Мира Бањац се повукла из јавности након несреће

Топли дом, мирис куваног ручка и кафе, загрљај, једне су од асоцијација на сунчано поподне у Новом Саду, које смо провели са славном глумицом. Каже да јој се живот након саобраћајне незгоде променио, али се не жали.

Магазин 30.04.2024 | 14:30
Мира Бањац се повукла из јавности након несреће

Мира Бањац нам је отворила врата свог дома у Новом Саду, где са сином Браном живи годинама уназад, а упркос томе што је 2021. године доживела тешку саобраћајну несрећу и улази у 95. годину, славна глумица кува, иде до пијаце и брине се о наследнику.

- Што се тиче јавности, повучена сам скоро три године после те несреће. Не излазим често из куће, понекад до пијаце, али са неким. Тешко ми је било, остала сам инвалид. Никада нисмо имали судар пре тога. Крећем се, али мало теже. Када је почело цело тело да ме јако боли, свесна сам била шта се догодило. У Фочи смо били на хитном пријему, прегледали су нас тамо од главе до пете и вратили смо се кући - рекла је Мира и додала:

- Глава је здрава, само чувам главу. Могу да читам, пратим издаваштво, неке нове писце који долазе... Не могу да учествујем на силним промоцијама, иако сам звана. Покушавам да будем корисна себи и својој околини, живим нормалан живот, имам болесног сина око којег сам заузета, немам толико времена за себе. Скувам ручак, намирим нас обоје и то је то.

Мира се труди да буде у току са новитетима на филмској и позоришној сцени, али више не може да прихвати све што јој понуде.

- То су представе и путовања, не могу да будем на располагању 24 сата. Ако се настави снимање “Закопаних тајни”, појавићу се. Добијала сам понуде за друге пројекте, али сам одбила. Тешко ми је због тога, поштујем рад мојих колега, али нисам у могућности. Пратим позориште, фестивале, понекад одем на премијеру. Пратим све моје колеге, и јављају се, у контакту смо. Сада ми се најавио Аљоша Вучковић да ће доћи за неколико дана - истакла је и додала да ни за чим више не чезне.

- Путовала сам много, обишла три континента са позориштем, то су биле велике турнеје јер је била одлична управница Мира Траиловић. Задовољна сам, сада немам потребе да идем на далеке дестинације. Много ствари ми је недостајало у каријери, али не маштам шта би могло да буде другачије, мирим се са ситуацијом. Колико могу, покушавам да нађем равнотежу између приватног и пословног. Велике ствари више не могу да покренем, са малим сам задовољна. Имам четири монографије, књиге, шта ћеш више - рекла је Мира, те се надовезала:

- Захвална сам животу, много су ми помогли други људи, глумци, редитељи, сценаристи... Била сам и на филму, телевизији и у позоришту. Каријера је затворена, ту нема шта више да се каже. Не могу ни да памтим неке ствари, ни да се враћам у прошлост. Капирам живот који ме је сада затекао. Не памтим више текстове, не чезнем...

Миру смо на трен вратили на култну представу “Радован ИИИ”, где је играла раме уз раме са Зораном Радмиловићем.

- То је представа Зорана Радмиловића, ми смо као позориште били породица и ништа нас од њега није изненађивало на сцени. Сви смо се знали у главу. То је био наш поклон публици, дружили смо се са њима - рекла је Мира, коју популарност није изморила.

 Људи се стално фотографишу са мном, то су велики проблеми, од куће до пијаце не знам колико људи сретнем, али то је део каријере. Ако неко каже: “Стани”, ја станем. Воле ме Новосађани, а и Београђани - закључила је славна глумица.

У дебитантском филму Раше Буквића “Још један дан” Мира је играла насловну улогу бака Смиље, која сама живи на селу.

- Раша ме је прогањао за тај филм, посветио га је својој баки, то је био мој поклон за њега. Много је добар глумац и редитељ - рекла је и додала:

- Не јурим паре, волим да радим, прија ми дружење са глумцима.

Београд ми је заморан зато живим у Војводини

Мира је већи део каријере провела у Београду, а сада живи у Војводини, у комфорном стану у центру Новог Сада, где има довољно места за њеног сина и њу.

У трпезарији где смо седели са Миром, било је неколико урамљених фотографија из њеног детињства, једну комоду је красило миље, а као и свака права бака, глумица има малу оставу тик до кухиње, где држи разне стварчице за кухињу.

- Београд је заморан, после 45 година рада сам отишла у Нови Сад. Велики нам је стан, мирно је, дође једна жена да поспреми, ја не могу све сама, али не жалим се... Моје другарице немају косу, а ја се са 95 година добро осећам - рекла нам је глумица.

Не претерујем за празнике због глади у свету

Поред тога што свакодневно спрема храну за сина и себе, Мира не заобилази кухињу ни празнике, било да се ради о ручку за 1. мај или јајима за Васкрс.

- Увек обележавам празнике колико могу, не претерујем јер има јако пуно гладног света. Тога се чувам. Офарбам јаја за моју потребу - објаснила нам је глумица.

(Блиц) ФОТО: ЗОРАН ИЛИЋ / РИНГИЕР

Коментари / 0

Оставите коментар