде КМ, за санацију најоштећенијих објеката.

Начелници ових општина кажу да губе стрпљење и апелују на Владу РС да што прије уплате договорени износ. 
 
Двије године након земљотреса који је причинио вишемилионску штету у општинама Љубиње и Берковићи, настала штета на објектима још увијек није санирана, а чекају се средства која је за санацију објеката који су претрпјели највећу штету још у августу 2022. године обећала Влада РС.

Стево Драпић, начелник општине Љубиње каже да је 650 хиљада КМ, колико је договорено са Владом РС, планирано за санацију објеката који су проглашени неусловним за становање.

"Имамо додатни проблем гдје људи који су највише угрожени и погођени земљотресом, који су исељени из својих станова, а нису добили ништа од штете. Наиме, о чему се ради? Ми смо одмах по насталој штети 6 станова прогласили неусловним за становање, једна стамбена зграда од 4 стана и још двије стамбене јединице.

Са Републичким секретаријатом за расељена лица смо направили споразум а све на основу Закључка Владе да ће Влада РС обезбиједити 650.000 КМ за изградњу стамбене јединице од 6 станова.

Ми имамо проблем тих људи који су исељени да до данас немамо на видику ни почетак радова те стамбене зграде, да људи који су просто највише оштећени овим земљотресом тренутно нису добили ништа", каже Драпић.

Мјештани Љубиња и Берковића који су претпјели штету губе стрпљење и наду да ће обећана помоћ стићи, а они који су остали у својим оштећеним кућама, кажу да живе на свој ризик.

"Једино сам ја од свих ових породица исељена из стана, остали су имали неку другу кућу па су живјели ту, ја сам сад подстанар. Па како да се осјећам, тужно се осјећам, али шта да радим. Надам се да ће бити, али шта знам, не знам", каже Невенка Милићевић из Љубиња која је након земљотреса исељена из свог стана и којој Општина Љубиње до данас плаћа кирију за стан.

"Сви смо свједоци тога да је обећања било за 5. и 6. категорију, међутим никаквог обештећења до сада нема. Нема слуха за ове двије године колико је прошло. Страх је велики, видите и сами да је велика штета, објекат није услован за становање, станујемо на свој ризик", каже Бориша Окука из Берковића који и даље живи у својој кући која је проглашена неусловном за становање, а оштећеност је готово максимална будући да је процијењено да је штета пете од шест категорија.

Стрпљење је изгубио и Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи. Од помоћи за санацију најугроженијих објеката у износу од 592.000 КМ нема још увијек ништа, а Абрамовић позива Владу РС да хитно реализују ову помоћ.

"Недавно кад је био састанак предсједника Републике Српске са ресорним министрима интересантним за Херцеговину, прошло је више од мјесец дана од тога, ја сам као начелник општине потенцирао ово питање и предсједник Додик је тада задужио министра Випотника да што прије дође до те реализације", каже Абрамовић и додаје:

"Министар Випотник и ја смо одмах послије тог састанка успоставили комуникацију, министар је тражио неколико дана да све то провјери, помињао је и састанак са Чордашем, директором секретаријата за избјегла и расељена лица и послије тога сам покушао успоставити контакт неколико пута, а министар Випотник, мој је утисак, избјегава одговор на то питање."

"Као начелник Општине Берковићи могу да кажем да смо самим тим поступком изгубили стрпљење и ево позивам јавно Владу РС, прије свега премијера Вишковића да хитно и без одлагања приступе реализацији овог пројекта.

Како је могуће да неки ‘’проинтери’’ добијају вишемилионске износе а да се у општини Берковићи не реализује овако нужан пројекте, то су питања на која морају одговорити, позивам овај пут из крајње нужде, стрпљење смо изгубили и реаговаћемо у будућности и на друге начине уколико у што скоријем периоду не буде расписан тендер за изградњу ових девет објеката у Берковићима", категоричан је начелник Општине Берковићи.

Да ли обећана помоћ општинама Љубиње и Берковићи касни јер се ради о општинама у којима на власти није владајућа коалиција на републичком нивоу или новца заиста нема, остаје отворено питање.

Било како било, ово је још један примјер лошег односа руководства Републике Српске према Херцеговини и потребама њеног становништва.

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Саса 54

02.05.2024 16:45

Мој бозе, зар је то неко вјеровао. Ови само хапају, а од помоци сапак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

02.05.2024 17:17

Каква помоћ, шта јуче рече Вукан, нису могли насути гориво у скупштинска кола, још гориво купују од најбољег понуђача а јефтино да јефтиније неможе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и чемер

02.05.2024 17:24

Зар ико нормалан ишта вјерује овој назови Влади?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

02.05.2024 17:30

Цвијановиц покрала паре зато и јес на црној листи нек краде у рс и нек неиде даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

02.05.2024 17:32

Ако сте вјеровали црвеној секти онда стварно несто са вама није уреду па ти сам краду они не помажу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

02.05.2024 17:45

Ма пусти земљотрес треба додику да спасава главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мука ће нас

02.05.2024 18:15

...натјерати да се преслимо у Федерацију БиХ или да општину припојимо Федерацији БиХ...Али то ће довести до међусрпског рата...Додик ће бити крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

02.05.2024 19:05

Не мозес то тек Тако...кад си гољо не воли Ре ни родјена мати

Name

Милко

02.05.2024 18:45

Ја кад сам био мали вјеровао сам да постоји Дјед Мраз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитно

02.05.2024 20:10

Погледајте фотографију овог преЦедника. Примјетит цете да нема нити компјутера нити лаптопа. Цовјек има фаx са телефоном и то два!? Или он ради и на централи па преусмјерава позиве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.05.2024 20:20

Па зашто ви дебелгузи нешто не обезбиједите својим комшијама и суграђанима у општинама које водите! Него нападате републичке институције у овом одсудном тренутку када нам виси о врату да смо геноцидан народ! Умјесто да се уведе завјет ћутања и у јавности и у медијима, ви својим лапсањем правите Републику Српску само још лакшим плијеном непријатељима Републике Српске! Срам и стид да вас буде и вас, и оног типа који вас промовише а који је избезумљен од мржње према Милораду Додику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2024 20:34

Милорад Додик је дао сагласност за Лагумџију и Арнаута а нападао је и Шмита и сад му треба подршка народа, био сам на Мањачи кад смо тјерали оне Натовце од мене доста а и у Тузланском хотелу кад смо потјерали оне Енглезе,ха ха ха ха.

Name

Ре Милан

03.05.2024 15:47

Магаре нема пара посто сте све покрали.

Name

Бозо за Милана

03.05.2024 17:52

Иди будало висе доктору.

Name

Фочак Р. К.

02.05.2024 22:15

Кукајте Луки Петровићу, Илији Таминџији браћо Херцеговци. А требали сте раније кукати ћуковима, бјелогрлићима,алексићима итд. Прозрео је Милорад Додик како се манипулише херцеговцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберијаман

03.05.2024 09:40

Само мало стрпљења, преузеомје Миле Централну банку. Паре се штампају увелико. Само да се фарба осуши,биће.

ОДГОВОРИТЕ