Какви министри, такви савјетници

Ако је вјеровати званичним подацима, у Влади Републике Српске ангажовано је 22 савјетника, што оних који су ангажовани код премијера, што оних који своје савјетничке услуге наплаћују у кабинетима актуелних министара.

Република Српска 01.05.2024 | 09:59
Какви министри, такви савјетници

Иначе, просјечна плата савјетника у Влади Републике Српске, чија је висина прошле године објављена у медијима, износи нешто више од 2.500 КМ.

Према истим подацима, премијер Републике Српске Радован Вишковић у свом кабинету ангажовао је три савјетника.

Зли језици тврде да је Вишковић приликом њиховог ангажмана “бацио паре”, будући да је актуелни предсједник Владе Републике Српске у јавности често оцијењен као незванични шампион “провала” и урнебесних гафова, па се многи с правом питају за који конкретан посао његови савјетници примају плате.

Списак савјетника

Оно што такође “боде очи” приликом прегледа министарстава и министара који из буџета Српске плаћају савјетничке услуге, јесте то да је већина министара из актуелног сазива Владе Републике Српске, као и њихов рад, потпуно непознат широј јавности.

Тако, на примјер, министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Златан Клокић, има два савјетника Славишу Бајића и Владу Вујановића.

Министра трговине и туризма Дениса Шулића савјетују Александра Стојановић и Јелена Трнинић Миличевић, док министра финансија Зору Видовић савјетује Сњежана Келечевић. 

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић има за савјетника Зорана Пејашиновића, док министра саобраћаја и веза Недељка Чубриловића савјетује Слободан Наградић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде савјетник министра Саве Минића је Драгана Попадић, док министра привреде и предузетништва Војина Митровића савјетима опслужује Милован Пејановић.

Актуелни министар правде Републике Српске Милош Букејловић за савјетника је ангажовао Данка Јовића, док је у Министарству породице, омладине и спорта РС. којег води Селма Чабрић, за савјетника постављен Ведран Глигорић.

Министра за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељка Будимира, незванично, савјетују Дражен Вишњић и Јосиф Илић, министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића савјетују Раденко Топаловић и Игор Ратковић, док је савјетник министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића извјесни Милојко Грујичић.

У Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске савјетници министарке Сенке Јујић су, такође незванично, Борка Којић и Жељко Радоњић, иначе кадрови НПС Дарка Бањца.

Занимљиво је истаћи и то да према званичним подацима, три министарства у Влади Републике Српске немају ангажоване савјетнике, а то су Министарство енергетике и рударства Петра Ђокића, Министарство унутрашњих послова Синише Карана, као и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, које води Бојан Випотник.

Ароганција и умишљеност

Ко су људи који савјетују министре у Влади Републике Српске, те да ли су министрима, међу којима је велики број оних који су и даље потпуно непознати широј јавности, уопште потребни савјетници, питали смо за мишљење аналитичаре и добре познаваоце овдашњих политичких прилика.

Политички аналитичар Тања Топић за Српскаинфо истиче да је непобитна чињеница да за већину министара у актуелном сазиву Владе Републике Српске, како каже, просјечни грађани готово да нису ни чули.

– Такође, многи нас нису увјерили да квалитетно воде своје ресоре. Ако је већ тако, барем су сопствене недостатке могли надомјестити избором стручних и квалитетних савјетника – каже Топићева.

Додаје да је можда најбоља илустрација двоструких мањкавости како министара, тако и оних који их савјетују, у њиховим јавним наступима.

– Тако један од министара, не трепнувши, говори да живимо у 23. вијеку, док смо, заправо, ментално и духовно у 19. вијеку. Занимљива је та ароганција и умишљеност у незнању, као и став да им нису потребни савјетници који у већини случајева служе као икебана – истиче Топићева.

Апсурдна ситуација

Социолог Иван Шијаковић сматра да живимо у систему поремећених вриједности и да, у том контексту, ни најмање није чудно то што су они са скромнијим образовним и интелектуалним капацитетима постали министри.

– Дошли смо у апсурдну ситуацију да они који мало шта знају, или углавном не знају ништа постају министри и важни људи у ланцу и систему, а они који су образовани постају њихови савјетници. Умјесто да образовани буду министри, премијери или директори који својим искуством помажу оним слабије образованима, овдје је то потпуно обрнуто – каже Шијаковић за Српскаинфо.

То је, како додаје, садашња карактеристика земаља које су нам, према његовим ријечима, наметнуле такве вриједности.

– Такво стање је данас у САД. То је та несрећна демократија, која је помало изгубила главу и лута по свијету. То је земља којом владају неписмени министри и писмени савјетници – каже Шијаковић.

(Српскаинфо) Фото: Срна, Синиша Пашалић/РАС СРБИЈА 

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

лик

01.05.2024 10:04

Ето нађите у САДу савјетника или министра без искуства и школе господо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2024 13:28

Они имају веома разгранату мрежу тзв. помоћника заменика који су задужени за продају магле у окупираним државама у свету. Све ти је јасно кад видиш садашњег председника који није у стању водити бригу о себи самом, због оцитог ментално физичког хендикепа.

Name

Дека

01.05.2024 14:07

Па ево Шулица министар са приватним Нубл факултетом новинара и без дана радног искуства. И то трговине и туризма које су врло важне економске гране. Недељко Ћориц директор Аутопутева бивши радник са пумпе из Бијељине и дипломом наравно приватном из Добановаца негдје из гараже.

Name

Милош

01.05.2024 17:08

Којег лудост порадити САД и Републику Српску. Који ментални склоп породи власт где обитава пар стотина милијуна људи, војну силу која жари и пали по свету и која се пита у УН и савезу безбеднисти те нас којих има пар стотина хиљада ( средњи град у европи) без економије , спрдају се с званицницима итд. Тотална глупа изјава.

Name

Борац

01.05.2024 18:43

Сулиц би требао 10 савјетника,он ниста не зна.

Name

X

01.05.2024 10:18

Какви савјетници, какви министри кад је задње ста казе диктатор баја. Они могу прдити у ладну воду. Зали бозе тих плата сто дају тим празитима ухљебима, полтронима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

01.05.2024 10:23

Треба поруцити само јос довојлно велики сатор са натписом Национални циркус и пустити народ да узива и то бесплатно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.05.2024 10:34

Луда кућа папака и манипуланата који профеторају и у своју корист а народ плаћа. Народ искориштавају и тихо убијају рушећи достојансто народа а ту јр народ крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република административна

01.05.2024 10:57

Навели сте плате али нисте навели да они живе у апартманима у склопу зграде владе и да се хране у кухињи исте.Додајте своје трошкове за исто па израчунајте.Није наведено да ли су у том истом кошу помоћници или замјеници министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не могу да вјерујем

01.05.2024 11:03

Па тај Радоњић је неписмен човјек. Диплома средње школе упитна. Вјероватно је "стекао" и остале

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

01.05.2024 15:02

Ал' чувени пизза мајстор!

Name

Стоп

01.05.2024 11:07

Све глуп до глупог. Луд, збуњен и ненормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши савјетник

01.05.2024 11:20

А гдје су и шта раде замјеници и помоћници министара. Баш као и савјетници, љуљушкају се у удобним фотељама, бесплатно испијају кафе, понекад се лате и вискија или ђедове ракије, неограничено, на трошак народа "јашу" на мобителима ћакулајући с јаранима, рођацима, једном ријечју живе у стилу познате изреке - алај волим овај режим, плата иде а ја лежим.Свакако, има и ријетких изузетака који колико-толико имају образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

01.05.2024 11:29

Какви савјетници, зар министри нису ВСС образовани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паразити

01.05.2024 11:40

Ето гдје одосе паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

01.05.2024 11:55

Како је искрена и поштена Милица завјетница постала министар у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма шта

01.05.2024 12:04

Ма шта нам наприча код Пере Ђокића у министарству енергетике и рударства нема нити једног савјетника.Па као савјетник је запослена кћерка Срете Аничића власника режимске агенције за обезбјеђење Бонд Александра.Мада она не може савјетовати ни сама себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славица лубарда вишеград

01.05.2024 12:23

све те саветнике и ублехаше плача народ и сиротиња...хало бре, 2500КМ...10 мојих месечних пензија

ОДГОВОРИТЕ
Name

БорацРСГрадиска

01.05.2024 12:37

Комедија, ста друго реци? Могли сте мало истразити и биографије тих савјетника, не да буду "извјесни"...А тек ти сто савјетују тог за трговину, па најскупљи смо у Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козарска Дубица

01.05.2024 13:03

Саветник министарке Сенке Јујић, Жељко Радоњић је донедавно био просјечан пица мајстор у неким локалима у Дубици. Осим што је саветник он је и извршни директор у Дубичком Водоводу. Основна му је квалификација КУМ ДАРКА БАЊЦА... Како шофер Дарка Бањца Далибор Кукић може да купи стан у Бања Луци и то новоградња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

01.05.2024 14:00

Ови саветници немају шта паметно рећи, а ни овакви министри не могу нешта запамтити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоррецт

01.05.2024 14:30

Информације нису тацне јер има много висе савјетника по разним уговорима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

01.05.2024 15:02

Колико Додик има савјетника тек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубичанац

01.05.2024 16:42

Жељко Радоњић савјетник министра?! Апсолутно неспособан човјек. Факултат може имати само купљен. Улизица најгоре врсте која нема знања о било чему, а још горе ни стида. Заправо, једино данас може бити користан тако да посавјетује министра како маринирати месо за роштиљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пећани Г зграда

01.05.2024 19:23

🤣🤣🤣🤣🤭🤭🤭🤭По којим референцама је Егицев савјетник Игор Ратковиц ,осим сто му је комшо?🤭🤭🤭🤭.Не бих вјеровао да ми је неко ово причао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и чемер

01.05.2024 21:11

Какав народ, такви минисрти.

ОДГОВОРИТЕ